El PP fracassa en la convocatòria en contra de la política de residus del govern municipal

Dimecres, 03 Mai 2023 15:43 Escrit per  Compromís de l'Horta Nord Publicat en Meliana-VAL Vist 59 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Dissabte passat va tindre lloc una nova convocatòria de manifestació en contra de la política de la gestió dels residus sòlids urbans impulsada pel govern municipal. De les concentracions que s’han realitzat fins ara amb aquesta finalitat, fou la que va tindre menys participació, no arribava a les 400 persones.
Per al secretari comarcal de Compromís del’Horta Nord, Vicent Grande: “L’estratègia del Partit Popular d’intoxicar i crispar el poble de Meliana respecte del nou sistema de recollida de residus porta a porta no està tenint els resultats que esperaven, sobretot tenint en compte que és l’únic tema de què parlen i no precisament per a aportar res positiu ni amb cap rigor”. Cal recordar que el nou sistema de recollida s’ha posat en marxa a Meliana a final del 2022 després del corresponent procés d’estudi, consulta i tramitació administrativa que es va iniciar a final del 2019. Un sistema, el porta a porta, que es fixa en el Pla local de residus domèstics i assimilables de Meliana, aprovat sense cap vot en contra a final de 2021.
Com incideix el responsable valencianista: “És molt irresponsable, brut i barroer estar criticant que en alguns punts del nucli de Meliana s’acumulen bosses de fem de la minoria que està fent boicot al nou sistema i que, alhora, s’estiga emparant, i fins i tot encoratjant, a incomplir les ordenances municipals més bàsiques, com és el fet de deixar el fem de qualsevol manera a la via pública”. La mateixa pràctica i actitud, per cert, de les persones que abanderen la protesta veïnal, clarament en l’òrbita dels populars.
Per això, insisteix el cap comarcal: “La baixa participació en la convocatòria del dissabte passat, amb els membres de la llista del PP encapçalant la protesta, és la constatació del seu fracàs i que els melianers i les melianeres no aproven eixa manera de fer política que només busca un rèdit electoral sense idees ni propostes que, d’altra banda, hagueren pogut plantejar com cal des de l’oposició i no ho han fet”. Sobretot quan el PP porta mesos calfant l’ambient i tenint com a únic tema de la política municipal la crítica de la gestió dels residus impulsada pel govern municipal. “Fins i tot han buscat d’arrossegar la comarca i el seu candidat autonòmic, Carlos Mazón, en aquesta estratègia, que només ha evidenciat que els populars no tenen programa, ni idees, per a fer front als efectes del canvi climàtic, molt probablement perquè en són negacionistes”. Una estratègia que els acosta molt a l’extrema dreta de Vox, partit que no existia a Meliana, que es presenta a aquestes eleccions per primera volta, i que també té en l’oposició a la gestió de la separació de residus l’únic discurs polític al municipi.
En contraposició, el secretari comarcal de Compromís destaca: “Si alguna cosa sí que va quedant clara un mes darrere l’altre a Meliana és l’aposta decidida i responsable del govern municipal i de Compromís davant dels problemes mediambientals i de sostenibilitat que generen els residus”. El nou sistema porta a porta ja ha permés passar en només uns mesos de l’11% de recollida separada en origen a consolidar un 51%, molt a prop dels obnjectius fixats per la Unió Europea per al 2025 i per tota la normativa vigent, i encara té un marge important de millora. I això, gràcies a la implicació de la majoria de melianers i melianeres. Així, Meliana és ara el municipi de l’àrea metropolitana de València que menys residus envia als abocadors i el que menys impost estatal pagarà per abocament.
A més, per part de l’Ajuntament s’ha evidenciat que el nou sistema de recollida té marge d’daptació i d’ajust, dins dels elements i recursos de què disposa, per a facilitar la incorporació dels veïns i de les veïnes que encara no en fan un ús adequat, com ara l’ampliació de les àrres tancades o d’emergència, fins a nou, perquè n’hi haja tres per cada una de les tres zones de recollida en què s’ha dividit el municipi.
Finalment, Grande conclou: “Quan es governa, s’ha de donar resposta als reptes que tenim plantejats com a societat, encara que no siga fàcil. Des de Compromís no defugim eixa responsabilitat, especialment davant de la situació d’emergència climàtica que ja estem constatant a casa nostra. Ens deixarem la pell per a garantir un present i deixar un futur millor a les generacions de valencians i de valencianes”. En aquest sentit Meliana és un bon exemple de les polítiques mediambientals de Compromís on, a més de la nova política de gestió dels residus, s’han fet grans avanços en la transició energètica amb la posada en marca de la primera comunitat energètica local del poble i la proliferació dels sostres solars, tant privats com públics; o el canvi del model de mobilitat amb una àmplia xarxa de carrils bici i la bicicleta com a protagonistes, i limpuls que s’ha donat al vehicle elèctric.