Aldaia aspira a ser Ciutat Creativa de l'Artesania del Ventall de la UNESCO

Dijous, 08 abril 2021 17:55 Escrit per  Publicat en Aldaia-VAL Vist 181 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

L'artesania del ventall (margalló) d'Aldaia, amb una llarga trajectòria de més de dos-cents anys d'història, es postula ara per a ser reconeguda com a «Ciutat Creativa de la UNESCO» en la categoria d'Artesania i Arts Populars amb la proposta "Aldaia Ciutat Creativa de l'Artesania del Margalló". Així es va acordar en el passat ple municipal, deixant obert el camí per a iniciar els tràmits de sol·licitud d'aquest prestigiós reconeixement en l'àmbit internacional. En la mateixa sessió es va donar llum verda així mateix per a sol·licitar a la Generalitat Valenciana la declaració de l'artesania local del margalló com a Bé de Rellevància Local, una qualificació que «ajudaria a reforçar el caràcter singular, històric i patrimonial d'aquesta indústria», indiquen des de l'àrea de Cultura.

 

L'alcalde d'Aldaia, Guillermo Luján, es mostra «profundament agraït a tots els grups polítics» que formen part del consistori «per secundar de manera unànime» aquestes iniciatives, ja que es tracta d'un «objectiu comú» i «un repte que podrem aconseguir si caminem tots units en la mateixa direcció». En aquesta línia, Luján assenyala que l'objectiu de l'Ajuntament a través de la candidatura de la UNESCO i la declaració de BRL és «preservar i potenciar l'artesania històrica del margalló i harmonitzar-la amb les indústries culturals actuals, el disseny i les noves tecnologies, així com fomentar la creativitat del sector d'acord amb les arts visuals i escèniques, l'art urbà, el disseny, la gastronomia popular, la I+D+I i les noves tecnologies, dins dels paràmetres de sostenibilitat urbana marcats en l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides.»

 

Per part seua, l'edil de cultura de la localitat i Diputada d'Educació, Empar Folgado, explica que «en els últims anys, l'Ajuntament d'Aldaia, en col·laboració amb altres institucions públiques valencianes, el Gremi de Mestres Palmiters i artesans independents, ha desenvolupat una notable activitat de promoció de l'artesania del margalló amb l'organització d'esdeveniments com la Nit de l'Artesania del Margalló, els premis Amic dels Margallons, la Fira d'Artesans Palmiters, exposicions en el MUPA, l'edició de la Col·lecció Llotgeta de Patrimoni Local o la guia empresarial 'La Ruta dels Palmiters d'Aldaia', i ara volem fer un pas més optant a aquest reconeixement per part de la UNESCO.

 

Un museu del ventall únic a Espanya
Per a preservar i impulsar aquest sector artesanal que forma part del patrimoni cultural i industrial d'Aldaia, l'Ajuntament va restaurar la Casa de la Llotgeta (edifici renaixentista de finals del s. XVI i principis del XVII), inaugurat en 2010, per a albergar el Museu del Margalló d'Aldaia (MUPA), que en 2015 va ser reconegut per la Generalitat Valenciana com a Col·lecció Museogràfica Permanent de la Comunitat Valenciana, entrant a formar part de la xarxa autonòmica de museus.

 

El MUPA, de titularitat municipal i únic a Espanya en aquesta especialitat, conté una excel·lent col·lecció formada per més de 400 ventalls, peces i utensilis per a la fabricació de margallons. La col·lecció agrupa margallons de més de 15 països d'Europa i d'Àsia amb cronologies que van des dels segles XVII fins al XXI. Es tracta de l'únic espai museístic d'Espanya dedicat a aquesta especialitat artesanal i artística.

 

Informa Nou Horta. Aldaia

Modificat el Dijous, 08 abril 2021 17:56