Societats interposades

Dimarts, 05 Març 2019 10:25 Escrit per  Gabi Martínez Publicat en Economia Vist 238 vegades

Ressaltem la nota recent de la AEAT referent a “controlar els riscos fiscals relacionats amb la interposició de societats en el procés de facturació o canalització de rendes de persones físiques com a conseqüència del desenvolupament d'una activitat professional, així com els riscos derivats d'ostentar la titularitat d'actius i patrimonis d'ús personal a través d'estructures societàries”. És a dir, simular que per al desenvolupament de l'activitat d'un professional, siga necessària la constitució d'una societat que facture els seus serveis i la que adquirisca i deduïsca, els immobilitzats que suposadament són necessaris o estan afectes a l'activitat.

 

Ve a “posar a la disposició dels contribuents i assessors les pautes necessàries per a facilitar, en garantia dels principis de transparència i seguretat jurídica, el compliment voluntari de les seues obligacions”.

 

Els professionals continuem sent lliures de triar la forma jurídica en què volem desenvolupar la nostra professió. Però la AEAT també és lliure de no acceptar per defecte la validesa de les operacions que puguem fer amb les nostres societats. És a dir, que si l'objectiu és reduir així, segons la AEAT, el TSJ i el TST, de manera il·lícita, la càrrega fiscal (eludir retencions, remansar rendes en la societat tributant al tipus d'aquesta, fugint o allargant el moment en què passen per la imposició directa –IRPF– del professional, amb tipus més alts), aquestes operacions seran regularitzades i sancionades.

 

Per a analitzar/jutjar la vertadera tributació, la prova es basarà en la demostració de l'efectiva intervenció de la societat en la realització de l'activitat. La mateixa podria ser sancionada per no disposar de mitjans materials i humans “suficients” o simplement que no intervinguen. En cas contrari, encara quedaria comprovar si les operacions econòmiques soci-societat, s'han determinat amb valors ajustats al mercat.

 

Respecte al remansament de rendes o béns en la societat, es tracta dels casos en què es troben en ella l'habitatge habitual o d'esbarjo del soci, els cotxes, iot…, a la seua disposició i sense contraprestació gravada fiscalment o de forma no correcta, deduint la despesa, l'IVA, etc., també generaria aixecament d'actes.

 

La AEAT, a través del seu Pla Anual de Control Tributari, sobre la base de tot l'anterior, podria “reajustar” els nostres impostos d'IRPF, Patrimoni, Societats i IVA i sancionar. De manera que atents, no faça's el que no es dega i defense's el fet quan haja sigut el necessari i just.  

 

 

Gabi Martínez, economista

Twitter: @gabimartinez_1

Modificat el Dimarts, 05 Març 2019 10:33

1 comentari

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.