Cómo preparar el jardín para la primavera

Divendres, 31 Març 2023 09:26

Se acerca el buen tiempo y nos indica que hemos de preparar nuestro jardín de los efectos del invierno. Así pues, con la llegada de la primavera da comienzo la preparación de nuestro jardín, ya que estimula la floración y reaviva los colores.

Los días son más largos, hay más horas de sol y apetece disfrutar de nuestro jardín al máximo. Por ello, vamos a darte una serie de consejos de preparación de la tierra y las plantas para que crezcan fuerte y luzcan esta primavera.

Primeramente, hay que proceder con la eliminación de las malas hierbas. El frío, la lluvia y las bajas temperaturas han pasado una mala jugada a nuestro jardín. Esto hace que abunden las malas hierbas y hay que erradicarlo. Para poder eliminar las malas hierbas se puede utilizar un escarificador. Este tipo de maquinaria sirve para la eliminación de musgo y de las malas hierbas. Además, activa la oxigenación en las zonas de raíces, renovando el césped. 

Otro equipo que puedes utilizar para cortar las malas hierbas es una desbrozadora. Este equipo es más ligero y fácil de manejar. 

Por otro lado, el terreno de nuestro jardín puede haber sufrido apelmazamiento debido al frío del invierno, haciendo que sea más complicado que vuelvan a brotar algunas plantas. Hay que eliminar todas las hojas, ramas y pantas muertas que encontremos en nuestro jardín.

Para ello, puedes utilizar un soplador y así limpiar, amontonar hojas y dejar un jardín limpio para poder trabajar en él. Por otro lado, puedes utilizar un pulverizador para la limpieza y desinfección de tu jardín. 

A continuación, vamos a preparar el terreno con una motoazada. Este tipo de maquinaria son muy fáciles de maniobrar y sirven para remover la tierra y dejar el terreno listo para poder trabajar en cultivos húmedos. 

Así pues, con la llegada de la primavera el césped va cogiendo un color verde y hemos de mantenerlo. Aunque en primavera no hace el calor del verano hay que regar las plantas y el césped a primera hora de la mañana o por la tarde.

Vamos a utilizar un cortacésped para dejar la hierba en perfecto estado. La mejor opción para un jardín pequeño es un cortacésped de batería, ya que es muy práctico y son muy silenciosos. Si en cambio tenemos un terreno mayor podemos decantarnos por uno con motor de combustión. 

Una vez que has terminado con las tareas más pesadas, queda decorar tu jardín a tu gusto para poder disfrutar de él esta primavera. Puedes poner macetas de distintos colores y un mobiliario cómodo para poder disfrutar de tu jardín toda la primavera.

Esperamos que estos consejos te sirvan de ayuda para que puedas disfrutar de tu jardín en primavera. Puedes consultar para alquiler cualquier equipo mencionado anteriormente en www.maximdomenech.es

 

P.I. Mas del Jutge, Calle el Perelló 85, Torrent

Tel: 691 46 06 78

www.maximdomenech.es

Entrevistem a la Reina i Àngel de Resurrecció i a les seues cambreres

 

Inmaculada Muñoz Palencia, té 29 anys, i es mestra de primària en una escola d’Alacant, li encanta llegir i estar en el amics.

 

És de la germandat de la Sanza Faç, des de que va nàixer, ja que la seua família per part de son pare viuen la Setmana Santa amb molta passió, i li ho han trasmés a ella. S’agüelo va se fundador de la Santa Faç, i està allí tota la seua família. Aixina que este any estarà en el cor partit perquè viurà com a Reina amb les Negacions de Pere, però ella és de la Santa Faç. Inma ens parla d’açò i moltes coses mes….

 

Com surt ser elegida Reina i com se sent ser la Reina de l’Encontre 2023?

Doncs, la veritat es que ha sigut una sort perquè quan li va tocar a le meua germandat no vaig poder ser, ja se tenen que donar moltes circunstàncies, i esta vegada, la germandat de les Negacions de Pere, li tocaba traure reina, però com no tenien i s’enteraren que jo volia ser vingueren a buscar-me. El meu perruquer Rubén, comenta que jo volia, i anarem a buscar als meus pares i per sorpresa digueren que si. Però clar açò va ser en el 2019, però no he pogut ser fins ara, per els dos any de paró que hem tingut per la pandèmia.La veritat es uqe aquest any tindré el cor partit entre les dos germandats igual que els meus cosins que serán pages en mi. Però estic molt contenta de viure-ho.

 

Cóm fou l’elecció de les cambreres i com és la vostra relació?

Dons, la veritat es que jo vaig anar buscant cambreres que podien ser , i mijançant una cosina meua vaig trobar a Berta, açò fou abans de pandèmia, i ja després trobarem a Ana, que s’agüelo es amic de la família, i sa mare ha sigut mestra meua, així que si que els coneixia. Finalment hem fet molt bona pinya, ja que encara que jo no puc estar sempre ací, quedem molt per a elegir coses i per a tots els actes i són un amor. Són un un torbellino quan se junten ja que fan molt de convoi perquè se coneixen del col·legi, però deprés estan series quan se te que estar. Sempre estan molt pendents de mi i que vaja sempre be, la relació és molt bona.

 

Parlem també amb elles, Berta i Anna

Anna Manzano Benavent té 11 anys i estudia 6é Primària en La Purísima de Torrent.

“Sóc de la Germandat de Les Negacions de Pere des de l’any passat.

El meu iaio Juan i els meus tios són de la Mare de Déu dels Dolors. La meua germana és de l’Oració de l’Hort. El germà del meu iaio, els seus fills i els meus cosins són del Devallament de la Creu”. Ens conta.

 

Berta Felipe Cabañero, té 10 anys i estudia quint de primària

“Sòc de la germandat de Jesús Nazareno des de l’any 2018 y de las Negacions de Pere desde el 2022. Ma mare és de la germandat de Jesús Nazareno.

 

Qué se sent poder gaudir la Setmana Santa com a cambreres de la Reina de l’Encontre 2023 i com va ser la vostra elecció?

ANA: Varen proposar a ma mare si volia que jo fora Cambrera de la Reina, Inma. Ella va ser alumna de ma mare i Berta, la meua companya cambrera, és amiga meua de l’escola. Jo estic molt contenta i il.lusionada i ja tinc ganes de participar i disfrutar dels actes i processons de la Setmana Santa de Torrent.

BERTA: Pues ma mare te una amiga Carmen, que coneixia un familiar de Inma, i arrel d’això, li ho proposaren a ma mare, açò va ser abanss de la pandèmia.

El ser cambrera de la Reina de l’Encontre i Àngel de Resurrecció és molt emocionant, perquè a mi la Setmana Santa m’encanta, i tindre el privilegi de representar d’aquesta  forma la Semana Santa es molt important.

 

Com es la vostra relació amb Inma?

ANA: Ens duguem molt bé amb Inma i la seua família. Inma està pendent sempre de Berta i de mi i ho passem bé juntes.

BERTA: la nostra relació és molt bona i molt propera, Inma compta amb nosaltres per a tot i ens fa partícips de tot, els seus pares Inma i Dani, i també el seu germà Juanda.

 

D’on vos ve la passió per la Setmana Santa?

ANA: Des de que jo era ben menuda, hem anat tota la família a vore les processons i l’Encontre Gloriós i participem en les celebracions de la nostra Parròquia de Sant Lluís Bertran.

BERTA: Ma mare des de molt xicoteta ens ha dut a la meua germana i ami a vore les processons i quan ja vaig ser un poco més major, que no me caía de son….me va apuntar a Jesús de Nazareno.

INMA: La meua passió me ve per m’agüelo per part de pare i per tota la seua familia, ja que he viscut la Setmana Santa desde que vaig nàixer.

 

Com creus que aneu a viure aquest any els actes?

INMA: Vaig a poder viure la Setmana Santa molt diferent, i podré descubrir noves poricesson, noves formes de fer germandats, i a conèixer a totes, i tot el que fan i adeprendre emolt més de la Setmana Santa Torrrentina.

ANA: Esperem disfrutar i viure la Setmana Santa amb sentiment i alegria, que faça bon oratge i que la gent puga eixir i acompanyar-nos en els diferents actes.

BERTA: Doncs de la Semana Santa espere poder-la disfrutar molt. Que no ploga com diu Anna, jajajaja,  i poder ser una bona representant.

 

Inma, com definiries la teua germandat i com ha sigut descobrir la germandat de les Negacions de Pere?

La meua germandat de la Santa Faç, per a mi es com familia, es com estar en casa, dsifrutar desde dins d’un altra forma, ja que ja coneixes a la junta i tot el món perquè són molt anys. I tmabñe me han recolçat molt. I sobre les Negacions de Pre, la veritat que ha sigut un descobriment és una germandat xioteta i molt familiar també, he manat a aconeixer- los i a tot el que han fet, s’han preocupat per tots els meus acte si el momenament a l’Auditori, a la fi com una segon familia, ja que enns han acollit tant a la meua familia com una part més de la seua germandat i amb molt de carinyo.

 

I la relació amb el germà major suprem Pepe?

Ell s’ha portat molt bé en tota la meua família, les cambreres els pajes amb tots i ha fet lo posible perque s’integrarem i se sentirem com en casa. La veritat que molt bé, molt contenta.

Quin es l’acte que esperes amb més il·lussió?

Apart, del diumenge Gloriòs, que será un dels actes més bonic i més important, espere amb molta il·lussió la processó del silenci el dijous, la esper pode viure desde dins, de reçar per tu mateixa, i viure-lo més íntimament. I el Sant Soterrar és processó que s’espera en ganes, ecara que eés d eles més llargues, l’emoció d’acompanyar ala mare de Déu, i que tota la prcessó és una catequesi de la vida de nostre Senyor, l’espere amb moltes ganes, malgrat el cansanci segur que la disfrute molt. I la gent podrá veure com ho viu cada germandat i la riquea dels passos de la nostra Setmana Torrentina i per a la gent que va en porcessó que ha demanat algo, que també l’esper amb molta il·lussió.

 

Contan’s el que pots desvelar del tratge que duràs Diumenge Gloriòs?

Te puc contar, que jo volia que el tratge duguera 3 coses molt importants per. A mi, que no puc desvelar, i que he aconseguit que tinga, estic molt contenta. Sobre el disseny s’inspirarem en un disseny d’una revista que era un model de Balenciaga i que al avegda s’havia inspirat en vestit d’una reina. Aixina que ens va a radar i partir d’ahí, anirem afegint coses que volia i m’agradaria que duguera i crec que va ser algo nou.

Puc dir que duré un adreç de algemesí d’Agustí i Amaia que li ho va fer a Maria l’anterioir reina i a Cristina Peris.

 

De la capa i els patges que en spots dir, dus algún color de la germandat de les negacions?

La llargària será de 7,5 metres, i aniran 14 patges, no va ser una capa que la gent espere, no va a ser una capa convencional. En el tratge de reina no, uno dels que portaré en la Setmana Santa si que farà un guiny als color de les Negacions , però per al tratge del Diumenge Gloriòs, veiem díficil quadrar els colors gris i blau oscur al tratge de Reina. 

 

El tratge es podrá visitar a partir de les 17.30 a la sala Cívica de l’Antic mercat a partir del dimecres 5 d’abril.

Los campamentos de verano son una valiosa alternativa para que los padres concilien con el trabajo mientras los niños se divierten, aprenden y hacen nuevos amigos.

Atendiendo esta necesidad, el Centro de Educación Bilingüe Bambú, ubicado en El Vedat de Torrent, abre las inscripciones para la edición 2023 de su Wild Camp, que año tras año se ha destacado por ofrecer un verano divertido e inolvidable, a través de juegos de equipo, creatividad y experimentación, en un auténtico ambiente campista.

Este año Bambú trae novedades. El campamento conserva la misma esencia y valores de convivencia y cooperación, pero añade dos itinerarios a escoger, con la finalidad de acoplarse a los intereses de los campistas que van desde los 3 hasta los 10 años.

Para los más arriesgados, que prefieren movimiento y experiencias al aire libre, el centro ha diseñado el Itinerario Aventurero, en el que avanzarán por rutas de senderismo, aprenderán de supervivencia, practicarán deportes como rugby, vóleibol, baloncesto, fútbol… y vivirán experiencias de multiaventura.

Para los que disfrutan de actividades con menor carga de adrenalina, la propuesta es el Itinerario Artístico, en el que aprenderán a pintar al óleo, sobre lienzo y cerámica, prepararán coreografías, formarán una orquesta, probarán su talento musical, montarán una obra de teatro y cocinarán deliciosas recetas.

En ambos itinerarios los participantes disfrutarán de los tradicionales juegos acuáticos, fiesta de la espuma, retos, risoterapia y la tradicional Noche estrellada, en la que los niños pernoctan en el campamento y viven uno de los momentos más mágicos y esperados del Wild Camp.

Las inscripciones para la temporada completa, del 26 de junio al 28 de julio, están abierta. Tienen dos opciones de horario: de 9:00h a 15:30h (con comedor) o de 9:00h a 13:30h (sin comedor). También ofrecen la posibilidad de un horario extra especial desde las 8:00h.

Para las familias interesadas en el Wild Camp Bambú 2023, la escuela pone a disposición su número de WhatsApp 657 82 48 03 y un formulario al que pueden acceder a través del código QR (en la portada).

El IVA en las procesiones

Divendres, 31 Març 2023 08:58

No por interés general, pero si por lo curioso del asunto, hoy me ha parecido bien poner en la mesa, o, mejor dicho, en la calle, lo siguiente.

Si no te has ido a la playa, estás viviendo la Semana Santa asistiendo a alguna de las Procesiones habituales; si estás sentado/a, has pagado por la silla y ha sido sólo por comodidad, la entidad organizadora te debe haber repercutido IVA, aun siendo una entidad sin ánimo de lucro. Si la contemplación no es libre y gratuita, esto es, que queda reservada en exclusiva a aquellas personas que pagan por ello, la venta de abonos de sillas y palcos para contemplar sentado tales desfiles constituye un servicio sujeto pero EXENTO del IVA.

Se entenderá que la contemplación de los desfiles procesionales no queda reservada en exclusiva a quien paga, cuando el público que no lo hace, aún sin tener acceso a las zonas de sillas o palcos, pudiera contemplar los desfiles procesionales con normalidad, en toda la Carrera Oficial o en parte de ella, por no existir obstáculo relevante que se lo impida.

Si el acceso al Recorrido Oficial, en todo o parte de su discurrir, para presenciar los desfiles procesionales fuese libre y gratuito, la venta de abonos de sillas y tribunas constituiría en tal supuesto un servicio sujeto y NO EXENTO del IVA, y al tipo general del 21%, puesto que el precio satisfecho no lo sería por la entrada sino únicamente por la utilización de las sillas y tribunas. En este supuesto estaríamos, pues, ante un desfile procesional de libre y gratuito acceso en el que algunas personas deciden pagar una determinada cantidad para alquilar una silla y verlo sentadas, en tanto que el resto del público lo contempla de pie”. Ha dicho el TEAC hace pocos meses.

Se trata de dos servicios distintos: la asistencia a los desfiles procesionales y el alquiler de sillas o palcos que permiten ver el desfile sentado.

Las procesiones de Semana Santa son calificadas cómo espectáculos culturales en vivo, reconocido en el Real Decreto 348/2017, de 8 de abril, que declara la Semana Santa como Manifestación Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial.

Por el carácter religioso, por su desarrollo en la vía pública y por la calificación jurídica de la entidad organizadora, nos puede llevar a pensar que el pago por el servicio no genera impuestos para quien cobra, ni los soporta quién se sienta. Pues no, no es así siempre. Algún día verán nuestros ojos a la “cofradía de la AEAT” a la cola y repartiendo requerimientos.

Pero tranquilo, no es tu problema, aquí quién debe estar atento es quien cobra.

Let’s GO!!!

Aparte del precio, la fiabilidad y la durabilidad del vehículo son probablemente los segundos factores más importantes. De hecho, según una encuesta realizada por Cox Automotive y KBB, la mayoría de los compradores de coches sitúan la fiabilidad del vehículo por encima de otros factores como la asequibilidad, la seguridad y el ahorro de combustible. Por eso es importante identificar las marcas de coches más fiables y las que conviene evitar.

 

Los expertos han analizado varios informes de investigación para ofrecerte las marcas de coches más fiables del mundo. Estos estudios muestran que los fabricantes de coches japoneses como Toyota, Mazda, Lexus y Honda son las marcas más destacadas. No es de extrañar, ya que los coches japoneses tienen fama de ser muy fiables. Comprar un coche fiable reduce los costes de propiedad y mantenimiento. Estos coches tienden a conservar su valor con el paso del tiempo, lo que significa que puedes obtener más dinero cuando quieras vender tu coche.

 

Aunque los coches modernos no están diseñados para durar, algunas marcas producen coches más fiables que otras. Estas son las 10 marcas que venden los coches más fiables.

 

10. Lincoln — Consumer Reports: 54/100.

 

Los coches Lincoln han sido un elemento básico en el mercado americano durante más de un siglo. Aunque no siempre han tenido un buen historial de fiabilidad, la última encuesta de Consumer Reports sitúa a la marca entre los coches más fiables con una puntuación media de 54 sobre 100.

El Lincoln Corsair 2023 es un modelo excelente. Además de ser el modelo nuevo de Lincoln más barato, también es uno de los SUV más fiables y el único coche estadounidense que aparece en la lista de los 10 coches más fiables de CR. El Lincoln Nautilus es otro coche robusto, que ayuda a situar a la marca Lincoln en el punto de mira de las marcas de coches más reputadas.

 

9. Kia — Consumer Reports: 54/100.

Los coches Kia se encuentran ahora entre los más fiables de Estados Unidos. En la última encuesta de fiabilidad de JD Power, la marca ocupó el tercer lugar en la clasificación general, superando a marcas populares como Toyota, Mazda y Honda.

RepairPal también le otorgó un impresionante índice de fiabilidad general de 4,0 sobre 5,0, superando el 54 sobre 100 de Consumer Reports. La fiabilidad general de la marca Kia se ve reforzada por modelos destacados como el Telluride, el Carnival, el EV6 y el K5.

 

8. Acura — Consumer Reports: 57/100.

Acura es la división de coches de lujo de Honda para Norteamérica, Canadá y otros mercados extranjeros. Pero a diferencia de la mayoría de las marcas de lujo como Mercedes Benz y Cadillac, Acura produce coches de lujo que son a la vez asequibles y fiables.

Con una puntuación de fiabilidad de 4,0 sobre 5,0, Acura ocupa el segundo lugar en la encuesta general de RepairPal. Modelos individuales de alta puntuación, como el TLX, MDX y RDX, ayudaron a la marca a obtener una puntuación media de 57 sobre 100 de Consumer Reports.

 

7. Subaru — Consumer Reports: 59/100.

Subaru no sólo fabrica coches fiables, los modelos Subaru también son muy populares en Estados Unidos por sus elevados estándares de seguridad, prestaciones, aspecto austero y excepcional practicidad, gracias a sus sistemas de tracción total de serie. Estos estándares le han valido a Subaru una legión de fieles seguidores y entusiastas en todo el mundo.

En la última encuesta de Consumer Reports, la marca japonesa obtuvo una puntuación de 59 sobre 100 en fiabilidad. El Subaru Crosstrek 2023 obtuvo la puntuación más alta con 80 puntos, seguido de cerca por el Forester con 75 puntos. Otros modelos de Subaru con fiabilidad media son el Impreza, Outback, Legacy y Ascent. RepairPal calificó la fiabilidad de Subaru con un 3,5 de 5,0.

 

6. Audi — Consumer Reports: 60/100.

Audi fue citada en su día como fuente de problemas de mantenimiento, pero en los últimos años ha mejorado considerablemente y se considera uno de los modelos más populares de Europa en cuanto a fiabilidad esperada. Mientras que muchos modelos de Audi tienden a ser caros, algunos modelos son sorprendentemente baratos de poseer y mantener.

RepairPal dio a Audi una puntuación de fiabilidad de 3,0 sobre 5,0. La marca alemana obtuvo la mejor puntuación en Consumer Reports, con una calificación de fiabilidad de 60 sobre 100. Algunos de los modelos de Audi mejor valorados en fiabilidad son el Audi A3, con una puntuación del 93,6% según What Car? y el Audi A4, con una puntuación de 80 sobre 100 según JD Power. Otros son el Audi A5, el A6 y el Audi TT.

 

5. Honda — Consumer Reports: 62/100.

Honda se clasificó muy alto en la fiabilidad del vehículo, obteniendo un 62/100 de Consumer Reports y un 4,0 con un 5,0 en RepairPal. Una de las razones de esta fiabilidad superior a la media es que el mantenimiento de los coches Honda suele ser barato.

La encuesta también mostró que, de media, los conductores visitan los centros de servicio para reparaciones no programadas aproximadamente una vez cada tres años. Los modelos Honda con una fiabilidad superior a la media son el Honda Accord, el Accord Hybrid, el Passport y el superpopular Civic.

 

4. BMW — Consumer Reports: 65/100.

Aunque la fiabilidad general de los coches alemanes se ha mantenido baja durante mucho tiempo, llama la atención que en 2023 BMW haya subido 10 puestos para unirse a los líderes en términos de fiabilidad. Según Consumer Reports, BMW ha igualado a Mazda con una puntuación media de fiabilidad de 65/100.

El fabricante de automóviles alemán debería agradecer al BMW Serie 3 su mejora en la puntuación de fiabilidad, con un impresionante 80 sobre 100. El BMW Serie 2 y el X1 también ganaron el premio JD Power a la calidad en el segmento de lujo pequeño, mientras que el Serie 7 se llevó la corona en el segmento de lujo grande. A pesar de esta mejora, BMW tiene reparaciones de coches bastante caras.

 

3. Mazda — Consumer Reports: 65/100.

Al igual que Toyota, Mazda cuenta con algunos de los coches más fiables, que duran mucho tiempo sin requerir reparaciones importantes. Esto, a su vez, convierte a los modelos de Mazda en algunos de los vehículos más robustos que existen. Además de la calidad de diseño y montaje, la mayoría de los modelos Mazda tienen plataformas idénticas, lo que contribuye a aumentar su fiabilidad. Si necesita piezas para su vehículo Mazda, puede encontrar una amplia gama de recambios para diferentes modelos Mazda a precios atractivos en tiendas online.

El modelo de Mazda que ha recibido la puntuación más alta en la encuesta de Consumer Reports es el MX-5 Miata. Con una puntuación de fiabilidad de 85, el Miata es también el quinto coche más fiable de toda la encuesta. Otros modelos individuales son el Mazda CX-3 y el CX-5, que destacan en la categoría de SUV.

 

2. Lexus — Consumer Reports: 72/100.

Como división de lujo de Toyota, prácticamente todo lo bueno de Toyota puede decirse también de Lexus. De hecho, Lexus es la única marca cuyos modelos han alcanzado una fiabilidad superior a la media.

Con una puntuación de 72 sobre 100 en Consumer Reports, Lexus iguala a Toyota en fiabilidad, pero esta última tiene más modelos, lo que afecta a la puntuación global de la marca. Según la encuesta, el Lexus GX es el segundo modelo de coche más fiable, con una puntuación de fiabilidad de 91/100. Otros modelos, como el Lexus NX, reforzaron la puntuación de fiabilidad de la marca.

 

1. Toyota — Consumer Reports: 72/100.

Con una puntuación media de fiabilidad de 72 sobre 100 según Consumer Reports, Toyota se ha convertido en la marca de coches más fiable en 2023. Durante décadas, el fabricante japonés ha sido la mejor marca de coches del mundo, al menos en términos de fiabilidad. Su reputación sigue vigente principalmente porque casi todos los modelos de Toyota tienen puntuaciones de fiabilidad por encima de la media.

El modelo Toyota más robusto y el coche más fiable de toda la encuesta de Consumer Report fue el Toyota Corolla Hybrid 2023, con una puntuación de fiabilidad de 93 sobre 100. Excelente.

La Biblioteca Municipal d'Aldaia exposa la seua nova programació per al mes d'abril amb activitats culturals i participatives per a tots els públics

 

La Biblioteca Pública Municipal d'Aldaia ha presentat la seua nova programació per al mes d'abril amb multitud de novetats i activitats culturals. El pròxim dia 4 començarà la nova temporada amb una sessió del club de lectura. Però serà de l'11 al 14 d'abril quan l'ambient de pasqua òmpliga tots els racons de la Biblioteca Municipal, amb «Un viatge per les tradicions pasqüeres», un taller de jocs tradicionals per a xiquets i xiquetes d'entre 8 i 11 anys.


D'altra banda, els tallers per a tots els públics seran protagonistes este mes d'abril. Les temàtiques són molt diverses: «lettering» a càrrec de Gemma Muñoz el 12 d'abril, «Els inicis de la novel·la negra» per Héctor Riccio el dia 18, o «Les escriptures perdudes» de Sara Bono el 19 d'abril, una oportunitat d'explorar de l'evolució de l'escriptura des de l'escriptura cuneïforme (tauletes de fang), els jeroglífics (papirs), la medieval fins a l'actualitat. També hi ha lloc per als més menuts i menudes de la població amb una nova edició de la «Bebeteca» el pròxim 27 d'abril.


El 26 d'abril de 2023 a les 19 h serà el lliurament de premis del Certamen Literari Juvenil Cristòfor Aguado i Medina així com la presentació del llibre de les obres guanyadores del Certamen; un dels actes més esperats que ja va per la seua 36na edició i cada vegada compta amb més participants.

A més, del 27 d'abril al 12 de maig tindrà lloc la Campanya de contacontes en francés per a l'alumnat de secundària i batxiller de l'IES Beatriu Civera, l'IES Carles Salvador i l'IES Salvador Gadea.

Finalment, s'incorporen mensualment al fons de la biblioteca novetats bibliogràfiques per a totes les edats de ficció i no-ficció i es donarà un obsequi d'una llibreta amb una selecció bibliogràfica de llibres que pots trobar a la Biblioteca d'Aldaia i en la que, a més, cada persona podrà anotar les seues lectures.

L'Ajuntament ha recuperat el material inèdit cedit per Manolo Martín Quiles i Salvador Hervás ‘Ofegagats’, un document audiovisual històric gravat entre 1990 i 1991 que va ser presentat ahir i ja està disponible en Youtube

El TAC Catarroja es va vestir de gala en la vesprada d'ahir per a retre homenatge als productors d'arròs locals. El motiu va ser l'estrena del documental que recull tot el procés de producció de l'arròs, des de la sembra fins a la venda a les botigues d'alimentació. D'aquesta manera, l'Ajuntament de Catarroja ha recuperat el material inèdit cedit per Manolo Martín Quiles i Salvador Hervás Ribes ‘Ofegagats’, un document audiovisual històric gravat entre 1990 i 1991 que ja està disponible en Youtube.


“Quan aquest material va arribar al meu despatx no vaig dubtar que havia de ser recuperat i que Catarroja, com a Ciutat Educadora, els devia als productors d'arròs locals un homenatge que estiguera a l'altura del treball que fan per la conservació del nostre territori i el progrés econòmic del poble. Ha sigut un acte que ha barrejat el component emocional i que ens ha servit per agrair a Voro i Manolo aquesta iniciativa que van tindre fa 33 anys de documentar tot el procés i així honrar als nostres productors”, explica Jesús Monzó, alcalde de Catarroja.


L'acte, que va estar presentat pel regidor de Comunicació Social, Xavi Bellot, va començar amb el record a les persones que ja no es troben amb nosaltres amb la presència de les seues famílies, les quals van rebre de la mà de l'alcalde, Jesús Monzó, i la consellera d'Agricultura, Isaura Navarro, un diploma commemoratiu. A continuació, van anar pujant un a un, una representació dels productors d'arròs de Catarroja i també Manolo Martín, l'encarregat de gravar les imatges que van donar origen a aquest acte d'homenatge.


Prèviament el públic assistent, que va omplir el Teatre Auditori, va poder presenciar el resultat de l'edició de les imatges. Un material audiovisual de 17 minuts en el qual s'ha documentat tot el procés i que amb l'ajuda dels seus protagonistes, Salvador Hervás i Manolo Martín, s'ha aconseguit completar en un treball de restauració, complex, però que al final ha donat un resultat digne de recordar i guardar com a peça històrica i part de la memòria col·lectiva de Catarroja.


La peça audiovisual es pot visionar a través del canal de Youtube de l'Ajuntament de Cataroja que serà un fidel testimoni per a tothom de com es realitza tot el procés de producció d'arròs i de dignificar la labor dels nostres productors en el manteniment del territori i tradicions.

L'esdeveniment celebrat a Segòvia ha abordat el repte demogràfic i la millor cohesió per a les zones rurals amb baixa densitat de població.

La Mancomunitat de l'Horta Sud ha presentat la seua estratègia turística per a la comarca com a exemple de bones pràctiques en un esdeveniment organitzat per la plataforma europea Partenalia a Segòvia en el qual s'ha abordat el repte demogràfic i la millor cohesió per a les zones rurals amb baixa densitat de població. El president de la Mancomunitat José Francisco Cabanes ha sigut l'encarregat de realitzar la presentació.
Durant la seua intervenció, el també alcalde de Sedaví ha realitzat un recorregut per les accions que en matèria turística està realitzant la Mancomunitat de l'Horta Sud. D'aquesta manera s'ha posat en valor l'estratègia de visibilització amb presència en l'última edició de FITUR o en la setmana europea de les Ciutats i Regions a Brussel·les.
Cabanes ha defensat el turisme com a motor econòmic i generador d'ocupació com a eina en la lluita contra la despoblació de les zones rurals. I ha posat com a exemple a l'Horta Sud, un enclavament influenciat per la ciutat de València que, encara que no compte amb atractius turístics a l'ús, pot convertir les seues fortaleses en propostes turístiques interessants per als visitants.
"Encara que de manera individual pot ser que no tinguem el potencial per a atraure turisme, de manera conjunta som un atractiu. Tenim naturalesa amb l'Albufera, història amb es Castell d'Alaquàs o les torres musulmanes repartides per la comarca, tenim gastronomia i les nostres festes i tradicions moltes d'elles úniques a Espanya", ha assenyalat Cabanes.
Finalment, el president de la Mancomunitat de l'Horta Sud ha assenyalat les pròximes actuacions en matèria turística que es plantegen des de l'entitat comarcal com el Pla de Dinamització i Governança Turística amb Generalitat i Diputació que assegurarà una inversió en la matèria de prop d'un milió d'euros i la certificació de la comarca de l'Horta Sud com a Destinació Turística Intel·ligent que l'ajudarà a poder atraure finançament procedent d'Europa.
Fira dels Comarques
La Mancomunitat de l'Horta Sud participarà en la pròxima edició de la Fira dels Comarques organitzada per la Diputació de València i que tindrà lloc els pròxims 31 de març i 1 i 2 d'abril en la plaça de bous de València. Durant tot el cap de setmana els municipis de la comarca tindran l'oportunitat de promocionar-se en una de les fires turístiques regionals més importants de la Comunitat Valenciana.

Pàgina 1 de 2851