Compromís per Paterna proposa al Ple la recuperació de la documentació històrica del municipi

Dimecres, 27 Juny 2018 09:59 Escrit per  Compromís per Paterna Publicat en Paterna-VAL Vist 585 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

La història de Paterna és extensa i diversa. Des del neolític, amb els assentaments de l’edat del Bronze fins a l'actualitat, passant pels íbers, romans i àrabs fins la arribada de Jaume I, tots han anat deixant la seua empremta i han contribuït d’una o altra manera a la forma d’ésser del poble paterner. 

Per a la coalició d’esquerres, Paterna és un referent històric en temes com ara la producció de ceràmica medieval o la proto indústria lligada als molins d’aigua del riu Túria. Segons el portaveu, Juanma Ramón, “els paterners i paterneres juguem un paper fonamental en la història medieval i moderna del nostre país. I això queda palès en la quantitat de patrimoni existent d’estos dos períodes històrics.”

A l'edat contemporània Paterna també ha tingut rellevància històrica. Va ser un enclavament importantíssim durant la II República, a l'inici de la Guerra Civil i durant la planificació de la defensa de València, una etapa que hi deixà la línia defensiva immediata. Malauradament, a la postguerra també es va fer tristament famosa per la repressió i els afusellaments deixant com a llegat el terrer i les foses del cementeri.

“Aquesta història que és visible en troballes arqueològiques i/o monumentals al nostre poble, malauradament no disposa d’una catalogació documental que permeta un millor coneixement de tots els passatges de la nostra història, sobretot en l'edat medieval i moderna” ha declarat el portaveu de Compromís. 

Actualment l'Ajuntament de Paterna no disposa de part del seu patrimoni històric documental, que apareix dispers a diferents arxius històrics per tot l'Estat. De fet, es poden trobar documents històrics referits a Paterna, sense perjuí de les col·leccions privades, en l'Arxiu del Corpus Christi de València, la Casa Ducal de Medinaceli a Sogorb, l'Arxiu del Regne de València, l'Arxiu de la Catedral de València, l'Arxiu Històric Nobiliari de Toledo i inclús a l'Arxiu Històric Nacional de Madrid.

Per això des de compromís per Paterna s’ha presentat una moció per a encetar els treballs de recopilació  del patrimoni històric documental de Paterna dispers a diferents arxius.”Tenim grans buits documentals que impedeixen conèixer o investigar importants passatges e la nostra historia. Amb la nostra iniciativa esperem completar esta documentació per posar-la fàcilment a l’abast de la ciutadania i de la comunitat científica. Així podrem posar en valor la nostra historia i convidar als nostres veïns i veïnes que la coneguen, l’estimen i la valoren com cal. Conèixer el nostre origen, la nostra identitat, la nostra diversitat cultural és un pilar fonamental per recuperar l’estima a Paterna”

 

 

Informa Nou Horta. Compromís per Paterna

Modificat el Dimecres, 27 Juny 2018 10:00