El supermercat del futur podria funcionar amb un 40% menys d'hores de treball emprades i millorar l'experiència en botiga

Dimarts, 30 Octubre 2018 13:47 Escrit per  Publicat en Ciència i tecnologia Vist 388 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El supermercat del futur podria funcionar amb fins a un 40% menys d'hores de treball emprades. És una de les principals conclusions que s'extrauen de l'informe d'Oliver Wyman “El supermercat futur: com les operacions digitals permetran crear una experiència de client guanyadora a un cost molt menor”, que analitza les últimes tendències del retail, en un moment en què algunes plataformes online reeixides, com l'estatunidenca Amazon o la xinesa Jd.com, estan revertint la tendència dels últims anys i s'han llançat a la conquesta de l'espai físic mitjançant la compra o obertura de botigues

Segons l'informe, aquesta tendència respon, entre uns altres, a l'objectiu de transferir part de la seua eficiència digital als seus nous establiments, per a això estan experimentant amb noves formes d'automatització que plantegen la pregunta de quants treballadors necessitaran les botigues del futur.

 

La transformació del centre: de lloc de transacció a zona d'experiències

En un món omnicanal, en el qual el procés de compra té lloc de forma creixent en l'entorn online, les botigues físiques, si volen sobreviure i, sobretot, tindre èxit, hauran d'oferir una experiència que vaja més enllà de la mera transacció. Per a #això, les persones continuaran sent essencials, ja que el personal ben capacitat i informat és la millor manera per a connectar directament amb els clients i brindar una experiència memorable.

En paraules de María Miralles, Sòcia de Retail i Consumer Goods d'Oliver Wyman, “l'oferta d'experiències i serveis que vagen més enllà de la pròpia compra i que aporten valor afegit al client, serà un element fonamental en la fidelització del propi client i en la consolidació d'aquest canal”.

La manera en què el sector està afrontant aquesta revolució passa per una reordenació de l'espai en el qual, entre uns altres, es reduirà l'àrea dedicada als productes envasats o d'ús recurrent que normalment ocupen els corredors centrals dels establiments. Detergents, llet, paper higiènic, lates…, tots ells són productes amb un poder d'atracció limitat i que ocupen gran part de l'espai en el lineal. Per a ells, les botigues crearan versions virtuals i punts en els quals els consumidors únicament hauran d'escanejar codis de barres per a afegir-los a les seues cistelles virtuals. 

L'espai i temps alliberat podrà dedicar-se, llavors, a proporcionar i gaudir de nous serveis de valor afegit: exhibicions de productes frescos, cursos de cuina o nutrició, tastos i altres espais de socialització seran llocs comuns de qualsevol supermercat. 

A més, abans d'arribar a la botiga, els clients comptaran amb una llista de la compra creada de forma automàtica gràcies a la intel·ligència artificial i, a mesura que recorren el centre provant productes i vivint experiències, realitzaran les comandes online. Acabada la seua estada en el supermercat, podran arreplegar-los posteriorment, o bé sol·licitar que se'ls lliure a casa.

 

Reubicació dels costos

Aquests possibles canvis i millores en el supermercat comporten alts costos que els establiments hauran de compensar. Així, la tecnologia porta amb si grans oportunitats d'estalvi mitjançant la simplificació de les tasques més bàsiques, al mateix temps que proporcionen una millor experiència de client. 

En aquest sentit, l'estudi d'Oliver Wyman destaca que, si bé els supermercats podran alliberar fins a un 20% de la seua força de treball mitjançant l'ús de tecnologia existent i l'optimització i simplificació sistemàtica de processos diaris, afegint els estalvis de l'automatització massiva i de la transformació de les seccions del supermercats podran veure reduïdes les hores laborables en fins a un 40% respecte als seus nivells actuals. Així, les operacions digitals altament eficients permetran als supermercats crear un entorn superior que estarà en bona posició per a competir.

Ho faran, especialment, a través del desplegament de moderns processos d'automatització que alliberen als treballadors de les operacions rutinàries, de manera que puguen enfocar-se en les activitats d'interès que aporten un major valor afegit al client. 

Les principals palanques de canvi en la demanda d'hores de treball que destaca l'anàlisi seran:

- Gestió d'inventari – per a aconseguir una experiència amb elevada disponibilitat de producte de punt en l'inventari de la botiga com de cara al client, les botigues necessitaran sistemes de recollida i gestió d'inventari més eficients, que permeten combinar en una mateixa comanda els productes sol·licitats des del canal online amb aquells afegits en el supermercat. Els algorismes i alertes d'estoc en temps real seran clau. 

En el magatzem, els robots realitzaran les tasques de recollida de comandes online. A més, en ell es trobaran els articles que ja no formaran part del centre, i que seran substituïts per prestatgeries virtuals.

Quant a les comandes a proveïdors i les tasques de reposició, la gestió manual es veurà substituïda per un sistema basat en les vendes i amb capacitat predictiva. Les prestatgeries virtuals, a més, permetran minimitzar la reposició de productes. 

- Manteniment del lineal – les etiquetes de preus electròniques ja són una realitat en molts supermercats, i en el futur aniran més enllà en facilitar preus dinàmics en productes amb massa estoc o segons s'acoste la data de caducitat. A més, els mòbils dels clients podran mostrar preus adaptats a cadascun, segons el seu perfil i historial de compra, creant un nivell d'interacció amb el client altament personalitzat, tant a la botiga com en l'entorn online.

- Producció en botiga – hi haurà un èmfasi en l'experiència culinària. Així, s'incrementaran les àrees de socialització de clients en les quals puguen inspirar-se amb, per exemple, classes de cuina.

- Pagaments – En el futur, els clients esperaran eixir del centre sense suportar cues o dedicar molt de temps a la transacció. Amazon Go utilitza una combinació de tecnologies digitals que permet comprovar què productes ha adquirit cada client. Encara que, almenys de moment, aquesta solució serà massa cara per a la major part dels supermercats, ja són molts els que han implantat sistemes d'escanege de productes en els quals el client gestiona de forma autònoma el pagament, i només es necessita un empleat per a realitzar tasques de supervisió.

- Processos administratius – millors eines i una major automatització reduirà massivament el treball de back-office. Els responsables de botiga podran abandonar les oficines i relacionar-se amb els clients.

 

Informa Nou horta. Ciència i tecnologia

 

Modificat el Dimarts, 30 Octubre 2018 13:59