El Compliance Tributari

Dimarts, 16 Juliol 2019 11:16 Escrit per  Gabi Martínez Publicat en Economia Vist 42 vegades

Quan es parla de compliance es pensa, fonamentalment, en l'àmbit penal. No obstant això, el sistema de responsabilitats que incorpora la Llei General Tributària, deixa clares les obligacions tributàries, pels òrgans que tenen atribuïda legalment la funció d'aplicar el sistema tributari. Protegir el crèdit tributari possibilita una doble via d'actuació: la via judicial penal i la via estrictament administratiu-tributària.

 

Des de finals de 2018 el Ministeri competent, va resoldre sotmetre a informació pública, entre altres projectes, la Norma UNEIX 19602 de Sistemes de gestió de compliance tributari.

 

Publicada al febrer la Norma UNEIX 19602 de Sistemes de gestió de compliance tributari persegueix:

· Difondre la cultura de la prevenció i el compliment en les empreses.

· Establir mesures de vigilància i control per a prevenir riscos tributaris i minimitzar la seua possible comissió.

· Donar una major garantia de seguretat i confiança davant l'Administració tributària, òrgans de govern, accionistes i inversors.

 

Amb la Norma, les empreses deuen:

· Oferir pautes per a implantar un sistema de compliment que minimitze els seus riscos tributaris.

· Implantar controls sobre processos en matèria tributària o fins i tot sobre altres entitats.

· Facilitar la creació de mecanismes de detecció i correcció, així com rutines d'aprenentatge per a evitar-los en el futur.

· Protegir als informants i establir canals de comunicació perquè els incompliments o sospites es puguen denunciar.

 

 

Transparència, reputació i bon govern empresarial

És cert que les normes contingudes en la Llei de Societats de Capital relacionades amb el govern corporatiu fiscal són d'obligat compliment per a empreses cotitzades, però cada vegada es va estrenyent el cercle que obliga les empreses a ser més transparent, i no solament en temes fiscals.

 

Seria fonamental que la certificació puga tenir caràcter probatori de l'absència de voluntat defraudadora per part de l'entitat.

 

Així mateix, el Consell d'Administració i l'Alta Direcció de les empreses adquireixen un paper protagonista en aquest context en convertir-se en responsables del compliment i observació del sistema. Entre les seues funcions, cal destacar el lideratge del sistema i la difusió d'una cultura de compliance en el si de l'organització.

 

En definitiva, i per molts motius, és inqüestionable que el compliance tributari ha vingut per a quedar-se.

 

 

Gabi Martínez, economista

Twitter: @gabimartinez_1

Modificat el Dimarts, 16 Juliol 2019 11:18

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.