La Diputació de València i Piroval han presentat este dilluns la tercera edició de ‘Torna la Llum’, la iniciativa impulsada per l'Associació de Pirotècnics de la Comunitat i subvencionada per la corporació provincial que va nàixer en el context de la pandèmia per a contribuir a la reactivació de sectors tradicionals com el de la pirotècnia i que consistix en el tret simultani d'espectacles pirotècnics en diferents municipis de la província.

 

En esta ocasió, la novetat és que els espectacles pirotècnics organitzats per Piroval amb el suport econòmic de la Diputació seran mascletaes i es dispararan dimarts que ve 6 de desembre, Dia de la Constitució. El tercer Torna la Llum arribarà a 14 municipis de huit comarques: Alberic, Carcaixent, Alzira i Algemesí a la Ribera Alta; Foios i Godella a L'Horta Nord; Catarroja a L'Horta Sud; Benaguasil i Riba-roja al Camp de Túria; Chiva en L’Hoya; Canals a La Costera; Aielo de Malferit a La Vall d'Albaida; i Requena i Utiel a la comarca que porta el nom dels dos municipis.

 

El president de la Diputació, Toni Gaspar, ha avançat que esta serà “l'última edició del Torna la Llum en el format que coneixem des de la seua aparició després d'aquells mesos durs del confinament, quan decidim que era necessari estar al costat de sectors tradicionals com el de la pirotècnia que l'estaven passant mal en detindre's tot i cancel·lar-se les celebracions que donen sentit a la seua activitat”. “Continuarem recolzant a estos col·lectius tan arrelats als nostres pobles i que porten la nostra identitat per tot el món, però serà a través d'altres fórmules de col·laboració que donen resposta a les necessitats de cada moment”, ha afegit Gaspar, qui ha donat l'enhorabona a l'artista faller Iván Tortajada pel cartell de l'esdeveniment.

 

Per part seua, la presidenta de Piroval, Mª José Lora, ha valorat “la implicació que va tindre la Diputació en un moment molt difícil per al sector pirotècnic i l'ajuda que ens ha vingut prestant estos anys per a contribuir a la reactivació”. La representant del col·lectiu pirotècnic autonòmic ha assenyalat que treballaran en “noves idees i projectes que permeten mantindre els vincles amb la Diputació, una institució que, igual que les nostres empreses, treballen en contacte directe amb els ajuntaments”.

 

Torna la Llum

‘Torna la Llum’ és el nom amb el qual la Diputació i Piroval van batejar la iniciativa conjunta per a ajudar el sector pirotècnic a recuperar activitat després dels mesos de fortes restriccions a causa de la COVID-19. La corporació que presidix Toni Gaspar va invertir 300.000 euros en els 15 castells disparats simultàniament al juliol de 2020, amb més de 7.000 quilos de material pirotècnic. En 2021 va donar continuïtat a esta línia d'ajuda per a finançar la segona edició d'un esdeveniment múltiple que es va traslladar al 9 d’Octubre, Dia de la Comunitat Valenciana.

 

La tercera i última edició d'esta iniciativa basada a “col·laborar, cooperar i consensuar” en un món que canvia ràpid i en el qual les institucions “han de caminar de la mà de la societat civil”, se celebrarà al desembre, el Dia de la Constitució, amb la mateixa aportació provincial i mascletaes en 14 municipis.

 

El pirotècnic és un dels sectors tradicionals amb els quals col·labora la Diputació, a través de l'àrea de Presidència, per a dinamitzar l'activitat del teixit productiu de la província. En total, més d'un milió d'euros anuals que la corporació distribuïx entre el Gremi d'Artistes Fallers, Piroval, l'Associació Nacional de Floristes, el Gremi Artesà de Sastres i Modistes, el Gremi Artesà d'Indumentària Valenciana i les comissions falleres.

 

Alaquàs va retre ahir diumenge 28 de novembre homenatge a les dones i xiquetes que al llarg de la història han ocupat el càrrec de Falleres Majors d’Alaquàs. L’acte, que se celebra amb motiu del 40 aniversari de Junta Local Fallera, va tindre lloc al Castell d’Alaquàs a càrrec de l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura i el Regidor de Falles, Alejandro Ramos.

 

En l’acte van desfilar per l’escenari una gran part de les dones i xiquetes que amb el seu esforç han mantingut viu l’interès per fomentar les festes tradicionals com a màximes representants. Van ser obsequiades amb el corbatí que des de l’any 1988 van imposant a l’estendard, uns corbatins que han penjat de l’estendard passejant pels carrers del nostre poble i ara es el moment de tornar a les mans que un dia els van nugar. La desfilada va ser tancada per les Falleres Majors d’Alaquàs de l’any 2023, Vera Martínez Silla i Carolina Sanchis Mengod.

 

A continuació, l’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, va destacar que aquest “aniversari és tot un reconeixement a l’extraordinari treball de totes les persones que han conformat la Junta Local Fallera al llarg del temps. Presidentes, presidents i components de les juntes directives que durant la seua història han dirigit aquesta nau sent part fonamental per donar vida a la nostra festa. També és un premi a totes aquestes generacions de fallers que han transmès amb orgull de pares a fills els rituals de la nostra festa, recreant-la i mantenint-la viva”. I per descomptat, a les Falleres Majors, “dones que proveniu de les diferents comissions del nostre poble, on l’amor, l’entrega i la dedicació per les falles no té límits”.

 

La Junta Local Fallera d’Alaquàs va nàixer oficialment l’any 1982 com a iniciativa d’un grup de fallers i falleres de diverses comissions de la població. No obstant això, cinc anys abans ja s'aspirava a constituir una entitat que agrupara totes les comissions falleres de la ciutat i treballara conjuntament per les festes valencianes. De fet, abans de la constitució oficial de Junta Local, hi hagueren divereses dones que van ser precursores al càrrec de Fallera Major. No va ser fins quatre anys mes tard, a l’any 1986, quan es va ocupar el càrrec de Fallera Major Infantil, sent la primera Cristina Coloma i García. Des d’aleshores, any rere any diferents dones d’Alaquàs han portat l’escut de l’entitat.

 

Informa Nou Horta. Alaquàs

El concurs de Literatura Breu ‘Vila de Mislata’ 2022 ja coneix als seus guanyadors i guanyadores. El Centre Cultural Carmen Alborch acollia l'acte de lliurament dels premis d'aquesta edició, i ja van vint, d'aquest prestigiós certamen de poesia i narrativa, que cada any augmenta en participació i qualitat dels treballs presentats.

 

La regidora de Cultura, Pepi Luján, va ser l'encarregada d'entregar els guardons, al costat dels membres del jurat, a les 5 persones guanyadores del concurs literari que premia obres breus, tant en poesia com en narrativa, en les dos llengües oficials de la Comunitat Valenciana. En el seu discurs va posar en valor el certamen ‘Vila de Mislata’, que “va nàixer per a contribuir a la difusió cultural descobrint talents i fomentant els valors literaris i l'expressió escrita, i hui dia és un referent, una plataforma que contribuix a incentivar la creació entre els i les amants de la poesia i el conte curt”.

 

El primer premi a conéixer-se ha sigut el que s'atorga a l'autor o autora de Mislata, i que en aquesta edició ha anat a parar a José Carlos Priego Martínez, per la seua obra Sadaqah. Els premis de narrativa en valencià i castellà han sigut per a Josep Bernat Santacreu Baidal, pel relat Temporal de Llevant i María de la Mar Peña Martínez, per l'obra El corazón y el sombrero, respectivament. En la modalitat de poesia en castellà, el guardó ha recaigut en Katy Parra, pel seu poemari Paisajes rotos, mentre que, en valencià, el premi se l'ha emportat Mercè Climent, per la seua obra La mar i l’home.

 

En l'edició d'enguany són 235 treballs, remesos des de diferents llocs d'Espanya i des de fora del nostre país, els que han concorregut en les diferents modalitats. Un èxit que s'espera tornar a repetir en la vint-i-unena edició dels premis i que obrirà pròximament la seua convocatòria. Els treballs premiats han sigut publicats com plaquettes, en edició de 500 exemplars, dins de la col·lecció “Literatura Breu” de l'Ajuntament de Mislata.

 

La gala de premis va comptar, a més, amb l'actuació del grup de música a capella Primital Brothers, amb el seu espectacle Primital Prime.

 

Informa Nou Horta. Mislata

L'Ajuntament d'Alboraia i la Junta Local contra el Càncer han recaptat 3.740 euros en la marxa solidària 5.5K que ha tingut lloc aquest diumenge, 27 de novembre. Es tracta d'una experiència esportiva que travessa el nucli tradicional i l'horta, dues dels principals tresors turístics de la localitat que suposen un atractiu important en les iniciatives esportives d'aquest tipus.

 

Per a aconseguir la citada recaptació, més de 800 persones han participat en aquesta prova no competitiva que ha format part del circuit RunCáncer 2022. No és la primera vegada que es duu a terme una proposta d'aquest tipus, ja que en anteriors ocasions, l'Ajuntament d'Alboraia ha provat amb marxes similars en les mateixes dates amb una resposta molt positiva del veïnat.

 

Les persones participants van gaudir d'un avituallament al final de la marxa, amb orxata i fartons.

 

L'alcalde d'Alboraia, Miguel Chavarría, i la regidora de Salut, Susana Cazorla, acompanyats per membres de la Corporació Municipal, van donar l'eixida al costat de la Junta Local contra el Càncer. El primer edil destaca la resposta molt positiva d'aquesta mena d'esdeveniments: "Alboraia és un poble molt solidari i els nostres veïns i veïnes responen sempre en massa. Durant l'any, l'Ajuntament col·labora i organitza propostes solidàries, especialment a través d'activitats que fomenten una vida activa i sana".

 

La marxa solidària 5,5K se suma, així, als esdeveniments que tots dos actors realitzen al llarg de l'any. La 10K Alboraia contra el Càncer és el màxim exponent, l'última edició del qual va recaptar a principis d'estiu més de 11.000 euros en benefici de la Junta Local contra el Càncer, si bé es duen a terme altres activitats com l'acapte o un sopar solidari.
 

Informa Nou Horta. Alboraia

Alcàsser acollirà el 30 de novembre, Dia Internacional de la Ciutat Educadora, un cinefòrum per a reflexionar al voltant dels conflictes violents i armats. Aquesta activitat s'emmarca dins de la tercera edició del projecte "València per la Pau", desenvolupat pel Fons Valencià per la Solidaritat i cofinançat per la Diputació de València, sent l'objectiu d'aquest projecte acostar l'ODS número 16 (Pau, Justícia i Institucions Sòlides) a la població de diferents municipis valencians, conscienciant al voltant de la construcció de societats pacífiques, justes i amb institucions democràtiques que respecten les llibertats i els drets humans.

 

El documental d'investigació dirigit a la ciutadania general – i amb entrada lliure i gratuïta – es projectarà el mateix dimecres 30 de novembre, a les 17.00 h, al Centre Cultural del municipi de l'Horta Sud (C/ Dionisi Chanzá, s/n). L'audiovisual, anomenat "Els Fils del Tauler", està realitzat pel Col·lectiu Mirades i parla sobre les causes i conseqüències que generen els conflictes bèl·lics. La projecció del documental estarà seguida d'un espai per a la reflexió que comptarà amb la participació de Josep Gayà, director del documental; Claudia García Giraldo, refugiada colombiana; Fatma Salka, refugiada sahrauí; i del públic assistent. "Els Fils del Tauler" ha estat premiat com a millor documental en la categoria de migmetratge del Festival Internacional de Cine de la No-Violència Activa.

 

Acompanyant al cinefòrum municipal, es realitzarà la lectura d'un manifest amb motiu del Dia Internacional de la Ciutat Educadora per part d'Eva Zamora, alcaldessa d'Alcàsser, i de Cristina Lucendo, regidora d'Educació. També es farà una lectura de poemes per la pau de diferents nacionalitats per part de veïnat de diverses edats i orígens.

 

A més, alumnat i personal docent de diferents centres educatius d'Alcàsser, també se sensibilitzarà al voltant de la cultura de pau i la no-violència mitjançant el desenvolupament del mateix cinefòrum durant el matí del 30 de novembre.

 

El Fons Valencià per la Solidaritat, l'associació per la cooperació internacional i l'educació per al desenvolupament dels ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana

El Fons Valencià és l'associació d'entitats locals de la Comunitat Valenciana que té com a objectius realitzar i finançar projectes de cooperació internacional i d'educació per al desenvolupament, amb les aportacions econòmiques que cada any fan els seus socis (ajuntaments i mancomunitats de la Comunitat Valenciana). Actualment, el Fons compta amb 137 entitats locals valencianes sòcies (128 ajuntaments i 9 mancomunitats) i concentra les seues actuacions de cooperació descentralitzada a l'Equador, Bolívia i el Salvador, així com en països en situacions d'emergència. Així mateix, realitza projectes de sensibilització cap a un desenvolupament humà, equitatiu, just i sostenible entre la població de les entitats locals sòcies del Fons, i a la ciutadania valenciana en general.

 

La relació entre els municipis del sud i el Fons ve donada per la participació municipalista i descentralitzada en polítiques de cooperació per al desenvolupament social i econòmic, amb la col·laboració en projectes nascuts de les necessitats concretes i locals, i sol·licitats pels mateixos municipis o a través de contraparts, com ara les ONGD. La participació en els projectes de cooperació sempre té com a objectius, de totes les parts col·laboradores, el respecte cap a la cultura local i l'absorció mútua de coneixements i experiències.

 

Informa Nou Horta. Alcàsser

L'Ajuntament de Massanassa s'adhereix a la campanya presentada per la Mancomunitat de l'Horta Sud per a crear un cens d'ADN caní municipal que millorarà la identificació dels animals en cas de robatori o pèrdua, així com també controlar la pràctica incívica de l'abandó de la femta canina en la via pública de la localitat.


Els veïns i veïnes de Massanassa, així com de la resta de municipis dels 20 que conformen la comarca, poden sol·licitar fins al 31 de desembre de 2022 un bo gratuït per a la realització de la prova de l'ADN del seu gos en les més de 60 clíniques veterinàries adherides al programa. La prova és totalment indolora per al ca, on s'extrau l'ADN a través de la pròpia saliva. Les clíniques veterinàries de Massanassa són les següents: Miscota (Av. Generalitat Valenciana, 18), Consultori Veterinari Divendres (Pl. Parc Camp del Túria, 6), Veterinaris Massanassa (C/Doctor Gil López, 35), Vetfamily (Av. Blasco Ibáñez, 140) i Clínica Veterinària Arenal (C/Concepció Arenal, 22).


La sol·licitud del bo pot realitzar-se de manera telemàtica a través de la pàgina web: https://mancomunidadhortasud.adncanino.es en el botó de “Accés Ciutadans”. La persona propietària haurà d'emplenar els camps indicats que consisteixen a introduir el microxip, nom de l'animal i trets, telèfon mòbil, adreça, entre altres dades identificatives.


Després de la validació de les dades per l'ajuntament, s'enviarà un SMS al propietari o a la propietària per a sol·licitar cita amb una de les clíniques veterinàries i fer la prova gratuïta. Per a la realització de les proves en les clíniques, el termini finalitzarà el pròxim 31 de gener de 2023. Després de la finalització del període voluntari per a sol·licitar el bo gratuït, les persones propietàries hauran d'abonar el preu de la prova marcat en 36,40 euros.


A més, es farà lliurament a cada ca inscrit en el cens genètic municipal, d'un carnet identificatiu de l'animal i una xapa amb un codi QR que permetrà accedir al nom del gos, al telèfon de la persona propietària i també a la seua adreça de la localitat on pertany.


La Mancomunitat de l'Horta Sud treballa també amb els ajuntaments en l'homogeneïtzació de les ordenances de tinença d'animals de cadascun d'ells per a estendre l'obligació que les mascotes estiguen registrades en el nou cens d'ADN caní. Esta nova ordenança, que aprovaran tots els consistoris, establirà també la mateixa sanció per als comportaments incívics de no recollir la femta dels animals. La femta abandonada als carrers podran ser comparades amb el nou cens i d'esta manera es podrà localitzar als infractors.

 

Informa Nou Horta. Massanassa

Alaquàs va acollir amb èxit el dissabte 26 de novembre la final de la XXIIIa edició del Ral·li Ciutat de València, Memorial Javi Sanz així com el lliurament de trofeus. L’Alcalde d’Alaquàs, Toni Saura, el Regidor d’Esports, Fran Evangelista i la Regidora de Festes, Sandra Conde, van ser els encarregats de lliurar els trofeus junt amb les entitats organitzadores.

 

Els valencians Toni Ariete i Noemi Garrido van guanyar el ral·lie i es van proclamar Campions de Ral·lis de la Comunitat Valenciana 2022. La segona posició va ser per al murcià Carlos Córdoba copilotat per Diego Fuentes. El tercer classificat va ser per a Fernando Ponce i Nacho Aviñó.

 

Pel que fa als Històrics, l'alacantí Pepe Santamaría amb Pablo Uclés a la dreta es van alçar amb la primera posició dels vehicles Històrics anteriors a l'any 1981, i per tant es proclamen Campions autonòmics absoluts d'Històrics Pre-81 de l'any 2022.

 

Dels 50 participants en la categoria del Ral·li de velocitat que estaven inscrits, tan sols 26 d'ells van arribar al final d'aquest, la qual cosa dona una idea del dur i complicat que ha estat el nou recorregut ideat pel Comitè Organitzador de la prova, composat per 10 Trams Cronometrats, més de 430 Km de recorregut i gairebé 140 Km. d'ells cronometrats.

 

Pel que fa a la categoria de Regularitat, en la Regularitat Sport, primera posició per a l'equip de Gandia format per Roberto Mora i Manolo Palanca. En la categoria de Regularitat 55 Km/h, vencia l'equip valencià format per Javier Cervera i Caty Pineda, mentre que, en la categoria de Regularitat Clàssica, cap participant va acabar la prova, quedant per tant deserta aquesta classificació.

 

La prova, puntuable per al campionat de la la Federació Valenciana i per al Campionat d'Aragó de Rallyes, ha sigut organitzada per l'Escuderia Bengala i l'Ajuntament d'Alaquàs i ha comptat amb el suport de la Federació d'Automobilisme de la Comunitat Valenciana (FACV), l'Ajuntament de València i la Fundació Esportiva Municipal de la ciutat de València.

 

Tota la informació i resultats es pot consultar ací: https://www.rallyeciudadvalencia.com/

 

Informa Nou Horta. Alaquàs

Rafelbunyol inverteix en el seu Espai Jove

Dilluns, 28 Novembre 2022 14:29

La Regidoria de Joventut de l'Ajuntament de Rafelbunyol ha invertit més de 4000€ en la compra de material i millora de les instal·lacions del seu Espai Jove.

 

Nou mobiliari de magatzematge, llibres, jocs de taula, videojocs, un rellotge i una pissarra nous, al costat de material fungible són algunes de les millores implementades en l'Espai Jove.

 

L'Espai Jove que va ser inaugurat el mes de març passat ha gaudit de gran acceptació per la ciutadania jove i compta amb una programació estable de la més diversa índole.

 

Rosa Azor, regidora de Joventut, ha explicat que "en els últims mesos s'han organitzat activitats molt diverses per a la joventut. Ha sigut gràcies a aquest ús continuat, que s'han generat noves necessitats que s'han cobert amb aquesta nova inversió."

 

"Una de les nostres prioritats és continuar apostant per la joventut, per donar-los les millors instal·lacions, en un espai que fomente la seua independència i proveir-lo del material necessari per a dur a terme una dinamització constant" afirma Fran López, alcalde de Rafelbunyol.

 

Informa Nou Horta. Rafelbunyol

Pàgina 1 de 2707