I ara desapareix

Divendres, 13 Setembre 2019 11:21 Escrit per  Gabi Martínez Publicat en Economia Vist 165 vegades

Eres inquilí en el teu habitatge habitual? Des de la signatura del contracte t'has convertit en Subjecte Passiu de l'Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), és a dir, obligat a tributar per aqueix impost pel fet imposable que el constitueix el propi arrendament, atès que segons la normativa, adquireixes un dret sobre un immoble.

 

Coneixes l'article 12 de la Llei 1/1993? Bé, perquè ací et diu com calcular la quota a pagar, no és molt, però hi ha obligació. Ningú t'ho havia dit veritat? Perquè això, ja ho saps. Quants arrendataris, fins i tot professionals i immobiliàries ho desconeixen.

 

Com estaràs imaginant, tal desconeixement ha sigut l'origen que pràcticament ningú l'haja liquidat. Com tal impost autonòmic, el seu control ha depès sempre dels serveis de gestió i inspecció de la Conselleria d'Hisenda, que evidentment no han sigut mai tan eficients com els de l'Agència Estatal.

 

Doncs bé, aquesta Administració va aplicar una mesura indirecta de control. Com a novetat en l'IRPF de 2018, on abans era requisit per a poder aplicar la deducció autonòmica per lloguer d'habitatge habitual, el que l'arrendador haguera depositat la fiança a favor de la Generalitat, ara, amb l'aplicació de mesures fiscals aprovades a la fi de 2017, a partir del 1/1/2018, és necessari que l'arrendatari (inquilí), tinga liquidat aquest ITP, per l'arrendament. De manera que ja no només és obligatori si no, necessari per a qui puga i desitge deduir. No deixant de ser obligatori també el depòsit de la fiança per l'arrendador, però ja no necessari per a gaudir de la deducció, cosa més lògica, atès que l'inquilí sempre depenia que el propietari complira amb la seua obligació.

 

Bé, perquè si no ho coneixies, ja ho coneixes. Esperem revisions de rendes de 2018 i les seues corresponents comprovacions.

 

Però, ara que ho anem coneixent, desapareix. Així és, des del 1/3/19, noves mesures, en aquest cas en matèria d'habitatge, es modifica la llei de l'impost i inclouen dins de les operacions exemptes del ITP, els arrendaments d'habitatge, #això sí, afig “d'ús estable i permanent”, és a dir, habitatge habitual, continuen estant subjectes les d'altres usos.

 

A la vista complicacions. Per a l'IRPF de 2019 Qui podrà deduir?. Qui haurà pagat el ITP que ja no existeix?. Què faràs podent-te portar la comprovació de 2018? I quant costa rectificar la inobservança de la Llei?. Que poc s'ha dit de tot això.

 

 

Gabi Martínez, economista

Twitter: @gabimartinez_1

Modificat el Divendres, 13 Setembre 2019 11:39

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.