El Puig de Santa Maria, patrimoni, gastronomia i cultura al costat del Mediterrani

Dimecres, 18 Gener 2023 09:10 Escrit per  Publicat en El Puig-VAL Vist 131 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El municipi promociona en FITUR el Turisme Slow com a destí amigable i familiar ideal per a visitar en qualsevol època de l'any

 

La unió perfecta de gastronomia, platges, patrimoni, singularitat i qualitat. El Puig de Santa Maria és una localitat mediterrània que ha aconseguit la distinció de Municipi Turístic de Rellevància gràcies a la seua gran varietat d'atractius i a convertir-se en una alternativa ideal d'oci en oferir activitats i rutes durant tot l'any.

 

El Puig conjumina tradició i innovació, singularitat, hospitalitat i qualitat de servei aplicant un concepte de Turisme Slow, com un destí amigable, sostenible i accessible. Tot això queda recollit en el nou audiovisual turístic “Apunta't al Puig i a la seua finestra del temps”, que pretén emocionar al turista i motivar-li a visitar el destí.

 

A més, El Puig posa el focus a aconseguir l'acreditació de Municipi Turístic d'Excel·lència este mateix any, posant en marxa accions per a millorar la competitivitat, la sostenibilitat, l'accessibilitat i el posicionament com a destinació turística.

 

Aquest municipi compta amb afluència durant tot l'any gràcies a les visites guiades que ofereix pel seu ric patrimoni cultural. És possible visitar un dels seus monuments més emblemàtics, el Monestir de Santa María del Puig, erigit per ordre de Jaume I en 1237 i declarat Monument Historicoartístic Nacional en 1969, així com fer-se una passejada pels claustres, capelles i patis de la Cartoixa Ara Christi, declarada Bé d'Interés Cultura en 1996. A més, també compta amb l'opció de visitar el Castell de Jaume I, la Torre de Guaita i el conjunt de Refugis i Trinxeres, un dels millor conservats de la Comunitat Valenciana.

 

El Puig de Santa Maria ha presentat la seua nova marca turística amb singularitat i personalitat que representa els valors del Puig turístic: patrimonial, mediterrani, històric, divers, bona reputació, honestedat, tradició i innovació. La tipografia original de trets gòtics contundents que ens trasllada a temps històrics i a la impremta, combinada amb altres elements, com la silueta de la finestra, una al·legoria al campanar del Monestir de Santa Maria del Puig i al paisatge.

 

Esta localitat també té el Museu de la Impremta i les Arts Gràfiques, sent el primer d'Espanya i el segon més important d'Europa. En el seu interior es pot trobar una rèplica de la premsa de Gutenberg i un taller d'impremta del segle XV. Quant als béns de rellevància local, El Puig compta amb l'ermita de Sant Jordi, el Fumeral de la Conserveta i el retaule de la Mare de Déu.

 

Per als amants de la naturalesa, El Puig també pot ser eixe lloc de relaxació i desconnexió. Des de l'Ajuntament es proposen rutes per diferents ecosistemes naturals: l'horta, la marjal, les dunes, la muntanya… A través d'aquest passeig es poden observar els ocells que habiten en les zones humides i en els ecosistemes dunars, així com gaudir de la diversitat de paisatges oberts a la mar Mediterrània.

 

El Puig de Santa Maria presumeix de comptar amb cinc platges al llarg del seu litoral, tant d'arena com de pedres, amb una longitud de quatre quilòmetres. Totes elles estan molt ben equipades i compten amb dutxes, passarel·les, servei de vigilància i instal·lacions lúdiques per als més xicotets. Per als quals busquen més tranquil·litat, El Puig també compta amb cales.

 

Quant a la gastronomia, El Puig de Santa Maria aposta per la cuina mediterrània saludable que fusiona tant la tradició com la innovació i promou la sostenibilitat, l'autenticitat i la credibilitat. Per això, s'ha creat el Club de Producte Gastronòmic “Saborea El Puig”, format per 12 empreses que ofereixen una oferta cultural i gastronòmica amb diversitat de propostes elaborades amb ingredients de l'horta valenciana, de km 0 i productes amb denominació d'origen Comunitat Valenciana. El Puig està adherit a la Xarxa GastroTurística de la Comunitat Valenciana, impulsada per Turisme CV, amb la marca “L’Exquisit Mediterrani”, com a imatge d'excel·lència del producte agroalimentari.

 

Així mateix, també destaquen les diverses festes que es realitzen al llarg de l'any, com la festa de Sant Pere Nolasc, que se celebra l'últim diumenge de gener, en la qual els clavaris elaboren les típiques calderes d’arròs amb fessols i naps i les reparteixen entre tots els visitants que desitgen degustar-les, o les seues festes patronals al setembre en honor a Santa Maria dels Àngels, amb espectacles musicals, cavalcada i castells de focs artificials.

 

Aquest municipi ofereix més de 673 places hoteleres i 13.900 places de segona residència. Té un bon posicionament en l'organització de Turisme d'esdeveniments (MICE), ja que compta amb 5 salons de celebracions (3.380 places), singulars i històrics, que ofereixen un servei amb alts estàndards de qualitat: l'Hort de Santa Maria, Cartoixa d’Ara Christi, Camp Anníbal, Jardins la Hisenda i Jardins la Cartoixa.

La localitat destaca a la província de València com a destinació turística perquè reuneix tots els atractius d'una destinació turística excel·lent: patrimoni, gastronomia, platges i visites guiades tots els caps de setmana de l'any. Un poble amb un passat gloriós molt important que s'obri i dona la benvinguda a totes les persones que s'acosten a recórrer el seu interior i el seu entorn.

Modificat el Dimecres, 18 Gener 2023 09:11