Jesús Ros: “L’Entrada del dia 29 és l’enveja de la comarca”

Divendres, 19 Juliol 2019 14:00 Escrit per  Publicat en Entrevistes Vist 105 vegades
Jesús Ros, alcalde de Torrent. Jesús Ros, alcalde de Torrent.

Els torrentins han tornat a depositar la seua confiança en l’alcalde Jesús Ros. Al llarg dels anys, Ros ha pogut veure com ha canviat el panorama fester torrentí i, aprofitant que les festes de Moros i Cristians començaran en un no res, ens concedeix una entrevista per a donar-nos la seua visió sobre les festes i tradicions torrentines.

 

Què podries dir sobre la idiosincràsia festera dels torrentins?

Torrent és un poble alegre, obert i hospitalari, és a dir, un poble implicat i participatiu que, al llarg de l’any, viu les seues festes i tradicions amb intensitat. El calendari festiu s’estén durant tot l’any amb els clavaris de l’entrada de la Flor, Sant Blai, Falles, Setmana Santa, el Corpus... Això dota a la nostra ciutat d’un caràcter especial i únic. I a l’estiu, en Festes Patronals, es fa més evident si cap en la nostra manera de ser. Cada dia s’omplin les places de torrentins i torrentines amb ganes de distraure’s i de passar-ho bé. No importa l’edat, des dels més xicotets que es diverteixen amb les animacions que programem, els més joves amb el Rockejat o amb les revetles, i els més majors amb els espectacles de varietats i concerts de les places. I, aglutinant-los a tots, les ‘filaes’ i comparses que durant uns dies donen vida al nucli antic amb música i dinars de germanor. 

 

Els teus anys d’experiència al capdavant de l’alcaldia han fet que hages vist evolucionar les festes. Què podries contar-nos d’eixa evolució?

Les festes són un clar reflex de com ha evolucionat la ciutat en els últims 30 anys. Torrent s’ha transformat amb nous barris i places, multiplicant els seus serveis i donant resposta a noves necessitats que han anat sorgint. Paral·lelament, han anat creixent les festes i qualitat, cada vegada més participatives, amb major nombre d’actes, cada vegada més repartits per tot el poble. Una mostra d’eixe creixement es veu clarament en la festa de Moros i Cristians, que va començar amb un parell d’esquadres d’amics i ara tenim una federació amb més de 2.000 festers censats, un programa que any rere any creix, amb nous actes més espectaculars i multitudinaris com l’Entrada del dia 29, que és l’enveja de la comarca i que eixe dia reuneix a més de 12.000 persones.

 

Què més podries afegir sobre les Festes de Moros i Cristians?

En els seus trenta anys de vida s’han convertit en una part fonamental i sense la qual no podríem entendre hui dia les nostres festes patronals. Gràcies al bon treball que realitzen des de Federació, hui podem presumir d’una de les millors festes de Moros i Cristians de la Comunitat. Les trabucaes, l’Entrada o la mateixa Entraeta infantil, que cada vegada és més participativa i espectacular, s’han convertit en un atractiu turístic que atrauen cada estiu a veïns i veïnes de la comarca i de poblacions amb tradició com Alcoi o Alacant. A més, és una festa en continu creixement i renovació, com ho demostra les novetats introduïdes com ara el pregó, que vaig tindre l’honor l’any passat de ser el primer pregoner de la història, o el sopar del fester que aquestes festes reunirà al voltant de la Torre a centenars de torrentins, o la modificació del recorregut de la baixada, que tots esperem amb expectació. 

 

A més, Torrent s’ha convertit en una ciutat cada vegada més multicultural, com està enriquint això el panorama festiu torrentí?

Sí, Torrent és una ciutat acollidora i integradora. I en part ho és per la riquesa de la seua diversitat cultural. Veïns d’altres comunitats han trobat a Torrent el lloc on viure i tirar arrels: andalusos, extremenys, castellanomanxecs... i també d’altres països. El nostre programa potencia el talent local, però també hi ha representació cultural d’altres comunitats com a la ‘Nit Flamenca’ que visquérem fa uns dies, o al Festival de Folklore Ciutat de Torrent, on comptem amb grups de Múrcia i Ciudad Real, i tornarà a haver-hi més folklore multicultural a la Plaça Unió Musical. Per l’Auditori passen cada any els millors intèrprets internacionals en el ‘Jazz Panorama’, seguirem amb aires del sud amb Rocío Alcalá a la Plaça de l’Església... En definitiva, unes festes variades per a tots els gustos i que compta amb tots.

 

Què esteu fent perquè siga possible eixa inclusió?

Des de l’ajuntament tractem de potenciar la riquesa que ens aporten les diferents cultures, donant suport a les seues setmanes culturals i festes i promovent qualsevol activitat d’interés per a la nostra ciutat. Com a mostra, les dues edicions de ‘Degustació de Cultures’ que s’han celebrat a la Plaça Major, en la qual van participar totes les cases regionals del nostre poble mostrant la seua gastronomia, tan presents en el nostre dia a dia i que participen de totes les activitats locals. 

 

Per últim, quin missatge t’agradaria donar als veïns de Torrent perquè isquen al carrer a gaudir d’aquestes festes?

Els diria als torrentins que aprofiten aquests dies per a desconnectar del dia a dia i que es divertisquen, que gaudisquen dels seus veïns i veïnes d’una bona xarrada, de la música, dels espectacles, dels concerts, de les trabucaes, de l’Entrada... perquè les festes són per a ells i elles. I que ho facen amb responsabilitat, com sempre, i de la millor manera que sabem fer-ho els torrentins: eixint al carrer a compartir i gaudir, orgullosos de tindre unes festes patronals de tots i per a tots.

Modificat el Dilluns, 22 Juliol 2019 09:41

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.