Espiritualitat i tercera edat

Divendres, 13 Desembre 2019 11:15 Escrit per  Marien García Jiménez Publicat en Salut Vist 209 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Com que la manera d'envellir ha canviat en els últims anys, es planteja la necessitat, també des de la psicologia, de pensar de nou en la vellesa, en el procés d'envelliment, i en els diferents aspectes que l'emboliquen. Dins d'estos aspectes o factors estan, per exemple, els recursos personals o fortaleses del caràcter de cada persona, i entre estos recursos personals trobem l'espiritualitat.

 

L'espiritualitat pot entendre's com un conjunt de sentiments, creences i accions que suposen una cerca del transcendent, el sagrat o diví. És una dimensió dinàmica de la persona, referida a una experiència subjectiva i individual que s'expressa com a cerca de sentit, propòsit i transcendència, i que s'orienta a connectar-se amb un mateix, amb la immediatesa, amb uns altres, amb la naturalesa i amb el significatiu o el sagrat (Nolan i cols 2011).

 

La concepció que les persones tinguen sobre el sagrat, del que hi haja més enllà de la mort, o les respostes que s'hagen donat a certes preguntes sobre la nostra existència, del perquè i per a quin de la vida, són preguntes essencials en la nostra existència que es fan més rellevants quan prenem consciència que ens estem acostant al final d'esta. D'ací la importància i la necessitat que tot professional que treballe amb adults majors comprenga i considere els referents espirituals de cada individu per a poder trobar la millor manera d'ajudar-lo a afrontar els reptes i problemes que puguen anar sorgint en el procés d'envelliment. Alguns estudis mostren com el temor a la mort pot causar un estrés crònic que pot portar a una significativa disminució de la qualitat de vida dels adults majors (Koenig, 2001).

 

Tal és la importància que està adquirint esta nova concepció de com afrontar el final de la vida, que des dels Centres Residencials Savia s'ha creat un extens protocol amb la finalitat d'abordar, des dels diferents llocs professionals que treballen en les nostres residències, les necessitats dels nostres residents, familiars i els seus amics.

 

Este protocol posa l'accent en la necessitat de cuidar de manera integral a la persona, tenint en compte tots els aspectes, tant físic, com a social, emocional i espiritual. Des dels centres residencials Saba som conscients que les cures no acaben en les necessitats físiques de la persona, sinó que cal tindre en compte les seues necessitats psicològiques i oferir i aportar suport emocional i comunicació sincera des del respecte i l'empatia.

 

Seguint els consells de la Societat Espanyola de Cures Pal·liatives (SECPAL), des dels centres residencials Savia es procura:

 

• Entendre a la persona com un ésser complex, dinàmic, únic i de naturalesa espiritual.

 

• Entendre que la mort suposa, juntament amb el procés de morir, un fenomen actiu que implica la persona en totes les seues dimensions, independentment de les seues creences.

 

• El model assumix també que el sofriment serà major si existix desequilibri entre el nivell d'amenaça percebut i els recursos per a fer-los front.

 

Ja hi ha alguns estudis que apunten en els seus resultats cap a un augment del benestar i una millora en la qualitat de vida dels pacients després d'haver realitzat alguna intervenció sobre com acompanyar en els últims moments de vida i duel, hi ha un efecte positiu de la cura pal·liativa integral que incloga l'atenció de les necessitats espirituals dels pacients (Oliver et al.,2017). És, per tant, primordial continuar amb estes investigacions per a poder oferir el millor tractament i acompanyament als nostres majors. Atendre esta esfera espiritual ens ajudarà a un millor i més complet abordatge per a comprendre les seues pors i disminuir la seua possible angoixa en esta última etapa de la vida. Ajudar a afrontar i prendre les nostres últimes decisions i a morir en pau pot ser, potser, la més important de les nostres intervencions al llarg de la vida.

 

Marien García Jiménez, Psicóloga Savia Picassent

 

 

Modificat el Divendres, 13 Desembre 2019 11:18