Els xiquets, la població amb major tendència a les ‘otitis de la piscina’

Dimecres, 07 Agost 2019 11:22 Escrit per  Hospital de Manises Publicat en Salut Vist 121 vegades

 

L'estiu ha arribat i, amb ell, les ganes de gaudir del bon temps en família. Per a afrontar les altes temperatures que marquen els termòmetres i fer que els xiquets gaudisquen de les seues vacances, moltes persones opten per acudir a piscines i platges del litoral mediterrani i donar-se un bon capbussó. No obstant això, la combinació d'aigua i calor pot portar amb si una inflamació del conducte auditiu extern, la qual cosa es coneix com ‘l'otitis de piscina’ o otitis externa difusa.

 

“L'otitis externa difusa és una de les afeccions més recurrents a l'estiu que afecta especialment als xiquets de 7 i 12 anys. Es tracta d'una infamació del conducte auditiu extern provocada per una infecció que apareix en l'oïda quan se li exposa de forma continuada a fongs i bacteris presents en l'aigua”, explica el doctor Anselmo Díaz, Cap del Servei d'Otorrinolaringologia de l'Hospital de Manises. De fet, segons explica el mateix especialista, la majoria de les consultes a l'otorrino a l'estiu es deu a aquest tipus d'afecció.

 

 

Recomanacions per a evitar l'otitis de piscina

Com assenyala el doctor Díaz, la prevenció és la millor arma per a evitar aquest tipus d'otitis i, per això, l'Hospital de Manises ha llançat una sèrie de recomanacions i consells aplicables a qualsevol edat. En primer lloc, a més d'usar taps i capells que impedisquen l'entrada d'aigua, s'aconsella nadar per la superfície de les piscines, platges o llacs en els quals s'estiuege i reduir el temps d'immersió o busseig. Una vegada s'isca de l'aigua, “es pot realitzar una xicoteta rutina que ajudarà a prevenir aquesta afecció que consisteix a assecar-se bé les oïdes amb una tovallola i, si es nota que continua havent-hi aigua en el conducte, es pot inclinar el cap per a drenar l'aigua”, afig l'especialista. Si es vol eliminar l'aigua que ha quedat retinguda en l'oïda, la millor opció, segons el doctor Díaz, és l'aplicació d'unes gotes que es poden adquirir en farmàcies. Si notem picor o molèsties en les oïdes, cal evitar l'entrada d'aigua, per la qual cosa no es recomanen els banys fins no consultar amb un especialista.

 

 A més, tal com assenyala l'otorrinolaringòleg, “l'oïda és un òrgan molt sensible. Per això, hem d'eliminar dels nostres hàbits d'higiene l'ús de bastonets i d'altres objectes com a forquetes o escuradents que poden irritar el conducte auditiu i que no compleixen la seua funció perquè la cera sol acabar acumulada en la part més profunda del sistema auditiu”. Tampoc aconsella aquest professional l'aplicació d'esprai, molt més invasiu, que pot alterar el PH de la pell del conducte i, com a conseqüència, disminuir els seus mecanismes de defensa.

 

Finalment, en el cas que hi haja una predisposició a formar taps de cera o queratina, aquest especialista recomana sotmetre's a una neteja abans de l'estiu, sempre realitzada per un professional sanitari. “Davant qualsevol símptoma de dolor, enrogiment del canal auditiu extern o fins i tot febre, s'ha d'acudir a l'otorrinolaringòleg per a curar la infecció i prevenir les recaigudes del pacient”, conclou el doctor Anselmo Díaz. 

 

 

Informa Nou Horta. Salud

 

 

Modificat el Dimecres, 07 Agost 2019 11:27

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.