Entrevistem a les capitanies dels Moros i Cristians 2019 de Torrent

Divendres, 19 Juliol 2019 11:00 Escrit per  Matilde Cava Publicat en Entrevistes Vist 308 vegades
Encarna Puig, Capitana Mora 2019 y Vicent Francés, Capità Cristià 2019. Encarna Puig, Capitana Mora 2019 y Vicent Francés, Capità Cristià 2019. Foto: Aitor Sánchez.

La comparsa mora Muladins d’Alí Bufat i la filà cristiana dels Cavallers Hospitalaris ostenten aquest any la capitania de cada bàndol en les festes torrentines de Moros i Cristians 2019. Nou Torrentí entrevista a la capitana mora, Encarna Puig, i el capità cristià, Vicent Francés, perquè ens conten a tots els torrentins i torrentines com esperen viure aquestes festes i si ens poden desvelar algun secret del boato.

 

Quants anys dugueu en la comparsa o filà? Sempre haveu sigut de la mateixa comparsa o filà? Per què decidireu eixe bàndol?

Encarna: Fa 23 anys que duc a la comparsa, els mateixos que té, ja que sóc membre fundador d’aquesta. 

Ens cridava molt l’atenció el ser moro i en eixe moment teníem opció d’elegir el bàndol, perquè després, a mesura que creixien les comparses i les filaes, havia de ser alternatiu perquè hi haguera paritat de comparses i filaes. En eixe moment, només estaven els alfaquiers, els hospitalaris i els buadins, per tant, hi havia una cristiana i dues mores i, encara, es podia elegir un bàndol o l’altre.

Vicent: Fa 16 anys que duc a la filà. Em vaig unir a la filà per culpa del marisc. La filà organitza una “mariscà” i en vàrem convidar i em vaig quedar ‘prendat’. Després em proposarem ser hospitalari, ningú va votar en contra i ací estic. Hospitalari cent per cent.

 

Pensàveu que algun dia seríeu el capità i la capitana de les festes de Moros i Cristians?

Encarna: Jo sabia que era una opció que sempre estava present, però per circumstàncies personals i que no tinc massa temps, era una qüestió que mai m’ho plantejava de debò. Qualsevol persona de la meua comparsa que tinguera il·lusió i temps, fora abans que jo. Jo estava com a reserva. Vàrem fer una assemblea i no es va presentar ningú i l’any passat després de la processó del dia 30, s’hi havia posat d’acord tota la comparsa en què jo fora la capitana sense dir-me res i no vaig poder dir que no.

Vicent: La capitania anterior fa onze anys, em vaig presentar amb Àngel Llacer, que finalment va ser ell el capità aquell any. Per tant, m’ha costat onze anys estar ací com a capità. L’acolliment que he tingut per part del poble de Torrent, dels Hospitalaris, per part de tot el món perquè estiga com en la meua casa és espectacular. Vas pel carrer i veus a la gent com et parla, com gaudeix de tu i, al mateix temps, tu d’ells. Doncs, és un moment molt agradable.

 

Com espereu viure la capitania d’enguany?

Encarna: En conjunt és un any molt intens en tots els sentits. Des que celebrarem la berbena de Sant Joan, no hem parat. Es prepara amb molta intensitat, tant pel treball que suposa organitzar una festa com aquesta com els compromisos que tenim com a representants.

Vicent: Cada acte té la seua peculiaritat. Nosaltres destaquem que aquest any estem celebrant el 25 aniversari de la filà, per tant, li afegirem alguna cosa més a la festa, perquè 25 anys no es fan cada any. Anem a fer un homenatge el dia 20 de juliol als peus de la Torre amb els anteriors càrrecs de la filà i crec que serà molt bonic. Per aquest any, tinc dos trages: un l’estrení el dia del sopar de capitania i un altre més auster, molt hospitalari.

 

Què destacaries de la festa de Moros i Cristians?

Encarna: La festa de Moros i Cristians de Torrent m’agrada molt per l’època en què celebren les festes, que coincideixen amb les festes patronals del poble. En juliol, que fa molta calor, però és una època de l’any que hi ha molta gent, les vacances, els xiquets sense col·legi, doncs veig que és una festa que es gaudeix molt en el carrer. L’ambient que es crea en el nucli antic del poble és el que més m’agrada.

Vicent: Els trages dels moros que són espectaculars, les bandes de música, els passa carrers, el pregó, les ‘trabucaes’ i com no l’entrada del dia 29.

 

Canviaríeu o  modificaríeu algun acte de la festa?

Encarna: De moment, ni llevaria ni posaria però milloraria els actes actuals i que tots els membres de totes les comparses i filaes se senten representants en tots els actes que es fan perquè la gent tinga al·licient en participar en la festa.

Vicent coincideix amb Encarna, no modificaria res. De fet aquest any, hem posat el sopar del fester, que a mi m’agrada, perquè estàrem sopant i ens alçarem al ritme de la xaranga i farem una entradeta falsa. Eixa és l’única novetat quant als actes de les festes. Aguantar o fer cada participació de la festa millor.

 

Ens podeu avançar o donar alguna pista sobre el vestuari?

Encarna: La indumentària ha costat prou, ja que hi ha indumentària elaborada ací i fóra. La de la meua família també es fa ací i també hem buscat teles del Marroc i l’Índia. Duguem una combinació de tot, roba que ja està feta i roba que s’està elaborant.

Vicent: El meu trage serà molt hospitalari, auster. La meua part és per a les meues favorites: les meues filles i la meua dona.

 

Què ens podeu avançar del boato?

Encarna: el boato va ser com una historia dels Muladins per països d’Orient. Pense que serà intens, perquè com som els últims que anem a desfilar, busquem que el boato tinga colorit i intensitat. És molt complicat per dues coses: la primera és que intentem anar a Alacant perquè és on hi ha més recursos; per una altra banda, els valencians són molt creatius. Per tant, vas a Alacant a buscar innovació i no és fàcil i acabes fusionant lo que trobes per allà i la creativitat nostra. No és fàcil trobar coses hui en dia que et sorprenguen, innovadores i noves. 

Vicent: Et puc contar tot. Serà des del convent fins a baix del tot. Serà molt bonic i quedarà molt bé.

 

Com és la vostra relació?

Encarna: La relació és excepcional. Contacte directe no havien tingut, però des de setembre que ens vàrem presentar va ser excepcional. És una persona esplèndida, voluntariosa i tenim una relació molt bona.

Vicent: Tingues en compte que sempre té l’enveja que la Torre és nostra, però aquest any van molt preparats i porten unes tropes que ja veurem. No sé jo com acabarà la cosa.

 

Com vegeu la festa en el futur?

Encarna: M’encantaria que la festa continuara creixent però que no perda el seu origen. És a dir, que la festa es faça gran, ja que hi ha un relleu generacional complicat. Aleshores, espere que les noves generacions agarren la festa en força i amb compromís. És un treball molt important que hem de fer tots els que formen part de la festa i la federació, que no es perda cap generació.

Vicent: La gent ha d’eixir al carrer, ja que és una festa de carrer. És una festa per i per al poble.

Modificat el Divendres, 19 Juliol 2019 11:44

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.