El 40% dels valencians fa més esport a l'estiu

Dimecres, 19 Juny 2019 14:11 Escrit per  Acierto.com Publicat en València Vist 72 vegades

Ens fa sentir-nos millor, estimula la secreció de serotonina, ens posa en forma, accelera el nostre metabolisme, ens ajuda a descansar bé... Que l'esport comporta múltiples beneficis per a la nostra salut és una realitat àmpliament coneguda. No obstant això, amb l'arribada de l'estiu i les altes temperatures fer-lo a l'aire lliure pot convertir-se en un autèntic suplici. Per no parlar del canvi de rutina que suposen les vacances i d'altres “dificultats” afegides.

 

Per fortuna i encara que els espanyols no siguem massa actius -les dades de l'últim informe elaborat pel comparador d'assegurances de salut Acierto.com reflecteixen una taxa de sedentarisme del 57%- sembla que sí que fem més esport a l'estiu. De fet i si ens centrem en els valencians, fins a 2 de cada 5 incrementa la freqüència quan arriba aquesta època de l'any. Però ullet amb els motius, que la salut té molt poc que veure.

 

Així és l'esportista basc

Efectivament, perquè aquest increment de la pràctica esportiva no té tant que veure que els dies allarguen i abelleix més fer exercici a l'aire lliure, sinó amb raons estètiques i amb l'operació bikini tardana. Així ho reconeixen fins a 3 de cada 5 enquestats pel comparador que, lluny de millorar el seu estat físic, la qual cosa volen és presumir de bon tipus o del “cachas” que estan. Li segueixen aquells que diuen voler estar més sans i els que desitgen aprimar. La resta al·lega altres arguments com divertir-se, conéixer gent nova, etcètera. Donada la rellevància de la part estètica no ens estranyen llavors altres dades que revela l'informe, com que són molts els que es posen a règim a última hora i més els que opten per una dieta miracle -en aquestes últimes creuen fins al 64% dels enquestats-.

 

Els més actius durant aquesta època de l'any són els balears i madrilenys, seguits dels de La Rioja. Els extremenys i gallecs es troben en el costat oposat de la balança. Altres variables que influeixen són el nivell socioeconòmic. Com més alt és aquest, més exercici es fa i més diners es gasta en equipament esportiu -la mitjana espanyola ronda els 90 euros-.. En qualsevol cas, als valencians els agrada fer exercici amb els seus amics -ho fan 2 de cada 5-. Quasi la mateixa proporció opta per fer-ho en solitari, mentre que la resta alterna o es va amb algun familiar, company de treball o similar. Encara que aquests són l'última opció (només el 4% fa esport amb companys d'estudi o treball).

 

Quant a les modalitats esportives, triomfen el gimnàs i el running. En l'equació i per ordre de preferència entren el futbol, la natació, el pàdel i el ciclisme. Encara que ací hi ha diferències entre homes i dones. Per exemple, elles senten moltíssima més preferència pel gimnàs que ells.

 

Cuidar-se té premi en l'assegurança de salut

I precisament perquè fer esport comporta múltiples beneficis per a la salut, algunes asseguradores premien als seus clients que es mantenen actius. És el cas de Nèctar, que compta amb plans de recompensa i beneficis per a aquest tipus d'usuaris.

 

“Les asseguradores estan començant a ser conscients que, probablement, un client que practica exercici amb regularitat comportarà una menor despesa sanitària a la llarga i, per tant, un menor risc. La popularització dels wearables i la integració de les seues dades en el mercat assegurador seran fonamentals per a adaptar les pòlisses als hàbits d'exercici dels usuaris”, apunta Carlos Brüggemann, cofundador d'Acierto.com.

 

Com fer esport a l'estiu sense “morir” en l'intent

Això sí, per a fer esport a l'estiu hauràs de posar en marxa una sèrie de consells. Per exemple, evitar eixir durant les hores de major temperatura. Això és entre les 12 i les 17.  L'ideal és que et calces les esportives durant les primeres i últimes hores del dia, quan encara no ha eixit el sol o quan ja ha caigut.

 

La vestimenta és un altre punt important. Una folgada i transpirable t'ajudarà a mantenir-te sec i evitar molestes rascades. Els calcetins i el calçat cobren especial rellevància.

 

Tampoc podrem oblidar-nos d'untar-nos amb el protector solar del factor adequat per a la nostra pell i d'hidratar-nos correctament, perquè els riscos són majors durant aquesta època de l'any. Protegir els ulls i el cap amb unes ulleres homologades i una gorra o visera transpirable també és bàsic.

 

Opta per modalitats que puguen realitzar-se indoor durant els dies més calorosos com la natació, el gimnàs, etcètera.

 

Per què deixar de fer esport a l'estiu és una mala idea

En qualsevol cas, deixar de fer esport durant l'estiu és una pèssima idea, perquè això pot tenir un impacte molt negatiu sobre el nostre metabolisme -encara que tot dependrà de cada individu, per descomptat-. De fet, recents investigacions apunten al fet que aquells adults que deixen de ser actius de sobte pateixen una sort de "trastorn metabòlic" que fa que els seus nivells de sucre s'incrementen, que perden massa muscular, i que adquirisquen més grassa en determinades zones del cos com l'abdomen. 

 

Per descomptat, en això també influeix la duració de la "aturada d'activitat”. A més, a això hem d'afegir-li les comentades vacances -que fan que les nostres rutines s'alteren- i que incideixen en els nostres hàbits alimentaris- Per no parlar dels temptadors gelats i de la cervesa freda en el quiosquet o la terrassa.

 

 

Informa Nou Horta. Valencia

Modificat el Dimecres, 19 Juny 2019 14:24

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.