‘Tardor per l’Horta’ promociona i defensa el patrimoni natural de Rocafort

Divendres, 09 Novembre 2018 11:25 Escrit per  Publicat en Rocafort-VAL Vist 986 vegades
Valora la notícia
(0 vots)
La reunió celebra el passat 26 d’octubre per a demandar conjuntament la necessitat d’un projecte sostenible per a gestionar l’aigua de pluges en aquesta zona de l’Horta Nord La reunió celebra el passat 26 d’octubre per a demandar conjuntament la necessitat d’un projecte sostenible per a gestionar l’aigua de pluges en aquesta zona de l’Horta Nord

L’horta representa per a Rocafort un element insubstituïble, d’un valor incalculable com a pulmó d’oxigen i paisatge de calma, com a font d’aliments de primera categoria i salut, com a entorn amable d’un poble que vol reforçar la pròpia convivència veïnal.

Per tot això l’ajuntament promou un conjunt d’activitats amb el títol global de “Tardor per l’horta a Rocafort”, que inclou accions culturals, iniciatives reivindicatives i voluntariat veïnal per a tindre cura del nostre entorn, formació i possibilitat de conéixer l’horta veïna des de l’experiència personal i comunitària.

Les activitats varen començar el dimarts 23 d’octubre amb la presentació en Casa de Cultura de l’Observatori Ciutadà de l’Horta. L’observatori pretén donar a conéixer les característiques i valors socials de l’horta, amb activitats  formatives, tallers escolars i eixides per tal de passejar l’horta del nostre terme. A més, promouen un arxiu de dades, patrimoni i possibilitats de l’horta.

El divendres 26 d’octubre en el Nou Espai es va debatir sobre alternatives sostenibles per a la gestió de les aigües pluvials. Perquè el rebuig de pedra picada que manté Rocafort a l’antic projecte de l’assarb, té un esperit positiu i constructiu, de millorar les intervencions sobre el territori i fonamentar-les en l’acord dels afectats. Per això rememorarem el primer any de l’acord entre les poblacions de la conca del barranc dels Frares (30-oct-18) a favor d’alternatives més respectuoses i més efectives en la gestió del territori. Comptarem amb representants de Burjassot, Godella, Rocafort i Massarrojos, a més de les entitats cíviques AE-Agró i Per l’Horta.

L’11 de novembre, diumenge, s’anirà a l’entorn del barranc dels Frares les persones voluntàries que s’hi apleguen per tal de recollir residus i mantindre net l’entorn del nostre poble. Es quedarà a les 10h en el Parc de les Garroferes i en acabar la faena, l’esmorzar es farà als paellers del Bovalar.

El dia 1 de desembre en el Nou Espai seran presentades les conclusions de l’Observatori Ciutadà de l’Horta de Rocafort. Al llarg del procés hi hauran hagut eixides a l’horta els dissabtes 10, 17 i 24 de novembre i dos vesprades formatives els dilluns 12 i 19 de novembre.

El dia 2 de desembre es farà una activitat que aplega la participació ciutadana, la cultura musical i les explicacions acadèmiques del paisatge de l’horta: “Mirem i escoltem l’horta” començarà des de la visió panoràmica que permet la terrassa de Casa de Cultura, farà parades en el jardí de Casa de Cultura, Villa Amparo i els hortets municipals. Allí finalment es dinarà de pa i porta les persones assistents.

I el divendres 14 de desembre en el Nou Espai, serà la constitució oficial del Consell Agrari Municipal de Rocafort. Un espai necessari per tal d’escoltar les necessitats dels llauradors i d’intercanviar expectatives entre els productors i els consumidors, tots del veïnat de Rocafort.

S’Intentarà aprendre junts i consolidar una convivència respectuosa amb l’entorn i conscient de la responsabilitat amb el futur compartit.

 

El municipi continua amb la defensa d’un projecte sostenible per a gestionar l’aigua de pluges

Representants municipals de Rocafort, Burjassot, Godella i Massarrojos, juntament amb diferents associacions ciutadanes, es van reunir divendres 26 d’octubre a Rocafort per a demandar conjuntament la necessitat d’un projecte sostenible per a gestionar l’aigua de pluges en aquesta zona de l’Horta Nord, pocs dies després de l’últim episodi de gota freda que va provocar importants danys materials en la zona.

La trobada es va produir un any després de l’acord entre els diferents municipis que instava a la Generalitat a substituir l’anterior projecte, que contemplava la construcció d’una gran canal en obert per meitat de l’horta de Rocafort per a unir el barranc dels Frares amb el Palmaret Alt de Massarrojos, per una intervenció que respectara el territori amb la instal·lació d’infraestructures verdes que absorbiren aigua i, en cas d’haver de realitzar-se, que la canalització fora soterrada.

“Necessitem des de fa molt temps aquest projecte, realitzat de manera sostenible, per a evitar situacions de perill com les quals podem viure durant qualsevol episodi de pluges intenses”, va afirmar l’alcalde Víctor Jiménez.

La reunió es va emmarcar també dins de les activitats de ‘Tardor per l’Horta a Rocafort’.

Les pròximes cites són les de l’Observatori Ciutadà de l’Horta, que crida a la participació ciutadana per a conèixer l’estat real de l’horta de Rocafort i radiografiar-la. Hi haurà diferents passejos els dissabtes 10, 17 i 24 de novembre i dues vesprades formatives els dilluns 12 i 19 de novembre, que permetran observar el territori agrícola de Rocafort per a conèixer millor les seues característiques i el seu estat. L’1 de desembre es presentaran les conclusions del projecte.

“L’horta representa per a Rocafort un element insubstituïble, d’un valor incalculable com a pulmó d’oxigen, com a font d’aliments de primera categoria i salut, d’entorn amable per a la convivència veïnal. Per açò és necessari incorporar la veu i la sensibilitat de la població. Totes les activitats de ‘Tardor per l’Horta’ tenen a les persones com a protagonistes”, explica el regidor d’Urbanisme i Medi ambient, Eduard Comeig.

 

Informa Nou Horta. Rocafort

Modificat el Divendres, 09 Novembre 2018 11:36