Rocafort i València firmen un acord per a la integració social de les persones acollides al Casal d'Esplai

Dimarts, 11 Desembre 2018 13:18 Escrit per  Publicat en Rocafort-VAL Vist 657 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Els ajuntaments de Rocafort i València han signat hui un conveni de col·laboració per a millorar el funcionament del Casal d’Acollida (Casal d'Esplai) i afavorir la integració social de les prop de 50 persones allotjades en l'espai.

Víctor Jiménez i Joan Ribó, alcaldes de Rocafort i València, respectivament, s'han reunit aquest migdia per fer oficial l'acord amb el qual desenvolupar un conjunt d'accions per a impulsar esta intervenció social. “Rocafort és un poble d'acolliment, obert i solidari. Volem que aquestes persones siguen uns veïns més, s'integren i tinguen un tracte humà”, ha apuntat Víctor Jiménez. Segons l'alcalde, el conveni permetrà gestionar l'espai d'una manera “més eficaç i confortable per als usuaris”. 

Ribó, per la seua banda, ha agraït la col·laboració de Rocafort per a desenvolupar este projecte i ha recordat que els valencians, històricament, han sigut un poble d'emigrants. Per açò, ha afirmat que l'atenció a la població d'acolliment ha de “normalitzar-se” des de la solidaritat.

El Casal és un immoble propietat de l'Ajuntament de València situat a Rocafort anteriorment destinat a activitats de joventut. Des de fa aproximadament un any, està sent utilitzat com a lloc d'acolliment en el qual conviuen persones amb necessitat de refugi. 

El document que han subscrit els alcaldes arreplega que l'Ajuntament de Rocafort complemente la intervenció social que es realitza amb les persones allotjades al “Casal d’Acollida” facilitant que facen ús gratuït de la biblioteca, les sales de lectura i l'equipament informàtic en la Casa de la Cultura, així com de la programació cultural, de la piscina i el poliesportiu.

Així mateix, tots dos consistoris es comprometen al desenvolupament conjunt d'un pla per a fomentar la trobada intercultural i construir xarxes de suport entre les persones allotjades i la ciutadania de Rocafort. 

Per la seua banda, l'Ajuntament de València cedirà les dades d'identificació de les persones allotjades al Casa d’Acollida perquè tinguen accés als serveis municipals; realitzarà unes jornades de portes obertes del Casal convidant als grups polítics, representants d'associacions veïnals i d'altres associacions rellevants en el municipi per a donar a conèixer el recurs; a més d'orientació en campanyes de sensibilització per a la prevenció d'actituds racistes i xenòfobes.

Tots dos ajuntaments col·laboraran en tasques d'informació, orientació i assessorament jurídic en matèria d'estrangeria i desenvoluparan un protocol de comunicació entre la Policia Local de Rocafort i el Servei de Cooperació al Desenvolupament i Migració de València.

L'acord s'ha produït després de diverses reunions tècniques de treball de tots dos consistoris entre les regidories d'Urbanisme, Serveis Socials, Cultura i Esports de Rocafort, juntament amb el Servei de Cooperació al Desenvolupament i Migració de València, que gestiona l'atenció de l'immoble. 

En este sentit, en l'acte d'este migdia, per part de Rocafort també han estat presents el regidor d'Urbanisme, Eduard Comeig; la regidora de Cultura i Esports, Julia Cañizares; la regidora de Serveis Socials i Educació, Sonsoles Giner. Per part de València ha estat present la regidora de Cooperació i Immigració, Neus Fábregas.

 

Rocafort, poble refugi des de 2015

La declaració de Rocafort com a ciutat refugi va ser aprovada pel ple municipal en 2015 per a donar resposta a la crisi humanitària actual i preparar la localitat per a acollir i assistir a les persones refugiades, proveir-les dels serveis necessaris i garantir els seus drets. València va fer el mateix també eixe any. Per açò, tots dos consistoris estan interessats a mantenir una coordinació i cooperació estreta i continuada. La durada del conveni serà d'un any i tres addicionals.

 

Informa Nou Horta. Rocafort