Paterna presumeix, promociona i protegeix la seua Cordà amb la declaració de Bé d'Interés Cultural

Dijous, 01 Juliol 2021 18:48 Escrit per  Publicat en Paterna-VAL Vist 184 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo s'ha mostrat hui tremendament orgullós de l'inici de l'expedient per a declarar la Cordà Bé d'Interés Cultural (BIC) anunciat ahir per la Generalitat Valenciana al mateix temps que ha destacat que “la Cordà es convertirà en la primera manifestació festiva relacionada amb la pólvora a obtindre aquesta protecció”.

 

En aquest sentit, el primer edil també ha indicat que “aquesta declaració BIC és un pas més en la protecció, promoció i admiració de la nostra festa més singular i emblemàtica, una festa amb més d'un segle d'història, que ens defineix i ens identifica com paterners i paterneres i l'arrelament de la qual a la nostra ciutat traspassa àmbits i generacions”.

 

Aquesta catalogació BIC, que va ser sol·licitada per l'Ajuntament el mes de març d'aquest any 2021, se suma a altres reconeixements aconseguits per l'equip de govern socialista com la recent declaració de Paterna, al maig d'aquest mateix any, com Ciutat del Foc per l'especial relació i vinculació del municipi amb el món de la pólvora i el foc, la declaració en 2017 de la Cordà com a Festa d'Interés Turístic Nacional i en 2007 Festa d'Interés Turístic Autonòmic.

 

Per part seua, la regidora de Turisme, Cultura i Foc, Teresa Espinosa ha subratllat que “la distinció de la Cordà com BIC és fruit de l'especial relació que Paterna, els paterners i les paterneres, tenim amb el foc i la pólvora, així com del treball que hem desenvolupat en els últims anys al costat de les diferents federacions festives del municipi per a cuidar, engrandir i posar en valor les nostres tradicions i fer cada vegada més segura, més gran i més internacional nostra Cordà”.

 

La Cordà és un espectacle pirotècnic amb gran arrelament a la ciutat i que forma part de les tradicions i el sentir dels veïns i veïnes de Paterna. Mostra d'això són les múltiples manifestacions latents a la ciutat entorn d'aquesta festa, com l'himne de la Cordà, el Monument al Tirador o les recentment col·locades plaques amb els números de la Cordà, incrustades en el sòl del carrer Major on se celebra cada últim diumenge d'agost aquest espectacle.

 

A més, Paterna compta amb un Consell Sectorial de la Cordà, amb un 'Coeter Major' i amb una Regidoria del 'Foc' específica per a promoure i coordinar tot el relatiu al foc i la pólvora en el municipi.

 

Informa Nou Horta. Paterna