“Dime qué comes y te diré qué bacteria tienes”. Blanca García-Orea. Grijalbo.

Dimarts, 19 Gener 2021 13:41 Escrit per  Ginés Vera Publicat en Lectures Vist 28 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Si “Dime qué comes y te diré qué bacteria tienes” (Grijalbo), de Blanca García-Orea se'ns antulla un títol molt llarg per a aquest llibre, podem resumir-lo en una coneguda frase: som el que mengem. I que ningú faça un pas arrere amb el títol original, perquè no és un escrupolós estudi dels nostres bacteris. Molt al contrari, aquest és un llibre molt “digerible”, si se'm permet la picada d'ullet. García-Orea empra un llenguatge senzill, actual, directe i amb claredat tractant un tema com és la informació científica i la salut. Perquè faules científiques hi ha molts, i sobre la salut, massa.

 

Tornant al llibre “Dime qué comes y te diré qué bacteria tienes” la seua autora és nutricionista clínica i ha sabut en aquest llibre acostar-nos tant als profans com als no tant el fascinant món del qual succeeix en el nostre sistema digestiu. Dic fascinant perquè García-Orea ens exposa amb claredat i amb dibuixos i quadres sinòptics conceptes tan interessants com, per exemple, la relació entre el nostre intestí i el nostre cervell. N'hi ha, encara que no ho semble. És més, aquests dies (i mesos) tan preocupats per cert virus i el nostre sistema immunitari aquest llibre ens resultarà molt útil per a menjar sa i estar forts de defenses.

 

I és que els microorganismes intestinals regulen el sistema immunitari sense que ens adonem. La microbiota, paraula que apareix molt en aquest llibre, entesa com el conjunt de microorganismes que habiten en el nostre cos, regula el desenvolupament i funció del cervell. L'eix cervell-intestí influeix en l'estat d'ànim, en el comportament i en el nostre benestar així com en determinades patologies neurològiques. Una microbiota sana és sinònim d'un estat de salut integral saludable. No oblidem que aquesta microbiota beneficiosa està relacionada ni més ni menys que amb la síntesi d'algunes vitamines, la de certs àcids grassos de cadena curta aportant-nos un 10% de l'energia, a més de la producció del 80% dels neurotransmissors del cervell dopamina i serotonina, implicats en el nostre estat d'ànim. Men sana in corpore sano.

 

I arribem a la segona part del llibre, potser la més apetible si després de parlar de menjar se'ns ha obert l'apetit. Perquè en el llibre la seua autora ens complimenta amb un bon grapat de receptes saludables dividides per grups amb indicació per a celíacs, sensibles al gluten, sense farina i/o ou, per exemple, així com el temps de conservació.

 

“Dime qué comes y te diré qué bacteria tienes” ens entrarà per la vista, ens alegrarà el cor i ens ensenyarà l'important del nostre aparell digestiu. Un llibre a cor què vols que no té desaprofitament. “Dime qué comes y te diré qué bacteria tienes”. Blanca García-Orea. Grijalbo.

 

Recomanació de Ginés Vera

Modificat el Dimarts, 19 Gener 2021 13:43