Ferran Gadea: “El fet d’utilitzar dues llengües li dóna joc a l’obra”

Divendres, 20 Setembre 2019 13:40 Escrit per  Matilde Cava Publicat en Entrevistes Vist 296 vegades

La comèdia Por delante i por detrás és l’obra mestra de les peces teatres a escala mundial. Ferran Gadea és un dels seus protagonistes. Més conegut com a Tonet en la sèrie l’Alqueria Blanca i per l’obra de teatre El sopar dels idiotes, Ferran ens conta com és aquesta obra, el paper que fa en ella i els seus projectes futurs.

 

Por delante y por detrás és una comèdia que s’ha traduït a 28 idiomes i ha sigut representada a 50 països diferents. On resideix el seu èxit?

Jo crec que resideix en el joc teatral que té del teatre dins del teatre. A més, és una de les millors comèdies del món. Jo quan estudiava art dramàtic, tot el món parlava de fer aquesta funció. És una funció mítica. El públic la recolza i li agrada totalment. A més, jo crec que té un ritme i uns gags fantàstics.

 

Conta’ns com és el teu personatge?

Tinc el personatge que és l’actor d’aquesta companyia i després el personatge que faig dins de la funció que represente. El meu actor d’aquesta companyia és Manolo, un home que porta fent teatre amateur tota la vida, té problemes en l’oïda i en la beguda i lluita contra això perquè no es note. Li agrada molt el teatre i és molt voluntarista. Després, en el sainet, faig de lladre que vol atracar una casa. És molt divertit els dos personatges.

 

Com et varen proposar fer aquest personatge?

Jo vaig fer El sopar dels idiotes i el director va vindre a veure-la i a partir d’això em varen cridar fins ara.

 

L’obra també té una versió en castellà i valencià, com és això?

És una obra bilingüe. Com té açò de per davant i per darrere, que es veu la part de per davant i la part que normalment no veu el públic, que és la de darrere, jo crec que ací és on resideix l’èxit d’aquesta funció. També el fet d’utilitzar dues llengües li dóna joc, ja que la funció que estan representant és en castellà, però quan parlen entre ells, com la vida mateixa, és en valencià.

 

Com és en realitat Ferran Gadea damunt dels escenaris? 

Sóc molt treballador, complidor i disciplinat. Però, també m’agrada molt divertir-me, trobar-li molt el joc teatral 

 

Com a actor, que t’agrada més, el teatre o les series i pel·lícules?

És diferent perquè tot té la seua gràcia. El que menys m’agrada és la tele, perquè va més de pressa i hi ha menys temps. El cinema té els tempos i es cuida més el producte. El teatre té el directe que és meravellós i això no ho té ni la tele ni el cine.

 

En la cultura valenciana, tots et coneguem com Tonet, com va ser l’etapa des de la finalització de la sèrie de l’Alqueria Blanca fins ara?

La primera part va ser molt dura pel tancament de la televisió i una incertesa molt gran. De fet, jo vaig produir un monòleg, vaig intentar trobar maneres de treballar. Però sobretot molta incertesa, de no saber si hi haurà més televisió i poder fer audiovisual en València.

 

Com va ser la teua etapa com a president de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians?

Va ser una etapa molt dura perquè va ser el moment en què es va produir el tancament de la televisió pública valenciana. També, l’etapa de Trini Miró a la conselleria de Cultura que es va carregar el circuit valencià de teatre. De molta lluita, moltes protestes. També d’haver d’aguantar moltes amenaces. Ho vam fer el millor que poguérem i crec que aconseguirem plantar cara en un moment que calia fer-ho.

 

Quins són els teus projectes futurs?

Ara estic en aquesta funció, que en Nadal tornarem al Teatre Talia. Després tinc una altra funció de teatre El método Grönholm, que dins de poquet començaré a assajar.