Joves de l'ESO de Quart de Poblet aprenen com evitar l'assetjament online i la violència de gènere

Dijous, 29 Juliol 2021 16:23 Escrit per  Publicat en Quart de Poblet - VAL Vist 194 vegades
Valora la notícia
(0 vots)

Joves de l’IES La Senda de Quart de Poblet han aprés com evitar l’assetjament en línia i la violència de gènere gràcies al projecte europeu On-off. Més de cent quaranta alumnes i alumnes de dotze i tretze anys han assistit durant els mesos d’abril, maig i juny als tallers impartits per especialistes de la Casa de la Dona.

 

L’objectiu de la iniciativa és la prevenció de la violència contra la dona en internet mitjançant el desenvolupament d’activitats dirigides a identificar la ciberviolència, conscienciar sobre determinats comportaments en la xarxa i mostrar com a alternativa noves conductes i valors socials positius.

 

S’ha involucrat tant al professorat com a joves de primer i segon de l’ESO del centre. El projecte, finançat íntegrament amb fons europeus, s’ha centrat en la violència de gènere cibernètica. Aquest nou fenomen, subestimat i poc condemnat també per les persones adultes, s’està estenent ràpidament entre joves. Per això, el projecte involucra tant a l’alumnat com al professorat i a professionals relacionats amb el món de l’educació.

 

Des de l’àrea d’Igualtat de Quart de Poblet han destacat que l’experiència ha sigut molt positiva i va en la mateixa direcció que la realitzada des de la regidoria en centres escolars i instituts de la localitat. Els i les professionals que han impartit els tallers destaquen que, encara que és cert que s’han produït grans avanços en la legislació en matèria d’erradicació de la violència masclista, les dones fins i tot són assassinades pel mer fet de ser-ho, per la qual cosa cal incidir en l’educació com a solució de futur a aquesta xacra social. D’altra banda, les xarxes socials tenen una gran influència entre la població juvenil, i la violència masclista cada vegada està més present en l’entorn digital. De fet, un dels aspectes més perillosos és que la joventut, moltes vegades, no és capaç d’identificar aquesta violència en totes les seues facetes de la mateixa manera en què sí que ho fa amb l’agressió en un espai físic.

 

Un dels objectius d’aquest projecte és el testatge i implementació de la metodologia en diferents realitats de tots els països que participen, amb la finalitat de poder avaluar i adaptar les solucions als diferents contextos, obtenint una metodologia de prevenció i sensibilització de violència de gènere en línia que s’adapte a totes les situacions. En aquest sentit, en el desenvolupament del projecte municipal, es va realitzar una enquesta a l’alumnat i al professorat, abans i després dels tallers, per a comprovar si la seua implementació estava assortint efecte.

 

Les conclusions obtingudes després de la reunió mantinguda entre l’equip tècnic de Quart és Europa i el personal de Casa de la Dona han sigut molt positives i es posaran en comú amb la resta de socis europeus que participen en aquest projecte.

 

Des de l’Ajuntament han destacat que aquesta estratègia europea està començant a donar els seus fruits amb projectes que ajuden a “construir una societat millor”. “Treballant bé a Europa es poden aconseguir projectes tan necessaris com el que estem duent a terme a Quart de Poblet “.

 

L’associació espanyola Backslash és l’encarregada de liderar aquesta iniciativa a Espanya i serveix d’enllaç amb la resta de països socis. Dirigeix el seu treball a l’apoderament juvenil i al treball en valors com la inclusió i diversitat.

 

Informa Nou Horta. Quart de Poblet