5 d'octubre, Dia mundial dels Docents

Dilluns, 05 Octubre 2020 10:36 Escrit per  Publicat en Educació Vist 86 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Com tots els anys, el 5 d'octubre se celebra, des de 1994, el Dia Mundial dels Docents, que commemora la Recomanació conjunta de l'OIT i la UNESCO relativa a la situació del personal docent (1966). La Resolució de 1966 constitueix el marc de referència fonamental per a abordar els drets i les responsabilitats dels docents a escala mundial.

 

Enguany, l'inici de curs està sent dels més complicats que els docents aconsegueixen recordar. Molts d'ells s'han vist abandonats per les Administracions a les quals titllen d'"improvisació i absolut desconeixement de la situació real" i afirmen que, si el sistema educatiu funciona, és per la seua vocació, il·lusió i resiliència.

 

Des de l'Associació Mundial d'Educadors Infantils (AMEI-WAECE) fan una crida amb motiu d'aquest dia en què, en paraules de Juan Sánchez Muliterno, president d'aquesta associació, "és més un dia de reivindicació que de celebració". L'educació infantil és la base del sistema educatiu -recorden des d'aquesta associació- i ha de ser considerada com a tal.

 

Com expliquen des d'AMEI-WAECE, en un recent estudi d'opinió per a conéixer l'estat de l'educació infantil a Espanya, les dades mostraven que els docents d'aquesta etapa no gaudeixen ni del reconeixement ni del suport necessaris per a poder realitzar la seua labor de manera satisfactòria. "Som docents de segona categoria" afirmaven molts dels participants en l'estudi que encara no s'expliquen com l'educació infantil no és obligatòria sent aquesta etapa on es construeixen els pilars on es donaren suport als aprenentatges futurs.

 

Els docents ens recorden els 5 grans reptes pendents:

1. Els docents d'infantil NO són professionals de l'educació de "segona". Les neurociències han demostrat que aquesta etapa és la més important a causa de la plasticitat del cervell humà i a les possibilitats que s'obrin en els primers anys de vida.

 

2. La concepció del primer cicle ha de ser revisada. Quan es parla del 1r Cicle sempre es parla del dret de la mare treballadora, oblidant-nos d'alguna cosa més importa't com el DRET DEL MATEIX XIQUET A SER EDUCAT.

 

3. L'EDUCACIÓ EMOCIONAL i l'EDUCACIÓ EN VALORS ha de ser part essencial del currículum d'infantil.

 

4. L'educació infantil té caràcter i autonomia propi i no ha de ser entés com una etapa de "preprimaria".

 

5. El CORONAVIRUS ha demostrat que l'educació NO ÉS UNA PRIORITAT. Els docents estan duent a terme la labor en aula tancada, sense poder complir moltes vegades amb la distància de seguretat i amb gran pressió per part dels pares.

 

Com explica Juan Sánchez Muliterno, president de l'Associació Mundial d'Educadors Infantils (AMEI-WAECE) "L'educació a Espanya no eixirà de la seua "letargia" fins que no es considere la figura del docent. Que el docent deixe de ser "una cosa més" i assumisca la importància, social i econòmica, que el seu treball requereix, i més quan es realitza en les condicions que imposa la pandèmia."

 

El Sr. Sánchez recorda que "l'educació infantil i l'atenció a la infància tendeixen a rebre menys atenció que qualsevol altre nivell educatiu i formatiu, malgrat les proves que demostren que una inversió eficaç en la qualitat de l'educació dels primers anys té major efecte que la intervenció ulterior i produeix apreciables resultats al llarg del cicle vital, en particular per als desfavorits." ("G20 Initiative for Early Childhood Development").

 

Per la seua part, Elvira Sánchez-Igual, responsable de comunicació d'AMEI-WAECE apunta al fet que, "està demostrat que un xiquet que no ha assistit a una escola infantil té moltes més opcions de "no acabar d'integrar-se" a l'escola i en conseqüència ser un seriós candidat que sumar en la llista del fracàs escolar, amb les seqüeles que això té. "La veritat és que l'aptitud del Ministeri d'Educació cap al 1r cicle de l'educació infantil és autènticament una pena" afirma.

Modificat el Dilluns, 05 Octubre 2020 10:39