Acord entre l'Ajuntament d'Alboraia i la Parròquia Assumpció de la Nostra Senyora per a donar suport al muntatge de l'orgue tradicional

Divendres, 03 Desembre 2021 15:20 Escrit per  Publicat en Alboraia-VAL Vist 152 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Miguel Chavarría, alcalde d'Alboraia, i Juan José Llácer Albert, cura de la Parròquia Assumpció de la Nostra Senyora, han signat un conveni de col·laboració en benefici de la cultura musical i del patrimoni de la localitat. L'objecte del acord, en el qual també han sigut presents el regidor de Cultura, Manuel Andreu, i Daniel Rubio, professor de música vinculat amb la parròquia i promotor de la iniciativa Projecte Òrgan, recau sobre l'orgue tradicional que l'església local ha adquirit en un procés de diversos anys en col·laboració amb l'administració pública i professionals de la música, veïns i veïnes.

 

El conveni potencia la realització de concerts, festivals i cicles de música on intervinga l'orgue com a instrument principal o d'acompanyament, facilita els estudis de l'alumnat d'Alboraia que curse estudis d'orgue i permetrà realitzar visites guiades a l'instrument per al veïnat del municipi que el sol·licite amb l'objectiu de donar a conéixer en persona les seues característiques tècniques. Totes dues parts han coincidit en el benefici comú per al veïnat i que les actuals i futures generacions puguen gaudir d'aquest instrument.

 

Fruit de l'acord, l'Ajuntament d'Alboraia atorga una ajuda directa de 24.741 euros, una xifra que coincideix amb el nombre d'habitants de la localitat, per a donar suport al muntatge de l'òrgan tradicional, que actualment es troba en la seua última fase de muntatge i reconstrucció. Aquesta quantitat, contemplada en els Pressupostos Municipals 2021, se suma a la que va concedir la Diputació de València, a través del consistori, en 2017.

 

L'orgue formarà part del teixit musical existent a Alboraia que situa a la localitat com a ciutat referent en la formació musical. La Societat Musical d'Alboraia, amb una gran trajectòria d'educació i concerts, l'existència d'acadèmies de música amb noves i innovadores metodologies amb les quals el Consistori col·labora, la programació setmanal cultural que s'agenda des de l'Ajuntament i les bandes que assagen en locals del municipi formen part d'aqueix entramat musical.

 


El projecte orgue

L'arribada d'aquest instrument a l'Església Parroquial Assumpció de la Nostra Senyora es posa en marxa el 2016, amb la creació d'una comissió formada per veïns, veïnes i músics del municipi, i en la qual col·labora l'Ajuntament, amb l'objectiu de dotar a Alboraia d'un orgue tradicional de tubs.

 

Es tracta d'un orgue eclèctic preparat tant per a l'ús litúrgic com per a poder fer concerts amb un ampli ventall d'estils. Consta de 25 registres (1970 tubs) repartits en tres parts: orgue major, 'cadereta' i 'pedeal'. L'habilitació d'està realitzant en tres fases, dues d'elles ja realitzades: el desmuntatge i trasllat dels tubs des del seu lloc d'origen, a Alemanya, i la compra de la consola de quatre teclats i una segona per a l'adquisició del moble caixa-acústica per a albergar els tubs.

 

Per davant només queda el muntatge i reconstrucció de l'instrument, una tercera i última fase que actualment està en procés i per a la qual recapta fons a través de la col·laboració amb l'Ajuntament d'Alboraia i la realització de concerts en les instal·lacions de l'església.

 

Informa Nou Horta. Alboraia

Modificat el Divendres, 03 Desembre 2021 15:21