Educar la sinceritat, clau per a fomentar la comunicació

Dijous, 01 Octubre 2020 18:37 Escrit per  AMEI-WAECE Publicat en Educació Vist 63 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La tornada a les aules està sent molt complicada, no sols pels casos positius de coronavirus, sinó també per la realitat a la qual els xiquets s'estan enfrontant: no poden compartir, no poden jugar amb altres xiquets que no pertanguen a la seua aula bambolla, no poden abraçar, no poden explorar... és a dir, estan deixant de realitzar activitats pròpies de la infància i, en conseqüència, estan vivint una situació que els genera estrés i ansietat. Comunicar-se amb els fills per a poder identificar aquests sentiments negatius és molt important.La bona comunicació, tant amb els pares com amb els mestres, ajuda als xiquets al fet que tinga una autoestima forta, bones relacions amb les altres persones i una personalitat saludable. A més, permet que tots dos puguen expressar el que senten, una cosa molt necessària per a poder adaptar-se a la nova normalitat.


Experts de l'Associació Mundial d'Educadors Infantils (AMEI-WAECE) oferixen una sèrie de recomanacions per a fomentar la sinceritat en xiquets i que la comunicació entre pares i fills siga fluida i efectiva.La primera pregunta que hem de plantejar-nos és Per què un xiquet no és sincer? Poden existir molts motius, els més habituals són:

•La imaginació i fantasia. Encara té dificultat per a distingir entre la realitat i la seua pròpia imaginació. En aquests casos no es pot parlar de mentida, ja que no existix intenció de fingir, enganyar o falsejar la veritat. Els pares no han de recriminar al xiquet per una conducta no sincera quan es tracta d'una simple confusió de plànols del seu món intern.•També falseja la veritat per a intentar manipular la realitat i aconseguir alguna cosa que li interessa.•La falta de sinceritat pot estar motivada per un nivell baix d'autoestima i falta de seguretat en si mateix. El xiquet se sent incapaç d'afrontar la realitat d'una circumstància o inventa situacions en les quals ell és el protagonista que triomfa.•Pot perseguir l'objectiu d'obtenir atenció de les persones importants del seu entorn.•Tal vegada està intentant evitar un càstig, reprimenda o una altra conseqüència negativa d'alguna acció que ha realitzat quan sabia que no havia de fer-ho.•Per a defensar-se quan se sent amenaçat.•Quan sent falta d'afecte i es refugia en un món de pura ficció.•Per tractar d'imitar el comportament de les persones que són significatives per a ell.Els experts de AMEI-WAECE oferix alguns consells i orientacions per a fomentar la sinceritat des de la primera infància:

- Observar si el xiquet acostuma a dir la veritat i reforçar cada ocasió amb aprovacions i lloances.- Quan comproven que mancada a la veritat, procurar esbrinar què ho motiva a fer-ho, intentant corregir-ho.- És molt important que els pares proporcionen un clima afectiu, de seguretat, acceptació i confiança on el xiquet pot ser ell mateix sense por de ser rebutjat per no complir les expectatives dels pares.- Quan s'exigisca sinceritat, afegir el raonament. Encara que no haja adquirit una consciència moral, està establint les bases per a aconseguir-ho.- No fer judicis de valor personal del xiquet, com anomenar-li mentider, i menys encara en presència d'altres persones. Es tracta de modificar un aspecte del seu comportament, no de canviar-lo a ell com a persona.- Mai han de pressionar al xiquet tractant de fer-li sentir culpable. La culpa genera sentiments negatius que interferixen en el seu equilibri emocional.- Els pares han de convertir-se en el model correcte a imitar. Les xicotetes mentides de conveniència dels adults són observades i imitades pels xicotets.- Respondre amb sinceritat a les seues preguntes, sense evasives, encara que estiguen relacionades amb temes que els pares desitgen evitar com la sexualitat. Ocultar la veritat impedix que s'estimule la sinceritatLa nova normalitat de les aules, en les quals tot ha canviat, pot provocar ansietat per l'aïllament social i fins i tot molts xiquets corren el risc de patir trastorns psicològics permanents, inclosa la depressió. La comunicació sincera entre els xiquets i els adults, tant a casa com a l'escola, és clau per a detectar símptomes que ens alerten del desenvolupament d'un possible trastorn emocional o psicològic.

Modificat el Divendres, 02 Octubre 2020 12:38