Francisco José Silla Agustí, Germà Major Suprem: "Participe en la Setmana Santa perquè crec en el que faig"

Divendres, 12 abril 2019 11:15 Escrit per  César Fernández Publicat en Entrevistes Vist 78 vegades

Francisco José Silla Agustí, Germà Major Suprem de Torrent, ha vingut a la redacció de Nou Torrentí per compartir, amb els nostres lectors, les seues emocions, impressions i reflexions sobre la Setmana Santa torrentina. El confrare arrossega a l'esquena 56 anys de religiositat i tradició dins de la Germandat de l'Oració de l'Hort, també coneguda com 'la processó de les cadenes'.

 

El seu pare, José Silla Torrent, va ser un dels fundadors de la germandat, constituïda el 1946. Aquest any, la seua neboda, Maria Silla Mora, és la Reina de l'Encontre i, ell és el Germà Major Suprem que l'acompanyarà durant el seu regnat.

 

 

ENTREVISTA:

A vosaltres us coneixen com  a "la processó de les cadenes". Com van ser els orígens d'aquesta tradició?

La intenció era fer una processó d'oració i penitència. Els fundadors solien cantar el Misere en llatí mentre anaven en processó i, com a penitència, es posaven cadenes individuals als peus.

 

Ara aquesta tradició ha evolucionat ...

Amb el pas dels anys ha canviat i ara portem una cadena llarga entre tots els germans. És una forma de repartir el pes de la penitència entre tots. Encara hi ha sis o set penitents que porten les cadenes enganxades als peus.

 

I què tens al cap durant la penitència?

Cadascú interioritza a la seua manera aquest sentiment de recolliment i d'estar aïllat. És una cosa molt personal de cadascú.

 

Al llarg dels teus 56 anys com a confrare has hagut de viure moltes emocions.

Sóc creient i practicant. Per a mi, cada acte té un significat diferent, ja que l'emoció té a veure amb cada acte. Però, més que una emoció, és una satisfacció veure com la gent participa i s'involucra en el significat de la Setmana Santa.

 

I quin significat té la Setmana Santa per a tu?

La Setmana Santa és rememorar el que Déu fet home va fer per nosaltres fa més de 2.000 anys. És entregar-se a les persones que necessiten que estigues ahí amb una abraçada, una palmadeta, un somriure ... Això em fa sentir realitzat! És una forma de veure la vida. El que passa és que, en el meu cas, la veig des del punt de vista cristià.

 

Encara que actualment hi ha moltes persones que viuen la Setmana Santa com una tradició popular ...

Ara hi ha molta tradició popular, però aquesta tradició popular va desgranant cada vegada més el significat religiós. Mantenir aquesta tradició és important pel que celebrem i commemorem. A més, considere important que aquesta tradició tinga l'enfocament de religiositat que, a ma casa, m'han inculcat sempre.

 

El teu pare va ser un dels fundadors de la teua germandat i, enguany, tu ets el Germà Major Suprem dels torrentins. Podries parlar-nos sobre la figura que representes?

La figura del Germà Major Suprem és simbòlica. És el Germà Major de tots els Germans Majors i una participació constant en actes. A més, el Germà Major Suprem és el que acompanya a la Reina en tots o quasi tots els actes de la Setmana Santa.

 

I què significa per a tu ser el representant de tots els Germans Majors de Torrent?

Amb els anys que porte involucrat en la Setmana Santa, és una satisfacció molt gran. És una cosa especial, però serà més especial per viure la Setmana Santa fora de la meua germandat. Mai no l'he viscuda fora de la meua germandat ni des del punt de vista d'altres germandats… I ara, com a Germà Major Suprem, he de fer-ho.

 

Com a Germà Major Suprem, què et sembla que la Setmana Santa torrentina tinga el reconeixement de Festa d'Interés Turístic Autonòmic de la Comunitat Valenciana?

És un detall més del reconeixement que pot aportar la Setmana Santa. El significat folklòric està molt bé, però jo no li done molta importància. Participe en la Setmana Santa perquè crec en el que faig. Si l'aspecte folklòric atraguera la gent a conéixer el significat de la Setmana Santa, m'encantaria que també fóra d'Interés Turístic Nacional.

Modificat el Dimarts, 23 abril 2019 10:07

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.