Són tan beneficioses les algues com creem?

Dilluns, 02 Desembre 2019 11:44 Escrit per  Nutritienda.com Publicat en Salut Vist 208 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Les algues són els vegetals més antics que existixen, tenen més de 3.200 milions d'anys d'antiguitat i es van originar en la mar quan fora d'este encara no existia vida, no són un aliment tradicional al nostre país, no obstant això el seu consum entre els espanyols està augmentant en els últims anys a causa de l'auge de la gastronomia asiàtica.

 

La seua producció a Espanya ha augmentat més del 350% en els últims anys, convertint-se en el tercer país productor comunitari per darrere de França i Irlanda. Encara que ens puga encara semblar estrany menjar-les el fet és que molta gent les ha provades encara fins i tot sense saber-lo, delícies com els maki Rolls, l'ensalada sunomomo o la sopa de miso les tenen! Este aliment pot tindre formes molt variades: filamentoses, cilíndriques, en cintes...i també de diversos colors: blaus, marrons, roges o verdes. Els experts de www.nutritienda.com, l'empresa online líder en productes salut i bellesa mostren quines són les algues més conegudes i consumides:

 

Nori

És una de les algues més consumides a Orient. Quan s'asseca i es premsa es transforma en una espècie de “full de paper negre”. És l'alga que s'utilitza per a embolicar el sushi maki però també es pot torrar i esmicolar per a utilitzar-la com a adreç en sopes, ensalades i pastes.

 

Wakame

De color verd brillant, pot recordar als espinacs cuits. Posseïx un sabor molt suau per la qual cosa és ideal per a incloure en sopes, caldos o com a acompanyament de peix.

 

Kombu

Se sol afegir a l'aigua de cocció de llegums, ja que afavorix la seua digestió. A més és un gran potenciador del sabor, per la qual cosa si s'afig a guisats Agradaran més!

 

Espirulina

És un dels suplements vitamínics més venuts, ja que va ser qualificada per l'ONU com l'“aliment del mil·lenni”. És una de les fonts d'alimentació més completa del món i és un aliment fonamental en la dieta dels astronautes de la NASA. Té propietats antivíriques, antiinflamatòries i enfortix el sistema immune. És molt recomanada per a esportistes, dietes per a aprimar i per a persones que seguixen un règim d'alimentació vegà, és fàcil trobar pasta feta amb esta alga, així cadascun pot preparar-les al seu gust!

 

Espagueti de mar

Encara que el seu nom científic és Himanthalia Elongata la seua forma allargada i estreta i que s'embene normalment deshidratada, recorda a la pasta italiana. Tien un alt contingut en proteïnes i fibra i a penes calories i greixos L'ideal és coure-la i prendre-la com si fora pasta.

 

Agar-Agar

A causa de la seua elevada capacitat per a absorbir aigua, en la cuina s'utilitza com espasant i gelificant d'aliments dolços o salats sense aportar sabor. Segur que el nom ens sona de diferents programes de cuina de televisió!

 

Hi ha moltes on triar, però realment són tan beneficioses com creem? Els experts nutricionistes de Nutritienda.com descobreixen els mites i les veritats d'aquest aliment:

 

Font de vitamina B12

Les algues no són riques en esta vitamina, sinó que contenen anàlegs de vitamina B12 (no és el mateix i no té els mateixos beneficis).

 

Riques en ferro

Les algues nori i wakame aporten tan sols entre el 10% i el 12% de la ingesta diària recomanada (IDR) d'este mineral per cada 100 g.

 

Riques en Iode

El contingut en iode de les algues pot variar molt depenent de l'espècie a la qual pertanga, el lloc de recol·lecció o el processament al qual s'hagen vist sotmeses. Amb tot això, el contingut de Iode en les algues és realment alt, la qual cosa a priori podria semblar molt bo a causa de l'elevat dèficit que hi ha en la població espanyola d'este mineral, tanmateix això no és així, la quantitat de iode de les algues pot superar fins a un 2.000% la Ingesta Diària Recomanada d'este mineral, la qual cosa pot causar problemes a persones amb singlot/hipertiroïdisme, xiquets i embarassades.

 

Riques en calci

Les algues són un aliment ric en minerals com el calci, però el seu contingut varia depenent de la mena d'algues, per exemple la varietat wakame té un contingut molt més elevat que la resta. Esta varietat d'alga aporta més calci fins i tot que la llet!

 

Font d'Omega 3 vegetal

De fet, és d'elles d'on ho obtenen els peixos blaus. Els suplements de DHA fabricats a base de microalgues tenen la mateixa efectivitat que els d'origen animal.

 

Riques en antioxidants

Les algues tenen carotenoides, clorofil·la, polifenols i vitamines C i E que neutralitzen els radicals lliures que oxiden a les cèl·lules i, per tant combaten l'envelliment cel·lular.

 

A més, les algues també posseïxen un elevat contingut en fibra i en aigua pel que contribuïxen a regular el trànsit intestinal i són diürètiques.

 

Noelia Suarez, directora de comunicació de Nutritienda.com, ha dit: “Des de Nutritienda.com aconsellem que es gaudisca del consum d'algues, ja que tenen moltes propietats beneficioses però no de manera habitual, ni en grans quantitats. Una bona opció és consumir-les a manera de condiment i limitar els plats que les contenen com a ingredient principal. Hi ha països com França que han establit regulacions específiques per al seu consum i països com el Japó el consum dels quals és habitual, però cal tindre en compte que els japonesos tenen una flora intestinal capacitada per a digerir-les i eliminar l'excés de iode, ja que porten segles menjant-les pel que el més adequat és fer un ús responsable i amb cap i en cas de dubte, sempre consultar a nutricionistes o metges especialitzats”.

Modificat el Dilluns, 02 Desembre 2019 11:57