Més de 848.800 valencians es consideren addictes al mòbil, un 30% més que en 2018

Dijous, 08 Agost 2019 10:33 Escrit per  KREAB Publicat en València Vist 93 vegades

 

Més de 848.800 valencians es consideren addictes al mòbil, o cosa que és el mateix, el 28% de la població de 20 i 64 anys . La xifra suposa un increment del 30% respecte a la registrada en 2018. Aquestes dades es desprenen de la V Edició de l'Estudi sobre Addicció al Mòbil, elaborat per Rastreator.com (www.rastreator.com), que analitza el comportament dels espanyols enfront del telèfon mòbil. 

 

Quant al consum d'hores enfront del mòbil per regions, els andalusos (4 hores i 50 minuts), madrilenys (4 hores i 40 minuts) i canaris (4 hores i 39 minuts) són els que més temps inverteixen. Per contra, bascos (3 hores i 47 minuts), aragonesos (3 hores i 34 minuts) i asturians (3 hores i 19 minuts) són els que se situen com els que menys hores ho usen.

 

L'anàlisi revela que els valencians usen cada vegada més el telèfon intel·ligent, una mitjana de 4 hores i 19 minuts diaris, 41 minuts més que en 2018. A més, cinc de cada deu valencians reconeixen que el primer i l'últim que fan cada dia és mirar el seu telèfon, i un 24% assegura estar pegat al seu telèfon durant més de cinc hores diàries.

 

Així mateix, 363.000 valencians (12%) asseguren que no podrien estar més d'una hora sense el seu mòbil. Quant al tipus d'activitat que es realitza amb els telèfons intel·ligents, l'ús més estès en la comunitat és el de la realització de trucades telefòniques (20%), per damunt del de consultar les xarxes socials (19%), o la gestió del correu electrònic (13%).

 

Aquestes xifres evidencien que al nostre país existeix una dependència creixent dels dispositius mòbils que, en alguns casos, pot derivar en problemes greus com l'addicció. Durant el període de vacances, amb un major espai per a l'oci, aquest risc s'eleva.

 

Segons Álvaro Bas, director de desenvolupament de negoci de Rastreator.com, “la constant connexió i l'accés a la informació que proporcionen els telèfons intel·ligents ha convertit aquests dispositius en un imprescindible per a milions d'usuaris. De fet, la taxa de penetració continua creixent a Espanya, aconseguint el 96% de quota de mercat . Aquest ús massiu comporta canvis d'hàbits que no sempre són positius, com és el cas de la falta de desconnexió o de socialització. De fet, en el cas dels valencians, el 54% afirma que necessita estar connectat quan viatja i quasi la meitat dels enquestats (39%) assegura que no s'enlaira del seu telèfon, ja que publica fotos dels seus viatges en les seues xarxes socials durant el període vacacional”.  

 

Malgrat aquesta situació, són molts els enquestats que reconeixen que els agradaria reduir el seu temps d'ús del mòbil, però no saben com fer-lo (29%). 

 

Consells per a no caure en l'addicció al mòbil

 

Daniel Peña, doctor en Psicologia i Ciències de la Conducta i expert en addiccions a les noves tecnologies, trasllada uns consells senzills però útils a l'hora d'intentar combatre aquesta addicció tan estesa entre els espanyols.

 

 

1. Coneix-te a tu mateix

La inseguretat, falta de confiança en amb nosaltres mateixos, vulnerabilitat emocional o la necessitat excessiva d'aprovació pels altres poden fer-nos més propensos a fer un ús abusiu del mòbil. Conèixer estar característiques i saber com influeixen en el nostre comportament és el primer pas per a recuperar el control. 

 

2. Marca períodes amb i sense telèfon

Estableix períodes específics i determinats per a revisar el mòbil i moments i activitats en els quals el mòbil estiga prohibit. No et centres només en el que no has de fer, sinó en què invertiràs el teu temps en comptes de mirar el mòbil. 

 

3. Coneix els desencadenants

Hi ha situacions externes (socials) o internes (estrès, avorriment...) que desencadenen el nostre comportament, hàbits tòxics que ens fan estar pendents del mòbil sense ser necessari. Una baula inicial pot disparar el següent, per la qual cosa l'autocontrol és molt més fàcil en les baules inicials. 

 

4. Controla la teua atenció

L'atenció és l'objectiu mitjançant el qual percebem el món, un filtre que determina la porció del món amb la qual establim contacte. Sentim i reaccionem a aqueixa part del món i a vegades aqueix filtre s'estableix com a conseqüència d'emocions (ex. Por) i no pels nostres objectius, metes, valors…El mindfulness és una excel·lent manera d'entrenar l'atenció

 

5. Aplica la racionalitat

A vegades l'ús del mòbil obeeix a patrons irracionals de pensament com la por a perdre's alguna cosa o a quedar-se fora (FOMO). En aquests casos és important reanalitzar la nostra manera de pensar i interpretar la realitat, tractant de fer-la més racional, autònoma i menys dramàtica. 

 

 

Informa Nou Horta. Valencia

Modificat el Dijous, 08 Agost 2019 10:37

Deixa un comentari

Assegura't d'omplir la informació requerida marcada amb (*) . No està permés el codi HTML. La teua adreça de correu NO serà publicada.