IBV obri a la societat tots els seus recursos per a fomentar la vida saludable i el benestar en una plataforma online

Dilluns, 06 abril 2020 16:21 Escrit per  Publicat en Salut Vist 42 vegades

L'Institut de Biomecànica (IBV) se suma a la lluita efectiva contra l'expansió del COVID-19 posant a la disposició de la ciutadania una plataforma online amb recursos per a fomentar la vida saludable i la millora del benestar durant aquesta etapa de confinament.

 

En el portal www.ibv.org/yomequedoencasa es poden trobar aplicacions i consells adaptats a diferents grups d'edat per a ajudar les persones a mantenir una vida saludable des de casa, romandre actius, teletreballar de manera segura amb llocs de treball adaptats, combatre la soledat i fomentar l'ergonomia activa, entre altres.

 

En paraules de la responsable de Processos i Estratègia d'IBV, Erika Martino, "com a centre d'investigació líder en salut, benestar i qualitat de vida de les persones, hem posat a la disposició del ciutadà resultats de les nostres investigacions, que han comptat amb el suport de l'Institut Valencià de la Competitivitat Empresarial (IVACE)".

 

Com em trobe?

Un dels recursos se centra a ajudar les persones a detectar com es troben respecte al seu benestar físic i emocional, una situació que pot ser complicada en aquesta època de confinament.

 

L'eina SUMMAT, dissenyada principalment per a empreses que vulguen posar-les a la disposició de la seua plantilla per a millorar el seu benestar, està ara oberta de manera gratuïta perquè puguen usar-les totes les persones. En ella es pot obtenir un diagnòstic del benestar i es plantegen reptes per a millorar-lo en funció de les necessitats de cada persona.

 

Control del cos en 3D

IBV posa a la disposició de la ciutadania també l'aplicació 3D avatar bodi per a fer un seguiment del nostre cos, amb la finalitat de veure quina és l'evolució amb el pas del temps o si s'està seguint alguna dieta o pla d'entrenament. "En aquesta situació, pot ser útil per a motivar a les persones a mantenir un estil de vida saludable" assenyala Erika Martino.

 

En aquesta línia, en la plataforma també es poden trobar recursos per a fer exercici, que és fonamental per a mantenir la salut física i mental. En aquest aspecte, l'Institut de Biomecànica s'ha sumat a les iniciatives del COLEF CV.

 

Consells tècnics per al teletreball saludable

També moltes persones s'han vist obligades a traslladar l'oficina a casa, una situació plena de riscos en la qual és important que es coneguen, des d'un punt de vista tècnic i científic, quines són les pautes per a adequar el nou lloc de treball.

 

IBV vol ajudar a la ciutadania compartint el seu coneixement en un altre dels àmbits on és expert com és la promoció de l'ergonomia en el lloc de treball. Així, ha habilitat un altre apartat on s'inclouen recomanacions per a adaptar l'espai de treball, i realitzar pauses actives i estiraments que ajudaran les persones a realitzar un teletreball segur.

 

L'objectiu és "que no apareguen molèsties en coll, esquena, etcètera, i que sobretot s'eviten en última instància l'aparició de trastorns musculoesquelètics derivats de la falta d'ergonomia i adequació del lloc de treball", conclou Erika Martino.

 

Al costat dels majors

En aquesta nova plataforma, IBV no s'oblida dels nostres majors, per al que ha inclòs diversos recursos per a combatre la soledat o fins i tot mantenir el cervell actiu.

 

Per exemple, l'apartat "Connecta't" inclou pautes per a mantenir el contacte amb familiars majors a través de videocridades, així com materials formatius com AD-GAMING, que augmenten les habilitats tecnològiques i digitals de persones amb Alzheimer, de les seues famílies i dels seus cuidadors a través de jocs.

 

Participació de la societat

Finalment, l'Institut de Biomecànica està treballant per a fer front al COVID-19 tant en l'escenari actual com en el futur, per al que vol comptar també amb la participació de la societat.

 

Així, l'institut està avaluant l'impacte que està tenint la pandèmia en l'exercici i l'activitat física de la població, a quins problemes s'està enfrontant i com està afectant la seua motivació. En la plataforma es pot accedir a un qüestionari per a participar en ella.

 

I finalment, IBV convida a la ciutadania a participar en la innovació sumant-se al projecte VALÈNCIA.DATA, una iniciativa per a ajudar a l'avanç de la I+D en diferents aspectes, entre altres aquells relacionats amb combatre el coronavirus. En ella es recullen i emmagatzemen dades que s'utilitzaran en les diferents iniciatives d'IBV en el disseny de productes i serveis per a millorar la qualitat de vida de les persones.

 

Tant la plataforma VALÈNCIA.DATA (IMDE40/2018/3), com els resultats dels projectes bienlabor (IMDEEA/2018/70) i suggerix-me (IMDEEA/2019/92), finançats per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (IVACE) i els Fons FEDER, han servit de base per a posar en marxa aquesta iniciativa.

Modificat el Dilluns, 06 abril 2020 16:24

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.