Wearables: el futur present

Dijous, 02 Gener 2020 12:08 Escrit per  Publicat en Ciència i tecnologia Vist 296 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La ciència-ficció no era tan fictícia com podia semblar veient Star Trek i molts dels aparells que semblaven impossibles ja estan a l'abast de tots. “Wearable technology” és, literalment, tecnologia vestible, és a dir, alguna cosa que pot ser des d'un simple rellotge de tota la vida a unes ulleres de realitat virtual. Hi ha samarretes que controlen la calor corporal, ulleres que permeten visualitzar la pantalla del mòbil com si la humanitat s'haguera transformat en xicotets aprenents de Terminator o diademes que mesuren les ones cerebrals per a ajudar a la concentració i rebaixar els nivells d'estrés. Però ara mateix, quan es parla de wearables, la qual cosa a tothom li ve al capdavant són els rellotges intel·ligents i les polseres esportives.

 

En un moment en el qual, a causa dels telèfons intel·ligents, portar un rellotge de polsera ja era un mer adorn nostàlgic, el rellotge es reinventa i tothom vol fer-se amb un. Segons dades que maneja l'empresa líder en venda d'electrodomèstics online www.puntronic.com un 27% dels espanyols ja té una polsera esportiva per un 21% que posseeixen un rellotge intel·ligent. A més, ha sigut un dels productes més demandats aquest Nadal amb un augment de les seues vendes respecte a l'any passat d'un 20%.

 

I quin ha canviat? Perquè tot, llevat que també donen l'hora. Els nous rellotges wearables tenen tantes aplicacions que el fet que mesuren el temps ja és això de menys. Com poden sincronitzar-se amb un telèfon intel·ligent, qualsevol aplicació sobre dieta o exercici pot donar-li al rellotge indicacions sobre l'entrenament que seguir per l'usuari o el nombre de calories que ingereix i crema. Ara, les polseres i rellotges intel·ligents mesuren les fases del somni, el ritme cardíac, compten els passos, informen sobre el cicle menstrual de les dones i fins i tot ajuden les embarassades a previndre la preeclàmpsia. Un rellotge que pot localitzar a persones extraviades o avisar a una ambulància si detecta una aturada cardíaca. És normal que tot el món vulga un.

 

Puntronic.com ha fet un estudi sobre els wereables i aquestes són algunes de les conclusions:

- La seua compra es concentra en els mesos de novembre (16%) degut en gran manera al Black Friday i al desembre (15,7%) i gener (10,9%) amb motiu dels regals de Nadal i Reyes, la seua venda torna a concentrar-se al juliol (12,4%) mes en què molts espanyols realitzen exercici i activitats a l'aire lliure.

 

- Les polseres representen el 61% dels wearables venuts enfront del 39% dels rellotges esportius. La seua compra és majoritàriament masculina (59%) i l'edat mitjana per a adquirir un és de 25 anys.

 

- Les Comunitats Autònomes on es registren més vendes són Madrid, Catalunya, Comunitat Valenciana, Madrid i Andalusia. El preu mitjà gastat per client és de so 38 euros.

 

- El 89% dels usuaris que ho van comprar practiquen algun tipus d'activitat esportiva.

 

El complement perfecte per a fer esport

Per als afeccionats al ciclisme o al running, tindre una polsera intel·ligent o un smartwatch (si compten amb opcions de compatibilitat o connexió amb un telèfon intel·ligent) és totalment imprescindible. Entre les diferents prestacions que ofereixen estan: connectivitat 3G, localització per GPS que informa sobre la topografia i navegació gire a gir en rutes específiques, pulsòmetre que monitora de manera contínua com varia el ritme cardíac en diferents terrenys, podòmetre, visualització de crides i missatges, control de la música, sincronització amb un telèfon intel·ligent per a visualitzar les estadístiques del rendiment.

 

Per als quals practiquen esports aquàtics, els wearables poden anar des del clàssic rellotge submergible als especialitzats en natació en piscina o mar oberta que analitzen el número i tipus de brazada i la distància coberta, a més de controlar els paràmetres fisiològics bàsics de ritme cardíac, pressió arterial, control del somni, alimentació, etc.

 

Els afeccionats al busseig també compten amb wearables que, a més del mesurament dels paràmetres fisiològics ja esmentats i de suportar cinc atmosferes de pressió, indicaran també la profunditat i el temps de la immersió, faran una anàlisi segona a segon del nivell de nitrogen acumulat en funció de la profunditat i temps reals perquè, no sols s'evite qualsevol risc de malaltia en pujar a superfície, sinó que a més es puga allargar el temps d'immersió respecte a les taules de descompressió clàssiques en entendre que el busseig sempre és multinivell i avisar de les parades que foren necessàries per a alliberar el nitrogen acumulat.

 

Cuidar millor la salut gràcies a la tecnologia

Res és més important que estar sa i els wearables ajuden a aconseguir-ho. Sense necessitat de ser un afeccionat a esports extrems, aquests complements intel·ligents mesuraran els passos i la distància recorreguda, el temps de repòs, les calories que es cremen durant l'activitat física, el ritme cardíac i la tensió arterial, les hores de somni i cadascuna de les seues fases per a conéixer si es fa un descans efectiu, l'alimentació, i fins i tot poden sincronitzar-se amb certes bàscules per a portar un control del pes.

 

Sobra dir l'útil que resulta per a persones majors amb problemes de memòria o demència o per a les persones amb alguna mena de vulnerabilitat física o psíquica portar un dispositiu com aquests que tenen tecnologia GPS integrada.

 

Encara que les polseres i els rellotges intel·ligents tinguen un públic majoritàriament aficionat a l'esport la comunitat mèdica veu en ells un important aliat per a la prevenció, el tractament i el monitoratge de malalts, en tindre la capacitat d'emmagatzemar i compartir dades biomèdiques de manera constant que són tremendament valuosos per a fer millors diagnòstics o previndre problemes. A més, els wearables podrien suposar un augment de l'esperança de vida mitjana en poder monitorar la salut i hàbits de cada persona en temps real.

 

Rosa Alsina, responsable de Puntronic.com, ha dit: “Cada vegada més espanyols tenen una polsera i/o un rellotge intel·ligent, i això significa que cada vegada més persones es preocupen per la seua salut i decideixen fer exercici, ja que l'ús d'aquests dispositius té un públic majoritàriament aficionat a l'esport, encara que a poc a poc aquesta tecnologia es va obrint a altres usos i a altres usuaris i la comunitat mèdica veu en ells un autèntic filó per a la prevenció, tractament i monitoratge de malalts”.

 

Modificat el Dijous, 02 Gener 2020 12:11