Quart de Poblet culmina amb la Marxa Dones Apoderades una setmana repleta d'activitats darrere de la igualtat

Divendres, 06 Març 2020 16:57 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 267 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Quart de Poblet ha culminat amb la Marxa de Dones Apoderades una setmana repleta d'activitats articulades entorn del 8M i organitzades des de la regidoria d'Igualtat, que dirigeix Cristina Mora, amb el lema "Feminisme per a canviar el món". En tots i cadascun d'aquests actes les dones de Quart de Poblet, independentment de la seua procedència, condició o edat, han tornat a alçar la veu, unint-se i involucrant-se.

 

L'alcaldessa, Carmen Martínez, ha agraït la massiva presència de dones i homes a la marxa, en la qual han participat usuàries de la Casa de la Dóna, el Centre Ocupacional, el Centre de Dia i Residències de Quart de Poblet, les associacions de dones del municipi, les alumnes d'Alfabetització i Aules d'Espanyol, el Centre d'Ocupació i Desenvolupament i les seues escoles taller, personal de l'Ajuntament, i la ciutadania en general. Després de les seues paraules, Mora ha estat l'encarregada de llegir el manifest pel 8M, consensuat per unanimitat en el ple.

 

Enguany, s'han destacat encara més les vivències dels col·lectius que sofreixen doblement la desigualtat, com és el cas de les dones migrants o amb discapacitat. Es tracta d'un dels principis bàsics que regeixen l'III Pla Municipal d'Igualtat entre Dones i Homes, en el qual s'aposta per actuacions que valoren i reflectisquen la diversitat de les dones, tenint en compte les seues diferents necessitats i interessos, la seua cultura, ètnia, orientació sexual o qualsevol altra circumstància personal que les caracteritze.

 

Així, els actes van arrencar el 2 de març amb la inauguració de l'exposició "Dones indígenes d'Amèrica Llatina", que va acollir Casa de la Dóna. Després d'aquesta, es va celebrar la taula rodona "En el meu nom i amb la meua pròpia veu. Diàlegs amb les dones de Quart d'altres orígens".

 

Rosania María Teodoro de Castro, Jie Qian, Parvinder Kaur, Yosra Adbib, Bouchra Chatat i Nagham Badran van ser les encarregades de visibilitzar la seua situació, parlant sobre les seues experiències als seus països d'origen, el Brasil, la Xina, l'Índia, el Marroc i Palestina, però també a la seua ciutat d'acolliment.

 

L'encarregada de moderar aquesta taula va ser la mediadora intercultural de la Lliga Espanyola de l'Educació i la Cultura Popular Saloua Laghrich.

 

En la mateixa línia i continuant la labor per la integració social i laboral de les dones amb diversitat funcional, es va celebrar la sisena edició de la Taula Rodona Dones i Discapacitat, que va tenir lloc en la Sala d'actes de l'Ajuntament el 4 de març.

 

En aquesta, a més de comptar amb l'àmplia experiència de la coordinadora del Consell de Dones Sordes de la Fesord Comuntiat Valenciana, una veïna de Quart de Poblet va compartir el seu testimoniatge amb la resta d'assistents.

 

La joventut es reivindica

El col·lectiu juvenil també ha estat un dels protagonistes d'aquesta setmana, participant en nombroses activitats coorganitzades des de la regidoria de Joventut que encapçala Consue Campos.

 

En el Fòrum Jove sobre Igualtat, celebrat el 5 de març i dinamitzat per Mireia Izquierdo, es va tractar una qüestió tan important com la violència oculta que magnifica els estereotips heteropatriarcals sexistes, posant l'accent principalment en el paper que juguen les xarxes socials, la publicitat o els videoclips. Amb el títol "La imatge del meu cos no està en venda: construint una imatge corporal igualitària", es va propiciar una activitat teatral participativa, en la qual les persones joves es van mostrar molt implicades.

 

La Casa de Joventut la Cebollera també va acollir diferents tallers, com el de disseny de pancartes i xapes amb temàtiques del 8M, l'activitat de música empoderadora, el Cinefòrum o una entretinguda gimcana. Mentre que la Casa de Joventut Barranquet va organitzar una emocionant "Fuita room dones".

 

Finalment, la programació cultural del municipi també ha inclòs espectacles de temàtica feminista, com el Teatre Cabaret "És el meu home", que es va realitzar amb un evident èxit d'assistència el divendres 6 de març en l'Auditori Vaig moldre de Vila o l'Acte Poètic "Dones del 27", organitzat pel grup literari De paraules a poemes" en el Centre Cultural el Casino el 10 de març.

 

Disseny igualitari

La campanya de difusió i comunicació del 8M ha comptat amb el treball de la reconeguda dissenyadora feminista Lucía Meseguer. La valenciana, a través de la seua creativitat, reivindica el paper de la dona al llarg de la història, plantejat a través d'un collage que fa una clara picada d'ullet a l'efemèride. En paraules de Meseguer, l'objectiu que persegueix aquest cartell és representar "el concepte del feminisme com a element transformador de la societat. Gràficament es representa amb tècnica collage un conjunt d'imatges que simbolitzen aquest paper vertebrador de la dona i la seua posició fonamental en un món canviant".

 

Des de la regidoria que lidera Cristina Mora es treballa de manera transversal en la lluita contra les diferències de gènere des de tots els camps i en coordinació amb totes les àrees municipals. En aquest sentit, cal destacar que malgrat que el 57% de l'alumnat matriculat en disseny és femení, només un 33% de les persones contractades són dones.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet

 

Modificat el Divendres, 06 Març 2020 17:02