Associacions s'han mostrat contràries davant Llei de Canvi Climàtic i Transició Energètica per entendre que es tracta d'una “utopia”

Divendres, 23 Novembre 2018 10:58 Escrit per  Publicat en Motor-VAL Vist 206 vegades

Això suposarà la prohibició de vehicles amb motors de combustió a partir de 2040. 

 

Impacte social i industrial: pèrdua de fins a un 18% de l'ocupació

Per a ANFAC i ANIACAM la possible posada en marxa d'aquest esborrany suposarà una “reculada important” per a l'ocupació i l'aportació al PIB. Aquestes associacions expliquen que el sector de l'automòbil comprèn “el 10% del PIB i el 9% de la població treballadora” al nostre país. A més, Ganvam afig que l'esborrany presentat no aporta “cap solució en el curt, mitjà o llarg termini”. Segons ANFAC, aconseguir una quota de mercat del 25% de cotxes elèctrics reduirà l'ocupació en un 11%. En cas d'incrementar-se aqueixa aportació al 40%, “l'impacte sobre l'ocupació seria del 18%”. L'associació comenta que s'ha calculat respecte a la creació de nous treballs gràcies a “l'electrificació i la tecnologia de bateries”.

No obstant això, argumenten que no s'ha tingut en compte la creació d'ocupació indirecta: “per cada posat treball directe, es creen quatre a les fàbriques de components i entre set i vuit en el sector serveis”.

 

Suport a electrificar progressivament els vehicles

Germán López Madrid, President de ANIACAM, explica que aquest esborrany és “una utopia”. En l'actualitat, el parc de vehicles a combustió aconsegueix els 24 milions. La substitució per vehicles elèctrics “és pràcticament impossible”, ja que “no es pot crear en aquest temps la infraestructura necessària per a abordar-ho”, assegura Germán López. L'Associació Espanyola de Fabricants d'Automòbils i Camions explica que això no es podrà dur a terme si no s'aposta per una transició industrial i de venda de vehicles elèctrics.

No obstant això, ANIACAM, ANFAC i Ganvam mostren el seu acord respecte al procés d'electrificació. “Ha de fer-se de forma progressiva”, apunta la primera d'elles. Per part de ANFAC, #això ha de fer-se de manera “ordenada, justa i rendible” per a la societat i l'economia. Finalment, Ganvam explica que aquest procés porta en “l'agenda del sector de la distribució des de fa més d'una dècada”. D'altra banda, aquestes associacions es queixen de l'actuació en solitari de l'Executiu ja que no ha comptat amb l'opinió de les associacions del sector . Una altra de les queixes de les associacions del sector automobilístic és l'exigència de l'esborrany de l'Executiu. Més encara el fet de suprimir la venda i matriculació d'aquests vehicles per a 2040 a Espanya.

 

“Espanya només ha dedicat 74,5 milions d'euros”

No obstant això, no tot es resumeix en el suport a la indústria de l'automòbil i al sector de distribució. ANIACAM declara que primer cal solucionar diferents problemes com la “infraestructura de recàrrega” per l'escassetat d'estacions de càrrega i l'ampliació de la xarxa elèctrica perquè no col·lapse.

Per contra, “Espanya només ha dedicat 74,5 milions d'euros” en cinc anys i tampoc “ha aprovat cap programa d'ajudes”, expliquen des de ANFAC. Així mateix, en comparació amb Alemanya, el país europeu “va aprovar a la fi de 2017 un pla dotat amb 1.000 milions d'euros” per a la infraestructura de punts de recàrrega.

Una altra de les propostes és prohibir l'ús de vehicles de combustió a partir de 2050. Les associacions veuen “la necessitat d'un Pla de Achatarramiento que retire els vehicles més antics de la circulació”. Per a ANFAC, això suposa, de nou, un hándicap per a “renovar el parc automobilístic” a Espanya.

 

Informa Nou Horta. Motor

Modificat el Divendres, 23 Novembre 2018 11:01

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.