Meliana passa del 12% al 57% de recollida separativa en un mes

Dijous, 26 Gener 2023 16:49 Escrit per  Publicat en Meliana-VAL Vist 87 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Meliana, una població de 10.881 habitants de la comarca de l’Horta Nord, és el primer municipi de l’àrea metropolitana de València a implantar per a tota la població el sistema porta a porta per a la recollida dels residus sòlids urbans, el fem. El servei començava el 28 de novembre i, ara, l’Ajuntament ja disposa de les dades completes del primer mes de funcionament.


Com explica l’alcalde, Josep Riera: “Les primeres dades assolides confirmen les indicacions dels diferents estudis i informes que la corporació ha estat elaborant els últims anys per a definir el sistema de recollida en el nou contracte que es va adjudicar l’any passat i que també es recollia en el Pla local de gestió de residus domèstics i assimilables aprovat a final de 2021, el sistema porta a porta, considerat com el més eficaç per a la separació dels residus en origen”. Així, en només un mes, el desembre passat, en el cas de Meliana s’ha passat d’un 12% de separativa en origen, als domicilis mateix, al 57%. Després de 30 anys amb el sistema de contenidors oberts, el percentatge de la localitat era molt baix i estava lluny del 55% exigit per la normativa europea, estatal i autonòmica per al 2025. El sistema porta a porta confirma la seua eficàcia per a assolir bons percentatges en poc de temps.


En aquest sentit, Joan Piquer, director general de Qualitat i Educació Ambiental incideix: “Els resultats encara són millors si tenim en compte el procés que se segueix a les plantes de tractament i que, en el cas de Meliana, suposa enviar als abocadors moltes menys tones de residus. En un mes, Meliana ha passat d’enviar a l’abocador més del 50% dels seus residus domèstics a enviar-ne només un 22 % i ha reduït fins a quasi 8 vegades la generació de residus a abocador.
Meliana utilitza, com tota la zona Emtre, l’abocador de rebuig de les plantes de tractament de l’entitat metropolitana que està a Dos Aigües, el tercer abocador més gran d’Espanya. Però amb aquesta transformació de la recollida separada en origen, Meliana ha passat a ser el municipi més gran que més recicla de tota la Comunitat Valenciana. Enhorabona i orgull de veïnes i veïns de Meliana. Segur que la recollida diària o la seua implantació a alguns carrers del municipi es pot millora amb el temps, com tot, però les dades ambientals són inapel·lables. Meliana recupera a hores d’ara el 78 % dels seus residus domèstics.”


Pel que fa a les dades concretes del mes de desembre, comparant els anys 2021 i 2022, tenim que els 306.940 kg de resta s’han reduït a 92.840 kg, ja que per primera vegada s’ha separat l’orgànica, que han suposat un total de 74.580 kg. Una altra dada significativa és la dels envasos lleugers i el plàstic, que quasi s’ha triplicat en passar de 9.080 kg a 23.600 kg. No ocorre el mateix amb el paper i cartró, que es manté estable i inclús baixa, un aspecte que caldrà observar. Passa de 12.570 kg en desembre de 2021 a 10.520 kg el mateix mes de 2022. També és significatiu l’augment del vidre, l’única fracció per a la qual es mantenen els contenidors al carrer, que passa de 13.900 kg a 22.660 kg. Això indica que abans una part important del vidre no se separava i es depositava directament en el contenidor verd de resta.


D’altra banda, el màxim responsable municipal destaca: “Si es van confirmant aquestes dades en els pròxims mesos, no només estarem contribuint a una millora mediambiental evident, sinó que també comportarà beneficis econòmics per a l’Ajuntament i per al veïnat de Meliana”. Així, com ressaltava l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus en una informació recent, separar millor en origen i enviar menys tones als abocadors implicarà pagar menys pel nou impost estatal per dipòsit en abocador, que ha entrat en vigor enguany mateix. A més, l’Ajuntament augmentarà els ingressos per la valorització dels residus, especialment els envasos lleugers i el plàstic. Per això, conclou Riera: “L’Ajuntament aprovarà mesures per a incentivar la participació i la implicació de la ciutadania en el funcionament del nou sistema, tal com estableix també la normativa vident”. Així, la primera mesura serà el lliurament d’uns bons comercials per a poder utilitzar en els establiments locals, i el següent pas serà traslladar els incentius a les taxes de recollida i de tractament dels residus.


Finalment, el director general valora el pas que ha fet Meliana: “Cada volta són més els municipis valencians que opten pel sistema de recollida porta a porta, i que Meliana ho haja fet a l’àrea metropolitana de València és molt important. De fet, també és el model que s’impulsa des de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica”. Així, en la resolució recent de les ajudes per a la implantació de noves recollides separades, especialment biorresidus, i millora de les existents, s’ha valorat específicament amb 20 punts la implantació del sistema porta a porta. En el cas de Meliana, l’ajuda rebuda és de 140.713,25 € gràcies, entre altres, a eixos 20 punts. Una ajuda a la qual cal afegir els 12.523,06 € concedits per la mateixa Conselleria per la contractació dels dos educadors ambientals, i els 30.000 € atorgats per la Diputació amb el pla Reacciona per la implantació del porta a porta dins del Pla local de gestió de residus domèstics i assimilables de Meliana (PLGR). Així mateix, el director general ha informat que la Diputació de València està analitzant fer una línia de subvenció específica per a aquells municipis que implanten aquests models de recollida de molt alta eficiència per tal de reconèixer l’esforç.


De la mateixa manera, ha recalcat la possibilitat ja existent a Meliana i a l’Emtre, d’obtindre descomptes de la taxa TAMER de residus per les aportacions separatives als ecoparcs, com ja passa amb més de 3 milions d’habitants de la Comunitat Valenciana d’altres zones.