La investigadora de la UPV, Ivana Gasulla, guanya el Premi Concepción Aleixandre a la dona Científica Valenciana

Dimecres, 12 Febrer 2020 10:10 Escrit per  Publicat en Ciència i tecnologia Vist 271 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La doctora Ivana Gasulla Mestre, investigadora de l'Institut de Telecomunicacions i Aplicacions Multimèdia de la Universitat Politècnica de València (iTEAM-UPV) i reconeguda referència en el camp de la fotònica de microones, ha sigut guardonada amb el Premi Concepción Aleixandre a la dona Científica Valenciana, atorgat per l'Ajuntament de Picanya.

 

Gasulla, premiada en la categoria principal del certamen, Comunitat Valenciana, va rebre un guardó commemoratiu dissenyat per Mª José Planells i 2.000 euros, després d'imposar-se a les 12 candidatures restants presentades.

 

En la seua decisió, el jurat ha destacat “la seua prolífica trajectòria i l'impacte de les innovadores aportacions de les seues investigacions en el desenvolupament de noves fibres òptiques que permetran majors capacitats de transmissió i de processament en escenaris de comunicacions fibra-sense fils”.

 

“És tot un honor haver rebut aquest guardó científic. I més si cap perquè l'objectiu del Premi Concepción Aleixandre és donar visibilitat a la labor desenvolupada per dones científiques i tecnòlogues. En una època en la qual estem veient una reculada en les xiques que decidisquen apostar per les carreres STEM (ciència, tecnologia, enginyeria i matemàtiques), és responsabilitat de tots donar exemple i motivar a les xiquetes i joves, transmetent el missatge que sí que es pot”, destaca Ivana Gasulla.

 

Un currículum extraordinari

Ivana Gasulla, la candidatura del qual va ser presentada pel Vicerectorat de Responsabilitat Social i Cooperació de la UPV, és investigadora sènior (Ramón y Cajal) i vicedirectora de Difusió i Promoció del iTEAM-UPV.

 

Gasulla, que va obtindre el títol d'Enginyera i Doctora en Telecomunicació per la UPV en 2005 i 2008, respectivament, va centrar la seua tesi doctoral, reconeguda amb el premi LEOS Graduate Student Fellowship Award atorgat pel IEEE, en la transmissió de senyals radie de banda ampla sobre fibra òptica multimode.

 

En 2012, la investigadora UPV va aconseguir una beca Fulbright per a investigar sobre uns nous tipus de fibra òptica, basades en multiplexació espacial, en la Universitat de Stanford (els Estats Units). Des del seu retorn al iTEAM-UPV en 2014, la seua línia d'investigació comprén, entre altres, el disseny i aplicació de fibres òptiques multinucli i fibres òptiques de poques maneres al camp de la fotònica de microones i a les comunicacions d'alta velocitat.

 

Membre del comité tècnic de les conferències més prestigioses en el camp -European Conference on Optical Communications (ECOC), Optical Fiber Communication Conference (OFC) i IEEE International Topical meeting on Microwave Photonics (MWP), entre altres-, els resultats del seu treball han donat peu a més de 120 publicacions internacionals, destacant contribucions a Nature Communications i Nature Photonics.

 

En 2017, la investigadora UPV va rebre una prestigiosa ERC Consolidator Grant atorgada pel Consell d'Investigació Europeu per a desenvolupar noves fibres òptiques, basades en tècniques de multiplexació per divisió espacial, per a la nova generació de comunicacions fibra-sense fils, com són els sistemes de comunicacions 5G *and beyond), sota el projecte InnoSpace.

Modificat el Dimecres, 12 Febrer 2020 10:16