Encarnación Lerma: “Cadascuna de nosaltres tenim una desigualtat específica”

Dijous, 14 Març 2019 09:49 Escrit per  César Fernández Publicat en Entrevistes Vist 118 vegades

Amb motiu del passat Dia Internacional de la Dona, Encarnación Lerma, regidora de Polítiques d'Igualtat i ginecòloga amb màster en Reproducció Humana, ens concedeix una entrevista per a parlar sobre realitats socials que afecten les dones.

 

Què representa per a vosté el moviment feminista?

Per a mi ho és tot. És un moviment pacifista que pretén aconseguir la igualtat entre homes i dones. No va en contra dels homes ni significa que les dones són superiors.

 

Vosté és ginecòloga i regidora. En el seu cas s'ha trencat el sostre de vidre?

Existeix eixe sostre i també un “sòl enganxós” que ens impedeix a les dones aconseguir els objectius desitjats com arribar a llocs de responsabilitat política i empresarial.

 

Torrent és una ciutat multicultural i diversa. Això implica que hi haja dones amb problemes diversos. 

Les dones som diferents i diverses pel que fa a edat, religió, cultura, ideologia... Tampoc hem d'oblidar a les dones amb discapacitat. Cadascuna de nosaltres tenim una desigualtat específica, però totes tenim en comú la desigualtat respecte als drets de l'home.

 

Quines mesures d'acció positiva s'estan duent a terme per a protegir els drets de les dones?

Des de la Casa de la Dona s'està actuant per a aconseguir la igualtat treballant a nivell individual amb dones en exclusió social, víctimes de violència masclista i responsables de famílies monoparentals. També treballem a nivell grupal, per a tota la població, amb les associacions de Torrent. A més, lliurem els Premis Violeta amb els quals pretenem que l'ambient festiu faller també estiga involucrat.

 

Quins mecanismes s'han posat en funcionament per a combatre la violència de gènere?

Formem part de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació. A més, Torrent està integrat en el sistema VioGén i hi ha una col·laboració molt important entre la Policia Nacional i la Policia Local. Tenim una Policia Local dedicada a atendre, acompanyar i informar les víctimes de violència de gènere. 

 

Parlem de la salut de les dones. Disposem de tecnologia capdavantera per al diagnòstic precoç del càncer de mama?

Crec que el mamògraf que hi ha a Torrent és de molt bona qualitat.

 

Quin és el temps d'espera mitjà de les torrentines per a fer-se una mamografia en la sanitat pública?

Ara porten un retard perquè es va avariar un mamògraf. Per això, estan cridant a la gent cada dos anys i mig en comptes de cada dos anys, però això no té a veure amb l'Ajuntament de Torrent. També m'agradaria afegir que el diagnòstic definitiu es realitza a nivell hospitalari mitjançant ecografia, punció, RMN…

 

Li sembla raonable eixe temps d'espera?

Quan apareix una patologia mamària les proves diagnòstiques es realitzen a nivell hospitalari, no al centre de diagnòstic precoç. En eixe cas, s'ha d'acudir al centre de salut perquè la dona siga remesa a cirurgia o a l'hospital. De totes maneres, la Conselleria de Sanitat hauria d'intentar pal·liar aquest retard.

 

Continuem abordant assumptes que afecten les dones. Què opina sobre la gestació subrogada?

D'entrada, no estic d'acord. No m'acabe de creure que la dona ho faça per altruisme o per fer un favor. Pot haver-hi molt pocs casos. Habitualment són dones que presten el seu cos com a atuell a canvi d'una aportació econòmica. Considere que l'adopció és una opció més correcta. A més, tenir un fill o una filla no és un dret, és una capacitat. 

 

Finalment, m'agradaria conéixer la seua postura sobre l'avortament.

Una dona que no desitja un embaràs fa el que siga per a no seguir amb ell. Per tant, em sembla correcte que es faça en bones condicions a càrrec de la Seguretat Social, perquè està en perill la vida de la dona.

Modificat el Dilluns, 25 Març 2019 09:52

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.