Presentació als estudiants de Medicina i Infermeria del CEU del Programa MITAF

Dilluns, 02 Desembre 2019 12:32 Escrit per  Publicat en Salut Vist 192 vegades

La metge castellonenca Lourdes Escobar, creadora del Programa MITAF (Mètode Integral de Treball Aquàtic Funcional) Waterfit, dirigit a millorar la funcionalitat de les persones amb discapacitat, ha mantingut una trobada amb els estudiants de Medicina i Infermeria del CEU de Castelló per a explicar-los els avantatges sanitaris que comporta este innovador tractament.

 

MITAF Waterfit és un pioner programa de condicionament físic dirigit, basat en el programa de Fitness Aquàtic de la doctora Sanders, de la Universitat de Ren, adaptat per la doctora Escobar i l'ex nadadora castellonenca Charo Belenguer per a aplicar-ho de manera personalitzada, després d'una valoració mèdica prèvia, a persones amb discapacitat.

 

Al llarg de la seua intervenció, l'experta ha descobert als futurs professionals de la salut una nova via d'estimulació neuronal “que aconseguix canviar la vida dels pacients i de les seues famílies”, ha explicat. “Tenim molts pacients que fa anys que estan en cadira de rodes i que en els casos més rellevants han pogut eixir d'aqueixa ‘limitació’. I en uns altres, almenys, fan la seua vida en cadira de rodes però sense dolor, perquè una altra dels grans avantatges de treballar en l'aigua és la reducció d'este a les poques setmanes de començar el programa aquàtic”, ha afegit la doctora Escobar.

 

La ponent ha conscienciat als estudiants de ciències de la salut del CEU sobre la necessitat d'aplicar estratègies de prevenció per a les persones amb discapacitat. “Han de saber que aconseguir que una persona passe de la cadira de rodes a mantindre's dempeus, amb o sense ajuda, repercutirà no sols en el seu aparell locomotor sinó en tot el seu cos, i això implica, a més, un gran estalvi sanitari, per la reducció en el nombre de fàrmacs, en les interconsultes metgesses o en l'ús d'assistència sanitària i de material ortoprotètic”, ha destacat.

 

La doctora Escobar ha proporcionat als estudiants del CEU una eixida esperançadora que podran aplicar i explicar als seus futurs pacients i ha compartit amb els joves el secret de l'èxit professional: “estudiar, posar passió en el vostre treball i gaudir amb el que feu dia a dia”.

 

MITAF: una aposta de futur

Lourdes Escobar i Charo Belenguer, que compta amb una experiència de 40 anys en l'ensenyament en el mig aquàtic, desenvolupen el seu pioner programa a Castelló, atenent conciutadans i també a persones d'altres procedències que es desplacen a la capital de la Plana per a fer “intensius”, a mesura que les expertes donen a conéixer el MITAF en congressos nacionals i internacionals.

 

L'equip MITAF treballa aprofitant les propietats hidrodinàmiques per a potenciar la neuroplasticidad. El medi aquàtic, recorda la doctora Escobar, oferix unes propietats que permeten desenvolupar múltiples connexions interneuronales, necessàries per a trobar noves vies en el sistema nerviós que ajuden a aconseguir activitats bàsiques de la vida diària. En definitiva, es tracta d'educar o reeducar el sistema nerviós utilitzant les propietats hidrodinàmiques i les característiques del programa.

 

Encara que en un futur pròxim podran desenvolupar el seu pioner mètode en una piscina termal adaptada a través de l'Associació Síndrome de Rett amb els pressupostos participatius de l'Ajuntament, encara no compten amb estes instal·lacions. “Confiem que en un temps prudencial tinguem a Castelló una piscina termal òptima per a tot este tipus de població”, afirma la doctora. I continua: “No és una xifra fútil, ja que es calcula que mundialment hi ha un 10% de població amb discapacitat, i és molt important conscienciar a la societat de la importància de la prevenció i dels programes d'activitat física dirigits a població discapacitada”.

 

MITAF Waterfit va començar la seua marxa l'any 2005. Al llarg d'estos quasi 15 anys ha aplicat el programa a persones amb múltiples patologies. “Els resultats obtinguts han sigut realment bons i hui dia ens podem trobar amb moltes persones pel carrer que poden realitzar una vida normalitzada dins de les seues limitacions, a manera d'inclusió social, i això és molt gratificant”, ha subratllat la doctora Escobar.

 

“Alguns d'estos resultats hem pogut obrir-los al món a través de publicacions als EUA. L'última ha sigut el mes d'octubre passat i parla sobre l'evolució de tres casos amb Síndrome de Rett usant el programa durant dos anys seguits. I les dades són esperançadores”, ha conclòs l'experta.

Modificat el Dilluns, 02 Desembre 2019 12:39