Deu municipis valencians reben la seua guia Smart City

Dimarts, 17 Desembre 2019 11:10 Escrit per  Publicat en Comarca-VAL Vist 144 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El conseller Rafael Climent, la diputada d'Informàtica i Tecnologia, Mentxu Balaguer, i el president d'AVAESEN, Marcos J. Lacruz, han entregat a 10 municipis de la província de València la seua guia Smart City.

 

L'acte s'ha celebrat en la Diputació de València i els ajuntaments que han recollit la seua guia han sigut Alcàsser, Alfara del Patriarca, Bétera, Canet d'en Berenguer, Montserrat, Picassent, Potries, Riba-roja, Serra i Villar del Arzobispo.

 

D'esta manera ja són 20 els municipis que tenen la seua guia smart city de forma totalment gratuïta en dos anys gràcies al treball de tècnics d'AVAESEN i d'empreses del sector, amb la col·laboració de la Diputació de València. En este treball s'involucra un nodrit grup de professionals que aglutina ja a 180 municipis, diputacions, startups, pimes, grans empreses, instituts tecnològics, universitats, inversors i entitats financeres de dins i fora de la Comunitat Valenciana.

 

El President d'AVAESEN, Marcos J. Lacruz, ha ressaltat “la col·laboració pública – privada per a aconseguir la sostenibilitat i que la innovació arribe a qualsevol municipi, siga com siga la seua grandària, el treball de les empreses implicades i els responsables públics ha sigut encomiable per a aconseguir els objectius”.

 

El Conseller Rafael Climent ha assegurat que “les smart cities ajuden al model energètic sostenible que necessitem de manera urgent”, i ha afegit que la innovació i noves tecnologies “juguen un paper fonamental en la construcció de les noves ciutats”.

 

La diputada Mentxu Balaguer ha afirmat que “les smart cities són eina de cohesió que creguen sinergies potenciant el treball en xarxa de manera transversal en àrees com a medi ambient, tractament de residus o energia”, i ha destacat que si en 2018 el pressupost provincial va ser de 250.000 euros, en 2019 ha passat a 750.000 euros, beneficiant a 36 municipis, i amb la intenció de seguir augmentat any rere any el pressupost per a este projecte.

 

Per part seua, la Vicepresidenta de la Diputació de València, Maria Josep Amigó, ha posat l'accent en els esforços dels ajuntaments i en la seua conscienciació “per a millorar en polítiques que ens permeten lluitar contra el canvi climàtic”.

 

Què és una guia smart city

Les guies que hui s'han entregat a Alcàsser, Alfara del Patriarca, Bétera, Canet d'en Berenguer, Montserrat, Picassent, Potries, Riba-roja, Serra i Villar del Arzobispo partixen d'un diagnòstic de la situació en cinc àrees: innovació social; energia; medi ambient, infraestructures i habitabilitat urbana; mobilitat urbana; i govern, economia i negocis.

 

En cadascuna d'estes àrees la guia fa una anàlisi de la situació en la qual partix cada municipi, per a després marcar reptes individuals en funció de les solucions que ja tenen implementades, per a marcar prioritats en inversions futures en smart city, i finalment proposar exemples concrets per a cada solució de casos d'èxit que podrien ser exportats a aqueix municipi en qüestió.

 

Cada guia és el fruit de diversos mesos de treball de tècnics d'AVAESEN, tècnics i representants de cada ajuntament, i empreses que cedixen el seu temps i coneixements perquè cada guia siga la més completa i concisa possible, i es faça de manera gratuïta.

 

D'esta forma es crea un ecosistema de solucions adaptat a cada municipi, perquè a partir d'ací decidisquen les seues inversions, o la sol·licitud de subvencions com les que oferix la Diputació de València en matèria smart city. D'esta forma es marca un full de ruta individualitzat.

 

Compra Pública Innovadora

A més, en l'acte s'han entregat els certificats del Taller ‘La Compra Publica d'Innovació i la Contractació Verda i Sostenible’ que ha organitzat AVAESEN i que s'ha celebrat durant dos dies en Les Naus.

 

La Compra Pública d'Innovació (CPI) és l'instrument a utilitzar quan una entitat pública, amb l'objectiu de satisfer una necessitat, requerix un producte o sistema de caràcter innovador per a trobar una solució, la qual, no es detecta en un procés de compra ordinària. Així pot ajudar un municipi a millorar els serveis públics incorporant béns o serveis innovadors, fomentar la innovació empresarial i activar el creixement econòmic, i impulsar la internacionalització de la innovació emprant el mercat públic local com a client de llançament o referència.

 

Este taller organitzat per AVAESEN es va realitzar gràcies a la col·laboració de l'Agència Valenciana d'Innovació (AVI) i de la Diputació de València, i forma part també de la iniciativa Connected Clústers, de la qual participa AVAESEN com a líder regional a Espanya, i que impulsa la innovació per a crear entorns amb baixes emissions de carboni, dins de l'estratègia de lluita contra el canvi climàtic.

 

Els ajuntaments que s'han format en Compra Pública Innovadora i que hui han rebut el seu certificat han sigut Montserrat, Riba-roja, Canet d'en Berenguer, Torrent, Pobla de Farnals, Montaverner, Aielo de Malferit, Vila-real, Orihuela, Crevillent, Gandia, Algemesí, València i la mateixa Diputació de València.

Modificat el Dimarts, 17 Desembre 2019 11:19