Jesús Ros: “Hem sigut capaços de posar a Torrent i a les seues tradicions en valor”

Dilluns, 20 Mai 2019 12:14 Escrit per  Jéssica Medina Publicat en Especial Eleccions locals 2019 Vist 128 vegades

Entrevistem a l’actual alcalde, Jesús Ros, i candidat pel PSOE a l’alcaldia en les pròximes eleccions municipals del 26 de maig.

 

Ros ens fa un balanç d’aquesta legislatura i els projectes que planteja en el seu programa electoral.

 

Com afronta aquest nou repte electoral?

Amb normalitat, les eleccions són un parèntesi en quatre anys que seguim amb quatre més, i aprofitem per a parlar un poc més amb la gent, explicar algunes coses, les que s’han fet i les que vols dur a terme. Però la vida continua i el que no has fet en quatre anys, no vulgues transmetre en quatre dies. És un parèntesi per a fer un balanç i una projecció de cara al futur. Això és el procés electoral.

 

Què és el que més li motiva a presentar-se de nou en aquestes eleccions municipals?

Ací hi ha diverses qüestions: Hi ha motivacions d’índole personal, i també hi ha motivacions de servei als altres. D’índole personal, són molts anys a l’Ajuntament, ja sembla que siga una cosa que la portes en el teu interior, que quasi no pots estar a voltes sense ella, i obviant això que ja seria una qüestió de caràcter personal, el fet de veure com la nostra ciutat va canviant, la sensació de veure que l’esforç que es fa, tant per part del meu equip com la resta dels grups polítics des de l’oposició, aportant el que cada un considera que deu aportar i el resultat final de veure com la ciutat es va transformant a millor. I totes les coses que veus com van canviant dia a dia a la ciutat, sempre resulten molt atractives i il·lusionants. I tot açò, em motiva per seguir endavant.

 

Quin balanç faria en les diverses etapes en les quals vosté ha governat en Torrent i amb quina es quedaria?

Les etapes són totes diferents. Les primeres etapes a la ciutat de Torrent van ser per a resoldre problemes bàsics. Hem de recordar que jo vaig entrar a formar part en la primera corporació en l’any 83, i vaig ser alcalde per primera vegada en l’any 87. En eixa època parlàvem d’una ciutat que no tenia quasi res. Estaven els canals oberts això sí, però no hi havia parcs, les zones públiques eren deficients, en el sistema d’aigua potable hi havien talls de subministrament dia sí i dia no. El més bàsic fallava. A partir d’eixe moment tu comences a dissenyar una ciutat, i eixe dia a dia et fa aplegar on hui estem. Hui tenim una ciutat en la qual podem trobar els millors serveis que pots demanar: Bons accessos, zones verdes, instal·lacions esportives, passant per instal·lacions culturals, etc. Ha canviat tot al llarg d’aquests anys. És trobàrem una ciutat que no tenia de res i hui tenim una ciutat que té de tot i de qualitat.

 

Com valora el seu retorn al panorama polític a l’anterior legislatura i haver aconseguit arravatar el mandat a l’anterior corporació?

De la política no em vaig allunyar mai. Vaig estar en les Corts quatre anys. Sí que és de veres que durant una legislatura no vaig ostentar cap càrrec, perquè jo també necessitava parar, asseure, reflexionar i pensar. I quan això hi havia ocorregut, els companys de l’agrupació i de la direcció del partit em varen dir “podries intentar-ho”. Jo vaig dir “intentem-ho” i la cosa va eixir regular, però hem pogut governar aquesta legislatura canviant la ciutat de nou projectant coses importantíssimes que es van començar a veure i desenrotllar a partir de ja.

 

El pròxim 26 de maig confia a aconseguir un millor resultat que en l’anterior legislatura, i si no fora així, tractaria de buscar de nou aliances que li permeten tornar a governar?

Els resultats sempre els marquen els ciutadans i donen l’opinió del que han vist durant la legislatura. En la meua opinió personal, que val per a poc, és que en aquesta legislatura s’ha treballat molt, però seran els ciutadans els que donaran la seua opinió exercint el vot. Tinc la confiança de què tindré un suport important o importantíssim diria jo per part de la gent a la gestió que hem fet. Ens hem d’acostumar que les majories absolutes en aquests moments són molt complicades, en qualsevol govern. Igual dona que parlem d’ajuntaments, que de l’Estat, o de les autonomies. El que hem de fer possible, és poder governar i que els projectes tiren endavant, per això es demana la col·laboració de la resta de les forces polítiques, si és que fa falta, i sempre oberts a col·laborar perquè la governabilitat siga el més eficient possible.

 

Considera que ha complit l’acord de legislatura que va subscriure amb Compromís?

Jo personalment pense que s’ha complit en un percentatge elevat en matisacions. Perquè cadascú del mateix paràgraf trau una impressió diferent. Alguna cosa ha resultat dificultosa, però en un acord on s’arrepleguen moltes propostes i de polítiques genèriques a seguir en determinats camps, doncs jo sí que crec que s’ha complit.

 

Què ha suposat aquesta experiència per a vosté?

L’experiència d’un govern monocolor en minoria com la que hem tingut es podria veure des de diverses visions: La primera visió que et dóna, és si realment els grups que hi ha a l’Ajuntament tenen ganes de col·laborar, això el ficaria en interrogant. Els grups de l’oposició no han fet massa soroll, però el que és col·laborar el veig un poc dubtós. Després et dóna la visió de veure si des dels grups de l’oposició tenien alternatives que feren que la ciutat anara per altre camí. Jo personalment, després de quatre anys, no les conec. I després et dóna la possibilitat, una situació d’aquestes característiques, de poder traure acords en el ple municipal pactant o ficant en comú projectes en diferents grups. Com que no hi havia un govern compartit, tens la possibilitat d’intentar pactar en els diferents agents socials dels grups polítics que componen la corporació.

 

És complicat governar en altra formació política que defensa altres objectius?

Complicat no és, perquè quan n’hi ha un objectiu que és difícil d’aconseguir, al final, si no és una qüestió bàsica, es deixa aparcat per estudiar-ho, meditar-ho... Encara que no ha sigut el nostre cas. A voltes n’hi ha qüestions filosòfiques com he comentat abans que poden interpretar-se de diferent manera, i si no es posen d’acord, doncs es voten i es fa el que resulta de la votació.

 

Quin és el projecte del seu nou programa que més l’il·lusiona i volguera portar a terme sí o sí?

El nou programa porta una revolució per a la ciutat. En l’àmbit d’inversió, més de cent actuacions que comencen ja, i que tindran la ciutat al llarg d’aquests anys en plena ebullició. Ara, de les propostes que hem fet, hi ha una en la que estem molt il·lusionats. És el tema de l’habitatge, sobretot per a la gent jove, és un poc complicat per aquest col·lectiu. Volem incidir en eixa qüestió igual que férem fa 20 anys en la construcció d’habitatges per a la gent jove però ara en règim de lloguer a preus assequibles perquè les condicions actuals són les que són. És una experiència pilot de la qual estic convençut que funcionarà bé, i si és així, tots els solars municipals de l’Ajuntament serien per a construir habitatges en règim de lloguer per als joves. Aquesta primera experiència pilot es dugué a terme en la plaça Marquesat, en la que tenim un solar magnífic per a fer realitat aquest il·lusionant projecte.

 

En què es queda durant aquests últims quatre anys de govern?

Doncs em quedaria en una cosa important que de vegades la gent no valorem. Al marge de les inversions que sempre són importants, de les ajudes i les actuacions en matèria social, cultural, educativa, urbanística, em quedaria amb el pas que hem donat en la defensa del que és nostre. Hem sigut capaços de posar a Torrent i a les seues coses en valor i més a més, que es conega fora del nostre entorn. Som la segona ciutat de la província de València en habitants, en programacions artístiques i culturals, en moviments veïnals, etc. Valorar tot el que és nostre, és tan important com la resta de les altres coses i ha de tindre un pes específic dins de la vida municipal.

 

Per acabar, què diria als torrentins que encara estaran suposadament indecisos per a convéncer-los que el seu projecte és el millor per a la ciutat?

Jo als torrentins sols els diria una cosa, que comproven si el que els varen dir fa quatre anys s’ha fet o no. Al final unes eleccions són un examen i eixe examen ix de les propostes que tu has fet. La gent només ha de comprovar i ells han de posar la nota. Nosaltres en totes les campanyes electorals, remarquem a la gent si hem fet el que els vàrem dir, i si és així, vol dir que hem aprovat.

Modificat el Dilluns, 20 Mai 2019 13:02

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.