Deixar de fumar sense augmentar de pes, sí que es pot!

Divendres, 13 Setembre 2019 12:59 Escrit per  Nutritienda.com Publicat en Salut Vist 177 vegades

La segona setmana de setembre se celebra la Setmana Europea del Càncer de Pulmó per a conscienciar a la societat sobre la importància de prevenir i actuar precoçment contra aquesta fatal malaltia, una de les de pitjor pronòstic ja que es detecta en una fase bastant avançada. De fet, segons ha pogut comprovar l'empresa online líder en productes de salut i bellesa www.nutritienda.com, a Espanya es detecten més de 28.000 nous casos a l'any i després del de còlon i el de pròstata, és un dels càncers més freqüents del món. I encara que hi ha diferents factors que causen aquesta malaltia, com l'edat, sexe, la contaminació i la genètica, s'ha demostrat que el factor fonamental és el tabac, ja que el 85% dels casos de càncer de pulmó es deu a aquesta causa.

 

A poc a poc la gent es va conscienciant del perjudicial que és fumar, però encara així, any rere any els fumadors continuen augmentant, malgrat les dificultats que hi ha per a poder fer-ho en espais tancats. A Espanya entre 2017 i 2019 va augmentar més d'un 3% el número d'ells situant-se en el 23,3% de la població. L'edat mitjana d'inici són els 17 anys, encara que cada vegada es comença abans, i el gruix dels fumadors té una edat compresa entre els 20 i els 40 anys.

 

Per a poder agafar a temps aquesta malaltia és molt important saber quins són els símptomes i no deixar-los passar, si es detecten alguns d'ells és convenient acudir al metge per a fer-se una revisió. Els més característics són: tos que no desapareix i empitjora cada dia, falta d'aire, xiulades en respirar, ronquera, dolor en el pit, pèrdua d'apetit i fatiga.

 

Moltes persones que s'animen a deixar de fumar tenen por a engreixar en intentar-ho, però... Per què s'engreixa en deixar de fumar?

 

Sabem que fumar és un mal hàbit difícil d'eliminar, especialment els primers dies i mesos. En aquest curt període de temps augmenta el nerviosisme (dependència a la nicotina i altres components del tabac) i l'ansietat pel menjar (especialment grasses i sucres). La nicotina és el component més addictiu del tabac i actua disminuint l'apetit de la persona que fuma pel que en deixar de fumar l'ànsia per menjar augmenta. Normalment es té un impuls obsessiu pel menjar calòric que desencadena en un increment de pes a causa d'una alimentació inadequada. D'aquesta manera, cal anar amb compte i no substituir un hàbit tan perjudicial com és el del tabac per un altre que puga arribar a provocar problemes de salut com a sobrepès i obesitat.

 

Després de les vacances quasi tothom es proposa nous reptes per a la volta a la rutina i els més comuns són aprimar i deixar de fumar. Sembla impossible aconseguir els dos alhora, ja que tot sembla indicar que si un deixa de fumar engreixa, però es pot aconseguir, i Nutritienda.com dóna una sèrie de pautes per a aconseguir-ho:

 

1. Portar una dieta equilibrada.

L'obsessió per no engreixar quan es vol deixar de fumar suposa sovint l'abandó de l'intent. El menú ideal per a deixar de fumar sense augmentar de pes hauria de consistir a adquirir i mantenir hàbits alimentaris saludables, seguint una dieta variada i equilibrada, així com evitar picar entre hores. Per tant, per a deixar de fumar sense engreixar, s'ha de portar una dieta rica en aliments **saciantes com a llegums, cereals integrals, tubercles o llavors, que per la seua riquesa en vitamines del grup B, contribueixen al bon funcionament del sistema nerviós, controlant la dependència i evitant els nervis.

 

També és important menjar aliments rics en proteïnes, que seran de gran ajuda per a fer més lenta la digestió i sentir-se més ple per més temps. Aquest macronutrient és més difícil de digerir que els carbohidrats o el greix, per tant la despesa metabòlica basal (energia que consumeix l'organisme per a realitzar les seues funcions vitals) augmenta cremant més calories. La combinació més **saciante és mesclar les proteïnes animals amb aliments rics en fibra (verdures) com, per exemple: pèsols amb pollastre o peix blau amb verdures de fulla verda. De la mateixa manera, mai cal oblidar-se d'elaborar els aliments amb oli d'oliva verge, prenent com a referència una cullerada sopera.

 

Per a deixar de fumar sense engreixar és molt important incloure en la dieta el triptòfan, un aminoàcid que juga un important paper en la regulació de l'ansietat. Nivells baixos d'aquest aminoàcid es relacionen amb la disminució de la serotonina (substància química responsable de l'estat d'ànim), generant quadres depressius, irascibilitat i ansietat pel dolç. El triptòfan es pot trobar en la llet, polit, ous, peix i xocolate.

 

2. Abans de deixar de fumar és millor informar els amics i familiars.

És una manera de comprometre's amb si mateix i amb els altres. El seu suport serà fonamental en els moments baixos i sobretot serà de gran ajuda que no ens oferisquen cap cigarret i que fins i tot tracten d'evitar fumar davant nostre.

 

 

Modificat el Divendres, 13 Setembre 2019 13:02

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.