Cura amb les seues mascotes, ja està ací la procesionaria

Divendres, 05 abril 2019 13:10 Escrit per  Germán Cervera Publicat en Veterinària Vist 265 vegades

Comença el bon temps i augmenten les ganes de portar als nostres companys canins a donar una bona volta per la muntanya. Però cuidat!, ja estem en època de la temuda procesionaria, una xicoteta eruga que arribat el bon temps comença a abandonar els seus nius i baixen pel tronc del pi fins al sòl, circulant totes juntes en “processó” per a així enganyar als ocells i evitar ser devorades. Arriben a construir files de 100 i 300 individus, cercant un lloc on enterrar-se i així pupar per a convertir-se en papallones quan arribe l'estiu. Aquest procés ocorre entre febrer i abril. 

 

Aquestes cridaneres files d'erugues fan que les nostres mascotes, principalment gossos, senten curiositat i intentar manipular-les, fent que l'insecte allibere els seus pèls urticants. El contacte amb els pèls de la procesionaria provoca una reacció inflamatòria donant reaccions cutànies, oculars o bronquials més o menys greus i fins i tot anafilaxia severa. Els símptomes variaran molt segons el contacte que haja patit el nostre animal. Al principi el gos podrà estar agitat, nerviós, respirant de forma accelerada, sacsejant el cap o bavejant. Posteriorment podem observar inflor de la cara, parpados, llavis o llengua, detectant que l'animal no pot tancar la boca a causa de la inflamació de la llengua. Si la inflamació contínua pot desencadenar quadres més greus, úlceres, necrosis dels teixits i si afecta a la gola pot veure's compromesa la respiració. Per tot això, si el seu gos entra en contacte amb la procesionaria dels pins primer ha d'allunyar-ho de la zona on hi haja erugues, segon portar-ho com més prompte millor al seu veterinari per a frenar la reacció inflamatòria administrant els fàrmacs necessaris i començar el procés de rentada per a eliminar tot resta de pèls urticants. Finalment, el seu veterinari valorarà la gravetat del procés sent necessari en la majoria dels casos l'hospitalització de l'animal, tractament a casa i cures diàries fins a la millora completa del nostre amic perruno. 

 

Així que recorde, si el seu animal pateix el contacte amb la temuda procesionaria porta'l com més prompte millor al veterinari. El nostre hospital veterinari es troba a la seua disposició les 24 hores del dia els 365 dies de l'any per a oferir-li una atenció immediata.

 

 

Germán Cervera, veterinari.

**Grup **Veterinari Torrent

C/ Pare Méndez, 134 · Torrent

Telèfon: 96 158 17 40

 

Modificat el Divendres, 05 abril 2019 13:12

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.