Naix el Club de Producte 'Alboraia - Artesans de l'Orxata', l'experiència turística de l'orxata artesanal

Divendres, 24 Març 2023 08:42 Escrit per  Publicat en Alboraia-VAL Vist 62 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El distintiu del bressol de l'orxata reuneix 32 membres situats dins i fora del municipi que ofereixen productes i experiències turístiques vinculades a l'orxata artesanaL'Ajuntament d'Alboraia ha impulsat la creació de ‘Alboraia - Artesans de l’Orxata’, el club de producte que reuneix experiències turístiques, restaurants, comerços, esdeveniments, allotjaments i serveis que incorporen l'orxata artesanal en les seues propostes i que s'ha presentat aquest matí en el Mercat Colón.

La presentació ha comptat amb la presència del secretari autonòmic de Turisme de la Generalitat Valenciana, Francesc Colomer; l'alcalde d'Alboraia, Miguel Chavarría; el regidor de Turisme de l'Ajuntament de València, Emiliano García; i el president de la D.O. Xufa de València, Antonio Gimeno. Després de la presentació, s'ha realitzat el lliurament de distintius als membres del club de producte.

Alboraia, bressol de l'orxata

‘Alboraia - Artesans de l'Orxata’ cerca posicionar la localitat d'Alboraia com el bressol de l'orxata, la destinació turística de referència en l'elaboració artesana i de qualitat d'aquesta benvolguda beguda, un lloc únic on descobrir el procés artesanal de transformar la xufa en orxata que desenvolupa el Gremi d'Orxaters.

La marca ‘Alboraia - Artesans de l’Orxata’ es converteix així en una garantia de qualitat de les experiències turístiques que giren entorn de l'orxata artesana, i contribueix a reconéixer i diferenciar el valor artesanal del producte i la gastronomia vinculada a ell, així com a donar difusió a les propostes dels membres del club i atraure visites a Alboraia.

El club compta en l'actualitat amb 32 adherits entre els quals es troben productors d'orxata, orxateries, restaurants, allotjaments, comerços i empreses d'experiències turístiques, havent superat tots ells els criteris d'adhesió vinculats a la qualitat del producte i infraestructura i la contribució a la difusió de la marca.

Descobrir el conreu del camp, la collita i la selecció de xufa, visitar una exposició de fotografia sobre la història del procés d'elaboració d'orxata, realitzar una ruta de la xufa a l'orxata, assaborir un flam o unes llesques amb ou amb aquest producte, dormir en una antiga alqueria convertida en hotel de quatre estreles o, simplement gaudir d'una orxata amb fartons, són només algunes de les experiències singulars que es poden gaudir de la mà de ‘Alboraia - Artesans de l’Orxata’.

"Aquest distintiu servirà per a identificar oficialment a tots els productors d'orxata artesana, a agents socials, turístics, econòmics i empreses d'experiències turístiques que fan d'Alboraia el bressol de l'orxata més tradicional. L'orxata és el nostre principal atractiu turístic i aquest pas suposa continuar enfortint al sector amb un producte de gran qualitat i atractiu per als nostres visitants i consumidors. Que els productors s'unisquen en aquest club que hem impulsat com a Ajuntament els donarà una gran visibilitat i posarà en valor la seua gran faena en l'elaboració de l'orxata artesanal, que han preservat amb molt d'esforç i afecte", assenyala Miguel Chavarría, alcalde d'Alboraia.

Ambaixadors i amfitrions de l'orxata

‘Alboraia - Artesans de l’orxata’ compta amb dos tipus de membres, en funció de la seua ubicació. Així, els que es troben localitzats en el municipi d'Alboraia es denominen ‘Amfitrions’, i són empreses i serveis que proposen experiències personalitzades i exclusives amb l'orxata artesanal com a protagonista. Els setze amfitrions del club són les orxateries Panach, Daniel, Toni -tant l'establiment d'Alboraia com el de Port Saplaya - L’Obrador de Bou i La Xufera; les experiències Horta Viva i L’Alqueria María Llistar - Planta i Cull, l'hotel i restaurant La Mozaira, i els productors Panach, Daniel, Toni, L’Obrador de Bou, Món Orxata i Rin.

Per part seua, els ‘Ambaixadors’ són aquells membres del club situats en municipis d'influència d'Alboraia que actuen com a aparador del destí. S'inclouen en aquesta categoria les orxateries Daniel de Mercat Colón i carrer de la Mar, Subies de València, Massamagrell i Almàssera, Els Sariers, Dolz, Rin, La De l'horta (l'orxateria de Fartons Polo), Món Orxata - Coffee Shop, Calç Carrero, orxateria Alboraia a Madrid i L’Almàssera a Bétera, els productors Els Sariers i Subies i l'establiment Dolços d'Espanya.

El club compta amb una pàgina web pròpia www.artesanosdelahorchata.com on es poden consultar totes les empreses que formen part, la seua localització i els productes artesanals i experiències més emblemàtics de cadascuna.

Modificat el Divendres, 24 Març 2023 08:43