Si el teu habitatge habitual és arrendada

Dilluns, 20 Mai 2019 11:52 Escrit per  Gabi Martínez Publicat en Economia Vist 70 vegades

Atenció de nou! Quasi segur que no compleixes amb els requisits necessaris per a deduir el lloguer en el teu IRPF i si ho has fet, corres un risc.

 

Ja informem a la fi de 2017 del canvi transcendent. A saber, a la Comunitat Valenciana, a l'efecte de l'IRPF, tenim una deducció a la nostra disposició que consisteix en el 15% del pagat pel lloguer del nostre habitatge habitual, amb un límit de 550 €, o percentatges i límits superiors en casos especials, arrendatari menor de 35 anys, discapacitat, etc.

 

Sempre que es complisquen uns requisits:

 

1r Que la data del contracte siga posterior al 23/4/98, la seua duració siga igual o superior a un any i que siga habitatge habitual, segons la normativa estatal, normalment aquella en la qual es residisca més de tres anys.

 

Fins ací, sense novetats. Però en el següent requisit vi el canvi, ens consta que en moltíssims casos no s'està tenint en compte, i no sabem fins a on arribarà a revisar la hisenda autonòmica.

 

Fins a 31/12/2017 el segon requisit era aquest.

 

2n Que s'haja constituït, abans de la finalització del període impositiu, el depòsit de la fiança a la qual es refereix la Llei 29/1994, d'arrendaments urbans, a favor de la Generalitat.

 

Obligació que ja estava bastant assumida en aquest tipus d'operacions i l'administració ja revisava les declaracions de forma quasi automàtica, però que des del 1/1/2018 ja ha deixat de ser un requisit per a aplicar la deducció, no deixant de ser un depòsit obligatori.

 

Així és, la norma es publicada en el DOCV el 30/12/2017, modifica aqueix apartat/requisit 2n, i ara es redacta així

 

2n Que el contribuent, com a arrendatari, haja presentat la corresponent autoliquidació de l'impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats derivada del contracte d'arrendament d'aquest habitatge habitual.

 

Camina, i això què és? Doncs sí, la qual cosa lliges, el ITP, a pagar per l'arrendatari, i no és res nou, com a mínim des de 1993, però que a l'ésser en molts casos quantitats no gaire elevades, o per falta de personal funcionari, l'administració havia deixat en l'oblit. Només professionals legalistes ho incorporàvem al contracte d'arrendament com a part d'aquest, i no sempre ben rebut.

 

Per exemple, un lloguer de 500 €/mes i de duració 5 anys pot venir a eixir per uns 120 €. Encara eres a temps de complementar o rectificar.

 

 

 

Gabi Martínez, economista

Twitter: @gabimartinez_1

Modificat el Dilluns, 20 Mai 2019 11:54

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.