Col·legis Concertats donacions?

Divendres, 12 abril 2019 13:54 Escrit per  Gabi Martínez Publicat en Consultoria Pyme Vist 113 vegades

El Ministeri d'Hisenda va comunicar que els “donatius” que es realitzen a col·legis concertats, fins i tot sent fundacions, seran deduïbles en l'IRPF si compleixen els requisits legals. En casos puntuals, l'Agència Tributària ha detectat que un donatiu no era tal i ha exigit la seua regularització (devolució del deduït en renda). Reitera que no existeix una campanya general d'inspecció de l'Agència, més aviat, controls puntuals en diferents punts del territori.

 

La regularització es produeix quan la AEAT detecta una contraprestació per aqueix pagament; és a dir, quan el suposat donatiu no té caràcter voluntari i finança una activitat ordinària del col·legi que repercuteix en l'alumne.

 

No és un canvi normatiu, és aplicació de la norma. Però indubtablement amb objectius mediàtics, que ja veurem si són positius o negatius, o fins i tot si el Ministeri, sense voler, s'obri una porta al precipici. Sembla evident que un pagament que no és realment voluntari i que a canvi del qual el que es rep és un servei d'ensenyament i altre, no puga obtenir els beneficis fiscals d'una donació (==cosa que es dóna de forma voluntària i sense demanar ni esperar res a canvi), per molt que el donatari siga una Fundació de la Llei 49/2002.

 

Si segueix aquest criteri avance, veurem què ocorre amb les quotes als sindicats, a la teua Parròquia, a l'ONG d'ajuda a domicili i Integració, a …. si el seu objecte social o activitat, reverteix, entre altres, en el donant o un familiar d'aquest. Donaria si no rebera res a canvi? Assessorament Laboral, la Missa dominical, la cura del teu avi a casa.

 

Què passarà quan les entitats hagen de considerar aqueixes “donacions” com a ingressos de l'activitat, subjectes a l'impost de societats i en alguns casos a l'IVA? L'Estat haurà de cobrir amb els seus mitjans, la labor social d'aquestes?. Per què no es converteixen en fundacions altres entitats mercantils, col·legis? Potser perquè desapareix la possibilitat de lucrar-se, repartir beneficis, decidir de forma autònoma i no tenir de soci (protectorat) a l'Administració?

 

Bé, en qualsevol cas la cosa està així, en l'aire i amb risc fiscal, els anys 2014-15-16-17 i que fer en la renda de 2018.

 

 

Gabi Martínez

Dtor. Martínez Abad Consultores SLP

Economista. Membre Grupo ACE

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Twitter: @gabimartinez_1

Modificat el Divendres, 12 abril 2019 13:56

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.