La grandària no importa: les televisions més grans no són necessàriament millors

Dimecres, 19 Febrer 2020 13:48 Escrit per  Puntronic Publicat en Ciència i tecnologia Vist 268 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Els televisors formen part de les nostres vides. No sols ocupen un lloc principal en les llars, sinó que absorbeixen el major temps de l'oci de cada dia. Segons dades que maneja l'empresa líder en venda d'electrodomèstics online www.puntronic.com, un 70% dels espanyols la veuen diàriament, sent la mitjana de 4 hores al dia, les dones són les que més temps la veuen, un 10% més que els homes, per edats, els majors de 65 anys són els que més hores passen al dia davant de la pantalla petita, unes sis i mitjana. Quant als programes més vistos en primer lloc estan els d'entreteniment, seguits dels esports, pel·lícules, sèries i informatius, tanquen el rànquing els telenotícies i els programes d'animació o infantils.

 

Asseure's a veure la tele permet informar-se, entretindre's, disfrutar, però també socialitzar-se, perquè quantes converses giren al voltant de sèries i programes de gran audiència! Per més que molta gent la critique, no és possible concebre la vida sense ella. Així les coses, comprar un televisor és una decisió important. No sols pel desemborsament, perquè teles hi ha per a totes les butxaques, sinó també perquè el normal serà conviure amb l'aparell durant uns quants anys. Segons dades de Puntronic.com, el període de renovació dels televisors està al voltant dels set anys, encara que normalment no és perquè es desbarata, sinó per a accedir a noves prestacions tècniques i també perquè la gent vol pantalles més i més grans.

 

No obstant això, una major grandària no és sinònim d'una major qualitat en la imatge. Puntronic.com dóna unes pautes sobre què convé valorar quan es decideix un canvi de televisor:

 

1. Tindre un pressupost. Cal saber quant es vol gastar perquè existeixen preus per a totes les butxaques, des d'uns dos-cents euros fins més de sis mil.

 

2. Saber quin ús se li donarà. Serà diferent per a un cinèfil empedreït, per a un addicte als videojocs, per a qui només veu el telenotícies, per a qui no es perd ni un partit de futbol amb amics i pizza a casa o per a qui està enganxat a les sèries.

 

3. Distància. És molt important la distància entre el sofà i el lloc que ocuparà la tele.

 

La grandària i la distància

La distància condiciona la grandària de la pantalla, però només fins a cert punt. En principi, una pantalla gran cal veure-la des de més lluny perquè, en cas contrari, resultarà incòmoda (seria com presenciar un partit de tenis movent el cap de costat a costat per a abastar tots els angles). A més, en estar molt a prop veuríem la imatge pixelada. No obstant això, aquest problema pot esmenar-se amb un televisor 4K, en el qual la qualitat d'imatge és molt major.

 

Per contra, en una pantalla molt xicoteta ens costarà apreciar els detalls des de lluny i els subtítols. Les pel·lícules, els documentals, el futbol... tot desmereixerà si la distància que separa a l'espectador de l'aparell és massa gran.

 

La grandària de la pantalla es mesura en diagonal i en polzades. Abans d'anar a la botiga, és important mesurar la distància des del punt central on un s'asseu a veure la televisió fins al lloc on es vaja a instal·lar l'aparell de TV. I també l'ample de paret amb el qual comptem. La mesura d'ample en centímetres que es dona a continuació és aproximada, perquè varia alguna cosa en funció del format, però serveix per a fer-se una idea i no comprar un aparell que després no càpia en el buit que tenim previst.

 

En principi, sense tindre en compte la qualitat de la imatge, la grandària per a la pantalla en funció de la distància a la qual es veu, és aquest:

 

- D'1,5 a 2 m de distància: televisors de 32 polzades (uns 71 cm d'ample).

 

- De 2 a 2,5 m de distància: televisors de 40 a 45 polzades (uns 88 a 99 cm d'ample).

 

- De 2,5 a 3 m: televisors de 46 a 49 polzades (entre 102 i 108 cm aproximadament).

 

- De 3 a 3,5 m: televisors de 50 a 55 polzades (de 110 a 122 d'ample, més o menys).

 

- A partir de 3,5 m: televisors de 60 a 65 polzades (uns 133-145 cm).

 

En línies generals, 50-55 polzades està bé per a gent que vol gaudir de pel·lícules en un saló de tipus mitjà. Per a aquells que no es conformen amb menys de 65, hauran de tindre en compte altres aspectes, com la qualitat d'imatge.

 

La qualitat d'imatge

Amb la mateixa grandària, existeixen enormes variacions de preu en funció de la qualitat de la imatge. De menys a més, hi ha televisors FullHD, UltraHD o 4K. Aquests dos últims suposen pràcticament el mateix i tindran una bona resolució.

 

Si a més busquem que tinga HDR, la imatge comptarà amb una gran riquesa de color, es veurà molt millor fins i tot en escenes fosques, però aquesta tecnologia encarirà l'aparell.

 

Una altra millora en la imatge l'aporten els sistemes FEU OLOR i QLED, amb colors millors, negres més purs i millor visualització, però només es troba en pantalles grans i de gamma alta.

 

Hi ha altres detalls que fan la vida més agradable, com les Smart TV, que permeten navegar per internet i accedir a continguts molt diversos. Els ports HDMI (busquem que tinga almenys dos), ports USB, ordres per veu un bon comandament a distància.

 

Rosa Alsina, responsable de Puntronic.com, ha dit: “Els televisors han de ser com els vestits a mesura, cadascun ha de buscar aquell amb el qual se senta més còmode en funció de l'ús que li donarà i de quant vol que li dure. Des de Puntronic.com animem que la gent no es deixe enlluernar per la grandària, sinó que busque l'assessorament d'experts”.

 

Modificat el Dimecres, 19 Febrer 2020 13:50