El que diga el Suprem

Divendres, 18 Octubre 2019 11:37 Escrit per  Gabi Martínez Publicat en Economia Vist 130 vegades

Vendrem l'habitatge habitual (*) per a adquirir una altra per a la mateixa fi (**). Calculem l'impacte en el nostre IRPF del benefici obtingut, guany patrimonial, és a dir, aproximadament, la diferència entre el valor de venda descomptades les despeses i impostos ocasionats, i el valor de compra més les despeses i impostos que en el seu moment paguem. L'import resultant anirà a la base de l'estalvi i tributarà segons una escala de tres trams (19%, 21% i 23%).

 

La norma ens permet declarar exempta el guany en la mateixa proporció en què l'import de la venda, descomptat si escau l'import del préstec pendent d'amortitzar, el destinem a la compra de la nova (en un termini de dos anys), si la destinació és de la totalitat, l'exempció és del 100%; si és menys, es tributarà per la part proporcional del guany, que és el que ocorre quan de l'import total de la venda, una part la destinem a altres finalitats. Però si el restant és inferior al preu i despeses de la nova i per al seu pagament obtenim un finançament que amortitzarem en terminis, ara, la AEAT i el TSJ de la CV, entenen que no hem reinvertit la totalitat, però una sentència recent del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, entén que no és necessari que els diners reinvertits siga el mateix, quant al seu origen, que l'obtingut en la venda.

 

Ara està en la taula del Tribunal Suprem l'obligació d'unificar criteris, de manera que depenent de l'esperada sentència d'aquest Tribunal, tot pot continuar igual o s'obrirà l'aixeta de les sol·licituds de devolució per ingrés indegut de tots els contribuents que hagen estat en aquesta situació, en els últims quatre anys des de la presentació de la sol·licitud, termini de prescripció de l'impost, que es pot interrompre amb la presentació ja de la mateixa per a evitar la prescripció del 2015.

 

(*) L'edificació que constituesca la seua residència durant un termini continuat de, almenys, tres anys. Amb algunes excepcions.

 

(**) Cal que siga habitada de manera efectiva i amb caràcter permanent pel mateix contribuent, en un termini de dotze mesos, comptats a partir de la data d'adquisició o terminació de les obres.

 

Gabi Martínez

Martínez Abad Consultores

Economista - Miembro Grupo ACE

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

www.linkedin.com/in/gabimartinez-01

www.facebook.com/GabiMartinez2016

Modificat el Divendres, 18 Octubre 2019 11:39

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.