Jorge Quintana: “Si no hi ha un esport net no hi ha esport”

Dilluns, 22 Juliol 2019 10:08 Escrit per  César Fernández Publicat en Entrevistes Vist 63 vegades
Jorge Quintana a la redacció de Nou Torrentí. Jorge Quintana a la redacció de Nou Torrentí.

Jorge Quintana, periodista i escriptor torrentí, va estudiar Periodisme a la Universitat CEU Cardenal Herrera de València i va començar a treballar en el setmanari de ciclisme de tirada nacional META 2MIL, del qual va arribar a ser director. Amb l'arribada de la crisi, la publicació va deixar d'editar-se i va decidir emprendre amb una empresa de serveis vinculats al ciclisme. La seua passió per l'escriptura li va portar a escriure dues novel·les negres: Cuervos y Palomas, que versa sobre el món de l'atletisme, i La mujer sin nombre en la qual utilitza els mateixos personatges que en la primera. Després de la publicació d'eixes novel·les, Quintana tenia l'espineta clavada d'escriure una novel·la sobre ciclisme, un món del qual no s'havia atrevit a escriure fins que l'editorial Libros de Ruta li va proposar escriure Pedaleando en el infierno

 

Què et va donar l'empenta per escriure Pedaleando en el infierno?

El desig d'explicar una època molt concreta del ciclisme, és a dir, l'època de principis de l'any 2000. Volia explicar-li a la gent una visió que moltes vegades no es dóna. Hem parlat de grans escàndols… Jo crec que no cal justificar el dopatge, però sí que explicar per què molts esportistes acaben embolicats en eixos problemes. Ningú s'alça un dia i es dopa. És un procés lent i sibil·lí. Eixa generació ho va tenir molt difícil. De fet, el protagonista de la novel·la està tota l'estona dubtant de si és bo o dolent. Si ha de fer-ho o no. Eixa és una època molt concreta i, afortunadament, l'època actual ha millorat infinitament. Ara et puc dir que tenim el ciclisme més net de la història. Encara que això no vol dir que tinguem un ciclisme totalment net. La seguretat absoluta no existeix. 

 

Com ha sigut la tasca de documentació per a escriure el llibre?

La tasca de documentació, en aquest cas, ha sigut tirar mà de la memòria. Al final ha sigut l'època que jo he viscut professionalment en un periòdic. Evidentment, has de documentar-te perquè la memòria et pot jugar males passades i pots cometre alguna relliscada. En la novel·la, està molt mesclada la ficció amb la realitat. Llavors, hi ha fragments en els quals els personatges són reals i has de tirar mà dels arxius per a no jugar amb la memòria. Molts lectors em diuen que tenen la sensació d'estar llegint una crònica periodística. De fet, jo intente aconseguir eixa fusió entre realitat i ficció. 

 

Per què vas decidir fer una biografia fictícia en forma de crònica periodística? 

Jo he llegit moltes biografies de ciclistes de l'època que reconeixen haver-se dopat i expliquen el que succeïa. Si tu intentes comptar la veritat dels fets com a relat periodístic és molt difícil perquè, d'una banda, la gent intenta justificar les seues mentides i, d'altra banda, moltes vegades no tens suficients proves per a acusar a ningú. Però la ficció em permet esquivar eixos dos problemes. No necessite provar el que estic escrivint perquè estic comptant una novel·la. Encara que evidentment he de ser realista, ja que no puc fer un relat que no tinga res a veure amb la realitat. Pot sonar paradoxal, però amb aquesta novel·la intente donar una visió més “real” abusant de la ficció. Això és així perquè no he de justificar res, ja que el protagonista no sóc jo, sinó un personatge inventat.

 

Com aconsegueixes contar la història d'un ciclista d'alt rendiment i que els entesos en el tema es creen la història?

Bé, he muntat amb bicicleta. A nivell professional no he competit en ciclisme, però sí en altres esports. El meu pare, els meus oncles i els meus cosins han sigut ciclistes. Llavors, des de ben xicotet he vist carreres, he conviscut amb ciclistes i des de 1r de carrera ja estava escrivint cròniques de ciclisme. En 5è d'universitat estava entrevistant a Óscar Freire, que era campió del món en eixe moment…

 

Com a periodista has cobert moments clau del ciclisme. Quins moments t'han inspirat per a escriure la novel·la?

El període clau de la novel·la i de tot aquest període és l'Operació Port, que va ser una batuda policial en la qual van acabar persones importants en la presó. Eixa operació va obrir els telenotícies d'Espanya amb bosses de sang. També intente explicar la societat d'aquells anys. El món del ciclisme també era un reflex de la societat. Era una Espanya en la qual tot semblava possible i ningú creia que la música anava a deixar de sonar. 

 

Quan vas començar a obrir els ulls?

A mi em va fer canviar molt la introducció del passaport biològic. Un esportista ha de notificar tots els dies de la seua vida on dorm i una hora al dia ha d'estar en un lloc sense moure's per a passar un control antidopatge. Va ser llavors quan vaig pensar que estàvem fent lleis personalitzades i un esforç que va en la bona direcció. També vam tenir la sort que en el món del ciclisme van aparéixer alguns patrocinadors que van llançar missatges molt clars: “no volem victòries” i “patrocinarem l'equip mentre no hi haja escàndols”. Això ha canviat molt la mentalitat i ara hi ha molts equips i patrocinadors que tenen eixa mentalitat, però tothom ha d'anar en la mateixa direcció.

 

Com a assessor de ciclistes, Què sols aconsellar-los quan et demanen ajuda?

El primer que un esportista ha d'entendre és que cadascun té un límit i tu has d'assumir quin és el teu. El teu límit pot ser guanyar el Tour de França o ser un simple gregari. Tu no pots trencar el teu límit. Cadascun ha de saber quin és el seu límit i assumir-lo amb esportivitat, perquè si no hi ha un esport net no hi ha esport, en aquest cas. 

 

Què opines de la criminalització del dopatge?

Si és per a defensar el dret que té un esportista a voler competir en el seu esport de forma neta, em sembla perfecte. L'EPO danya la salut i cal utilitzar tots els recursos: la llei, la policia i el passaport biològic.

Modificat el Dilluns, 29 Juliol 2019 10:24

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.