Paterna presumeix de “bon foc”, reivindica la pau i encén la metxa de les Falles amb la seua Cordà a València

Dimarts, 01 Març 2022 15:29 Escrit per  Publicat en Paterna-VAL Vist 175 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Paterna va mostrar dissabte passat l'especial relació que manté amb la pólvora i el foc amb l'exhibició de “la millor Cordà del món” que va dur a terme en la Plaça de l'Ajuntament de València davant els més de 4.000 assistents que congregà l'esdeveniment pirotècnic amb el qual es va donar inici a les Falles 2022.

 

La Cordà que Paterna va portar a València va durar 15 minuts i va ser dedicada a la pau en el món. Abans de començar l'acte, els 60 tiradors participants van formar un cercle de la pau unint-se entre ells per a seguidament encendre la metxa dels coets amb foc sagrat beneït i encés del ciri de la capella del Sagrari del Crist de la Fe de la parròquia de Sant Pere de Paterna i traslladat fins a València en un fanal.

 

“Estem completament orgullosos i emocionats d'haver pogut portar la nostra Cordà a un lloc icònic com és la Plaça de l'Ajuntament. Per això vam voler aprofitar aquesta aliança de foc que hi ha hagut entre dues ciutats germanes com Paterna i València per a demostrar que la pólvora pot i deu ser entesa com a unió i tradició, però mai com a guerra”, ha assenyalat l'Alcalde de Paterna, Juan Antonio Sagredo, que també va participar com a tirador en l'esdeveniment al costat de la regidora de Turisme, Cultura i Foc, Teresa Espinosa.

 

La Cordà de Paterna es va desenvolupar embolicada en tot aquest ritual que l'acompanya i que l'ha feta ser reconeguda com a Bé d'Interés Cultural Immaterial el mes de gener passat. A més del tradicional cercavila de coets de luxe estàtic que va precedir a la Cordà també va haver-hi un xicotet homenatge al Coeter Major Emèrit Pepín Damián amb l'emissió del Bàndol sobre obligacions i recomanacions de tiradors i públic assistent a la Cordà amb la seua veu.

 

A més, i com és tradició en les mascletàs de Falles, el veí paterner, Juan Pinazo, coneguts com “El Algarrobo”, es va col·locar el seu particular casc verd, indicant amb aquest gest que tot està preparat. En aquest moment, des del balcó de l'Ajuntament, les Falleres Majors de València, Carmen Martín i Nerea López juntament amb les Falleres Majors de Paterna, Natalia Martínez i Arantxa Giménez van indicar al Coeter Major que podia començar la Cordà.

 

En finalitzar el tret dels 342 quilos de pólvora va sonar l'Himne de la Cordà i seguidament el cel de València es va il·luminar amb un ram de focs artificials.

 

Informa Nou Horta. Paterna

 

 

Modificat el Dimarts, 01 Març 2022 15:34