23 menors han perdut la vida en entorns aquàtics de la Comunitat Valenciana en els darrers 5 anys

Dilluns, 08 Juliol 2019 09:16 Escrit per  Publicat en Comarca-VAL Vist 113 vegades

En els últims cinc anys 149 menors han perdut la vida ofegats en espais aquàtics. La Comunitat Valenciana ha registrat 23 d'aquests ofegaments, una dada que la situa en el tercer lloc del rànquing de les comunitats amb major nombre d'ofegaments de menors, per darrere d'Andalusia amb 36 i Catalunya amb 27. L'últim ofegament mortal ha tingut lloc fa escassos dies a Alginet ( València) on un menor de 4 anys va morir ofegat a la piscina d'una casa particular. Un total d’11  morts han tingut lloc a Alacant, 7 a València i 5 a Castelló. Alacant i Màlaga són les demarcacions que major nombre d'ofegaments han registrat, amb 11 víctimes mortals en cadascuna d'elles. 

 

Dels 149 menors morts en els darrers 5 anys a Espanya en entorns aquàtics, 112 eren nens i 37 eren nenes. El perfil habitual del menor mort és un nen, d'entre 2 i 5 anys d'edat, que es troba en una piscina sense vigilància o bé hi ha una fallada en la seva supervisió, ben entrada la tarda.

 

Més de la meitat dels ofegaments - fins a un 58% - s’han produït en piscines, un 14% en platges i el 28% restant en diferents localitzacions com ports, rius i embassaments.  Espanya compta amb un parc de piscines de més d’1.100.000 unitats. Es tracta del segon parc més important d'Europa, després de França. Un 12% d'aquestes es troben a la Comunitat Valenciana, que compta amb unes 140.000 piscines, aproximadament.

 

En el que portem d’any nou menors han perdut la vida en espais aquàtics. Les morts han tingut lloc a Catalunya (3 morts. 1 a Lleida, 2 a Tarragona), 2 a Galícia (tots dos a Pontevedra) i a Andalusia, Aragó, Comunitat Valenciana i Extremadura (amb 1 mort en cada localitat). Els morts han estat 7 nens i 2 nenes, amb edats compreses entre els 3 i 17 anys. Els menors van morir en diferents localitzacions (5 d'ells en piscines, 2 al riu, 1 a platja i 1 a la banyera).

 

Aquestes dades deixen entreveure la importància de vigilar els menors per aconseguir que aquestes xifren disminueixin. Per això Abrisud, l'empresa líder en cobertes de piscina, presenta la seva IX Campanya de Seguretat Infantil a la piscina com a part de la seva filosofia de prevenció. D'una banda, inclou un decàleg perquè els més petits tinguin en compte les recomanacions per a gaudir del bany amb més seguretat, el joc educatiu "Capbussa’t" per interioritzar aquestes normes de manera amena, i algunes recomanacions per a pares o tutors.

 

Un menor pot ofegar-se amb tan sols 20 centímetres d'aigua, en menys de dos minuts, pel que és recomanable recordar aquestes pautes abans de cada immersió:

1. No et banyis mai sol a la piscina, has d'esperar a que els teus pares o una persona gran estiguin amb tu.

2. Fins que aprenguis a nedar molt bé has de posar-te sempre la teva armilla inflable abans d'entrar a la piscina.

3. Molt de compte quan juguis o corris prop de les vorades, tobogans o escales. Rellisquen molt i pots caure.

4. Entra sempre  poc a poc a la piscina, si hi entres de cop pots tenir un tall de digestió i et farà mal molt la panxa.

5. No et llencis de cap a la part menys fonda de la piscina, pots donar-te un cop fort al cap i fer-te mal.

6. No oblidis mai recollir les joguines que han quedat dins de l'aigua, abans de marxar. Si els teus amiguets salten per jugar amb elles, poden tenir un accident.

7. Si veus que algun nen es fa mal, ves ràpidament a buscar a una persona gran perquè us ajudi.

8. Per protegir la teva pell i no cremar-te, el millor és no estar molta estona al sol, i recorda sempre posar- te crema solar i una gorra.

9. Les tanques o cobertes de piscina hi son per evitar que et facis mal. No les obris sense el permís dels teus pares

10. I, finalment, aprèn a nedar bé, com un campió. És la millor manera de gaudir de la piscina amb seguretat.

 

Abrisud remarca també algunes recomanacions pels pares o responsables dels menors en les piscines:

Establir una supervisió contínua. Habitualment, quan hi ha diversos nens d'un mateix grup en una piscina, el grau de vigilància es relaxa. Una bona manera d'assegurar una atenció continuada és establir torns entre els adults que permetin el control dels menors, així com moments de descans i relax per a la gent gran. En els menors de 5 anys és aconsellable practicar l'anomenada "supervisió al tacte", és a dir, que el menor estigui a l'abast del nostre braç en tot moment.

 

Utilitza sempre armilles i maniguets homologats que proporcionin la informació necessària per fer-ne un bon ús.

 

A les piscines residencials, recórrer el mateix camí que faran els nens quan es desplacin de la casa a la piscina permetrà detectar possibles riscos. Si bé els nens, en cap cas, hi han d'accedir sols, és important per evitar aquest tipus d'accidents, que les piscines comptin amb elements de seguretat addicionals com tanques o cobertes que evitin que els menors hi puguin accedir en cas de distracció.

 

Educació. Si prevenir és important, que els nens tinguin cura la seva pròpia seguretat amb una adequada educació és un altre dels eixos d'un bany feliç i tranquil. Aprendre a nedar, evitar les carreres i no jugar amb els components de la piscina, especialment els drenatges, és fonamental per disminuir riscos.

 

Emergències. És recomanable disposar d'un equip de rescat bàsic que consti de boia o salvavides de recanvi i un telèfon amb el qual poder trucar a emergències. Per facilitar una resposta el més ràpida possible un bon consell és posar un cartell a prop de la piscina amb els telèfons d'emergències, Policia Nacional, Guàrdia Civil, Policia Local i Informació Toxicològica.

 

 

Dinàmica del joc “Capbussa’t”

La IX Campanya de Seguretat Infantil de l’empresa Abrisud, inclou el joc educatiu “Capbussa’t”, adreçat a nens d’entre 4 i 10 anys. Consta de dues parts, que es poden imprimir i retallar a casa, en format DINA4 o DINA3:

1) D'una banda, un tauler amb forma de piscina en el qual els menors han d'identificar fins a 70 dibuixos diferents vinculats a la seguretat infantil.

2) D'altra banda, 5 làmines amb 70 fitxes i 10 cartes, totes elles retallables, perquè els petits s'involucrin en el joc, des d’un bon principi.

 

El repte consisteix a identificar el major nombre de fitxes en el tauler. Per cada fitxa que els nens localitzin obtindran un punt. Per fomentar l'aprenentatge s'inclouen 10 fitxes especials, que valen 5 punts cadascuna, i que estan vinculades a unes cartes. Cada vegada que el nen distingeixi en el tauler un dels dibuixos especials (emmarcats amb un cercle vermell), obtindrà 5 punts i una carta que explica algunes de les normes a seguir a la piscina per augmentar la seva seguretat.

 

Amb el joc "Capbussa’t" els més petits de la casa aprendran aquestes normes de seguretat bàsiques. Es pot descarregar al blog de l'empresa Abrisud, l'empresa líder en cobertes de piscina i seguretat.

 

 

Informa Nou Horta. Comarca

 

 

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.