Tomografia computada o TAC

Dimarts, 05 Març 2019 09:51 Escrit per  Germán Cervera Publicat en Veterinària Vist 299 vegades

En l'actualitat existeixen diferents mètodes per al diagnòstic per imatge en la nostra clínica veterinària. Entre elles trobem la radiografia, l'ecografia i la tomografia computada. Tots aquests mètodes ens permeten obtenir una imatge anatòmica de l'interior de la mascota per al diagnòstic de múltiples patologies. 

 

La tomografia computada o més comunament coneguda com TAC és un aparell de raigs X que realitza múltiples talls transversals del cos. Aquest factor ajuda l'obtenció d'imatges diagnòstiques d'una major precisió i major contrast (la radiografia detecta 5 opacitats mentre que el TAC fins a 4000 sombrad de grisos) que de la radiografia convencional. Aquests talls transversals es poden reconstruir per a l'obtenció d'una imatge tridimensional o en 2D del cos de l'animal. 

 

Aquest mètode ens permet obtenir una seqüència d'imatges anatòmiques eliminant la superposició de diferents teixits i millorant la sensibilitat per a la detecció de les malalties. Gràcies a això tenim un diagnòstic molt precís de l'extensió de qualsevol lesió, sent de gran ajuda per a planificar una cirurgia o valorar el pronòstic del tractament. 

 

Les aplicacions del TAC en xicotets animals són nombroses, millorant el diagnòstic de patologies en totes les regions corporals (cap, tòrax, abdomen, columna vertebral, aparell locomotor, teixits blans o vasculars), especialment rellevància aquelles malalties en què l'ecografia o la radiografia no ens ofereixen la suficient informació per al diagnòstic o tractament de la malaltia.

 

Què pot diagnosticar un TAC?

• Tumors: En la zona del crani, medul·la espinal, fosses nasals, pulmó, fetge, melsa i en qualsevol localització per a la detecció precoç.

• Lesions neurològiques: Imprescindible per al diagnòstic de les hèrnies de disc i lesions a nivell del sistema nerviós central.

• Lesions articulars i òssies: Com per exemple en fractures complicades o en el diagnòstic primerenc de malalties congènites com la displàsia de maluc.

• Lesions de teixits blans: Intususpecció, xunt porte sistèmic, neumonies etc.

• Lesions de l'oïda mig interna

 

Amb la finalitat d'oferir sempre la millor qualitat de servei l'Hospital Veterinari de Torrent dins de 2 setmanes tindrà operatiu un nou equip de TAC de 16 corts que ens permetrà un diagnòstic i tractament més exacte de gran quantitat de malalties.

 

 

Germán Cervera, veterinari.

Grup Veterinari Torrent

C/ Pare Méndez, 134 · Torrent

Telèfon: 96 158 17 40

Modificat el Dimarts, 05 Març 2019 09:54

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.