En què consisteix la mocaorà del 9 d'Octubre per Sant Donís?

Dijous, 08 Octubre 2020 10:59 Escrit per  Diana Gimeno Publicat en 9 d'octubre Vist 763 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

El 9 d'octubre se celebra a tota la Comunitat Valenciana el seu dia, amb la commemoració de l'entrada a la ciutat de València de Jaume I després d'haver-hi conquistat la ciutat a 1238.

 

A més, també té lloc la festivitat de Sant Donís, patró de les enamorades i enamorats valencians. En aquest dia és tradició regalar la coneguda mocaorà a la persona estimada, que es tracta de figuretes de fruites i verdures, així com els dolços en forma de tronaor i piulet, tots ells fets de massapà.

 

Conta la tradició que quan Jaume I va entrar a València el 9 d'octubre de 1238, acompanyat pel seu seguici i Na Violant d'Hongria, la seua dona, els habitants van oferir-li fruites i verdures de l'horta valenciana. A partir d'eixe dia la commemoració d'aquesta data va anar incrementant-se i els actes de celebració van incorporar també als festejos la tirada de petards i coets (piuletes i tronadors).

 

A 1707, Felip V va abolir els Furs amb el Decret de Nova Planta i va prohibir la festa. Aleshores, els pastissers i confiters valencians pensaren perpetuar la commemoració amb dolços de massapà en forma de fruita, piuletes i tronadors, i tot embolicat amb un mocador per al coll que els homes regalaven a les seues parelles (a més, els piulets i tronadors tenen també certa connotació sexual per la seua semblança amb els òrgans de reproducció masculí i femení). Aquests dolços feien referència a la fertilitat de l'Horta de València i a les hortalisses que els moros van regalar a Na Violant d'Hongria.

 

Actualment, es manté aquesta tradició i des de Nou Horta només ens falta desitjar-vos que passeu un bon feliç 9 d'Octubre.