La Diputació de València s’implica en la candidatura de l’Horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial

Dijous, 20 Setembre 2018 10:25 Escrit per  Publicat en València Vist 446 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La Diputació de València col·labora amb la Càtedra Terra Ciutadana, de la Universitat Politècnica de València i l’Ajuntament de València, en la difusió del treball que duen a terme per a presentar la candidatura del regadiu històric de l’horta de València com a Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM), un reconeixement que atorga l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO). 

En aquesta línia, s’ha celebrat en la Llotja de Pescadors d’El Palmar una presentació amb l’objectiu de definir els elements i accions estratègiques que ha de contenir el Pla d’Acció de la candidatura d’aquest regadiu històric com a SIPAM. 

La vicepresidenta de la Diputació, Maria Josep Amigó, ha destacat que “amb aquesta magnífica iniciativa s’obri una nova via d’oportunitats, ara a nivell mundial, per rebre el reconeixement que l’Horta mereix”. Una iniciativa que es fa possible “amb la col·laboració amb altres administracions i institucions” i que s’emmarca dins de l’aposta per la defensa i dinamització de l’Horta de València.

Per la seua part, el Director de Càtedra Terra Ciutadana i coordinador de la proposta, José María García Álvarez-Coque, ha agraït l’ajuda de la Diputació, que “està implicant-se en la comunicació amb els ajuntaments de l’Horta per a que facen les seues aportacions, per tal de que siga un esforç col·lectiu de tota l’àrea metropolitana de València eixa presentació a la FAO”. Per això, “haurà de reunir-se un comité assessor en Roma, per a valorar si l’Horta té mèrits suficients per a aquest reconeixement”.

A més de la presentació d’avui, el pròxim dimecres, 26 se setembre, es celebrarà a Meliana un encontre per tal d’informar i implicar els municipis de l’Horta Nord en la proposta.

 

L’Horta de València com a SIPAM

Els SIPAM són sistemes agrícoles sostenibles vius i en evolució que, a més, creen impressionants paisatges de gran valor, rics en biodiversitat, desenvolupats a través de l’adaptació mútua d’una comunitat amb el seu territori. Són diferents als llocs patrimonials convencionals i a les àrees protegides. Representen sistemes dinàmics gestionats per humans definits no només per les condicions específiques del lloc, sinó també per les tradicions, cultures de cultiu i els aliments.

L’Horta de València constitueix un espai en que conflueixen aquests elements. D’origen islàmic medieval, amb antecedents de l’època romana, i amb un àrea total que cobreix 23 km quadrats, l’Horta és un territori en el qual, al llarg dels segles, la comunitat agrícola ha construït un paisatge únic, el valor del qual supera l'estrictament productiu i constitueix un testimoni històric que ha sabut dinamitzar un llegat mil·lenari.

Una estructura històrica, basada en una sèrie de canals, camins rurals i barraques, que han definit el seu llegat físic: un sistema agrícola ric en cultius mediterranis que configura un paisatge canviant al llarg de les estacions, amb una cultura hidràulica representada per sistemes d’us de l’aigua i entitats com la Real Acequia de Moncada i el Tribunal de les Aigües.

Com a territori proposat com a SIPAM, l’Horta reuneix els cinc criteris indispensables. Per una banda acompleix les dimensions de seguretat alimentaria i de nutrició definides per la FAO: disponibilitat, accés, utilització i estabilitat. Per altra, el d’agrobiodiversitat, ja que les explotacions familiars locals han aconseguit mantenir l’stock agrícola natural, la seua biodiversitat i una producció d’alta qualitat, amb alguns cultius que són únics, com ara la xufa. Amb sistemes de coneixement local i tradicional que distribueixen l’aigua, gestionats per el Tribunal de les Aigües amb un mètode de reg per gravetat.

 

També l’existència de cultures, sistemes de valors i organitzacions socials, ja que es tracta d’un sistema periurbà que permet als agricultors i pescadors tenir un contacte directe amb el mercat de la ciutat de València i ha facilitat la creació d’espais com ‘La Tira de Contar’. Per últim, els paisatges i característiques d’aquests tenen un important valor visual i escènic, ecològic, agrícola i cultural. Tot açò fa de l’Horta de València un espai idoni per a ser declarat SIPAM per la FAO.

 

Informa Nou Horta. València